to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:05 | 22.03.2013

Διεθνή

Ρωσία: Στο στόχαστρο των Αρχών οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Εφόδους στα γραφεία της οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Memorial» και άλλων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πραγματοποίησαν αστυνομικοί και άνδρες της δίωξης οικονομικού εγκλήματος στη Ρωσία


Στο στόχαστρο των ρωσικών αρχών βρέθηκαν κυρίως οργανώσεις οι οποίες λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση από πηγές εκτός Ρωσίας.

Η οργάνωση Memorial είναι ιδιαίτερα γνωστή για την τεκμηρίωση πολλών καταγγελιών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα εξέφρασε τις σοβαρές της ανησυχίες και έχει ήδη ζητήσει εξηγήσεις από τη ρωσική κυβέρνηση.

Η νέα ρωσική νομοθεσία περί ΜΚΟ προβλέπει τον χαρακτηρισμό των οργανώσεων αυτού του τύπου οι οποίες λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό και εμπλέκονται σε πολιτικά ζητήματα ως «ξένων πρακτόρων», όρος ο οποίος παραπέμπει ευθέως σε κατασκοπευτική δραστηριότητα.

Η Memorial σημειώνει ότι οι αρχές, μετά την έφοδο στα γραφεία της στη Μόσχα την Πέμπτη, επέστρεψαν και την Παρασκευή, έχοντας ήδη προχωρήσει από χθες στην κατάσχεση 600 εγγράφων, μεταξύ αυτών και ντοκουμέντων σχετιζόμενων με τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η γνωστή ΜΚΟ συνδέει ευθέως τις εφόδους της ρωσικής αστυνομίας στα γραφεία της με τη νέα νομοθεσία.

Ο διευθυντής της Memorial, Αρσένι Ρογκίνσκι, δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Vesti ότι επρόκειτο για μια «εξονυχιστική έρευνα σε ο,τιδήποτε αφορούσε τις πηγές χρηματοδότησης της οργάνωσης».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι έρευνες «δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη δραστηριότητα της οργάνωσης στο ελάχιστο». Ο κ. Ρογκίνσκι σημείωσε ότι η Memorial δεν θα σταματήσει να δέχεται δωρεές από το εξωτερικό, ούτε θα δεχθεί να καταγραφεί ως «ξένος πράκτορας» από το ρωσικό κράτος.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τις χρηματοδοτούμενες και από το εξωτερικό ΜΚΟ ως παράγοντες εμπλοκής στη ρωσική πολιτική για λογαριασμό ξένων δυνάμεων.

Ο Πάβελ Τσικόφ, μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ρωσικής Προεδρίας, δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ότι τον τελευταίο μήνα έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες από τις αρχές της Ρωσίας, με βάση τη νέα νομοθεσία περί χρηματοδότησης, για τουλάχιστον 2.000 οργανώσεις.

Πηγή: thepressproject.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)