to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:08 | 19.04.2021

Διεθνή

Ρωσία: Χειροτερεύει η κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι

Επιδεινώνεται η κατάσταση της υγείας του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος σήμερα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο


Ο δικηγόρος του ηγέτη της εξωκοινοβουλευτκής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος έχει ξεκινήσει απεργία πείνας από τα τέλη Μαρτίου, δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται και «μόνο χειροτερεύει»|.

Ο Αλεξέι Λίπστερ δήλωσε στο Reuters, αφότου τον επισκέφθηκε στη φυλακή, ότι του αρνήθηκαν και πάλι να τον επισκεφθεί γιατρός της επιλογής του και είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την απεργία πείνας.

Στο μεταξύ όπως γράφει η εφημερίδα Novaya Gazeta, η συμπρόεδρος της επιτροπής «Η φωνή του Μπεσλάν» Έλλα Κεσάγεβα, και άλλα τέσσερα άτομα που υπήρξαν θύματα της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στην πόλη Μπεσλάν το 2004, ανακοίνωσαν ότι αρχίζουν απεργία πείνας σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον Αλεξέι Ναβάλνι.

Κατά την άποψη της «Ο Ναβάλνι έγινε ο άνθρωπός που μπόρεσε να δείξει σε εκατομμύρια ανθρώπους τι εκπροσωπεί η εξουσία του Πούτιν».

Στις 10 Απριλίου απεργία πείνας σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον Ναβάλνι ξεκίνησε και ο Ρώσος επιστήμονας βιολόγος και πρώην καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Οικονομίας και του πανεπιστημίου της Μόσχας Νικολάι Φορμόζοφ.

Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι , οι οποίοι δεν είχαν πρόσβαση σε αυτόν από την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν ότι ήταν έτοιμοι για κακές ειδήσεις για την υγεία του. Σχεδιάζουν μαζικές διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Η υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι απομόνωσε περαιτέρω τη Μόσχα σε μια εποχή που η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις και η Τσεχική Δημοκρατία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχει απελάσει ρωσικούς κατασκόπους, κατηγορώντας τη Μόσχα για εμπλοκή της σε θανατηφόρες εκρήξεις του 2014 σε αποθήκη όπλων. .

Νωρίτερα, η υπηρεσία φυλακών της Ρωσίας δήλωσε ότι ελήφθη απόφαση για τη μεταφορά του σε περιφερειακό νοσοκομείο φυλακών, αν και δεν κατέστη σαφές εάν η μεταφορά είχε ήδη πραγματοποιηθεί.

Είπε ότι η κατάστασή του ήταν «ικανοποιητική» και του δόθηκε «θεραπεία με βιταμίνες» με τη συγκατάθεσή του.

Ο Ιβάν Ζντάνοφ, επικεφαλής του Ιδρύματος Καταπολέμησης της Διαφθοράς του Ναβάλνι, χαρακτήρισε την κίνηση «μεταφορά στην ίδια αποικία βασανιστηρίων, μόνο με ένα μεγαλύτερο νοσοκομείο, όπου παίρνουν σοβαρά άρρωστα άτομα».

«Επομένως, μπορεί να γίνει κατανοητό μόνο ότι η κατάσταση του Ναβάλνι έχει επιδεινωθεί και επιδεινωθεί με τέτοιο τρόπο που ακόμη και ο βασανιστής το παραδέχεται», είπε στο Twitter.

Ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη όταν επέστρεψε στη Ρωσία τον Ιανουάριο μετά από ανάρρωση στη Γερμανία από αυτό που οι γερμανικές αρχές χαρακτηρίζουν ως «δηλητηρίαση με έναν απαγορευμένο νευρικό παράγοντα στη Ρωσία», και την οποία και οι δυτικές κυβερνήσεις ονόμασαν απόπειρα δολοφονίας. Το Κρεμλίνο αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη.

Ο Ναβάλνι προχώρησε σε απεργία πείνας στις 31 Μαρτίου για να διαμαρτυρηθεί «για την άρνηση των φυλακών να του παράσχουν θεραπεία για πόνο στα πόδια και στην πλάτη». Η Ρωσία λέει ότι έχει αντιμετωπιστεί καλά και είναι υπερβολική ασθένεια για να τραβήξει την προσοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τη Ρωσία για απροσδιόριστες "συνέπειες" σε περίπτωση που ο Ναβάλνι πεθάνει στη ρωσική φυλακή. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επρόκειτο να συζητήσουν την υπόθεση τη Δευτέρα.

Το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα για τυχόν περαιτέρω κυρώσεις και απέρριψε τις δηλώσεις ξένων χωρών για την υπόθεση. «Η κατάσταση της υγείας όσων καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν σε ρωσική επικράτεια δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι θέμα ενδιαφέροντος», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

tags: Ρωσία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)