to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:50 | 22.07.2022

Πολιτική

Ρωσία: Στη λίστα των μη φιλικών χωρών και η Ελλάδα

Η ρωσική κυβέρνηση διεύρυνε τον κατάλογο των χωρών που φέρουν τον χαρακτηρισμό «μη φιλικές προς τη Ρωσία», σε βάρος των οποίων λαμβάνονται αντίμετρα, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του υπουργικού συμβουλίου την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, Ria Novosti.


Τα αντίμετρα αυτά προβλέπονται με προεδρικό διάταγμα της 23ης Απριλίου 2021. Το έγγραφο προβλέπει τον περιορισμό της δυνατότητας (μέχρι την πλήρη απαγόρευση) για τέτοιες χώρες να προσλαμβάνουν Ρώσους εργαζομένους για τις πρεσβείες τους, τα προξενεία και τα γραφεία αντιπροσωπείας κρατικών φορέων.

Ανάμεσα στις χωρες που μπήκαν στη λίστα είναι και η Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιουνίου οι ρωσικές αρχές κήρυξαν οκτώ διπλωματικά στελέχη της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, καθώς και του Γενικού Προξενείου Μόσχας, ως persona non grata.

Στη λίστα, πέρα από την Ελλάδα  προστέθηκαν επίσης οι εξής χώρες: Δανία, Σλοβενία, Κροατία και Σλοβακία.

Το σχετικό διάταγμα θέτει συγκεκριμένα αριθμό των υπαλλήλων που μπορούν να προσλάβουν οι πρεσβείες και τα προξενεία αυτών των κρατών στη Ρωσία. Συγκεκριμένα για τη χώρα μας το όριο τέθηκε στα 34 άτομα.

Για τις υπόλοιπες χώρες ισχύουν τα εξής: 20 άτομα για τη Δανία και 16 για τη Σλοβενία. Όπως αναφέρεται, η Σλοβενία ​​και η Κροατία δεν μπορούν πλέον να απασχολούν τοπικό προσωπικό στις διπλωματικές και προξενικές τους αποστολές.

Τον Μάιο του περασμένου έτους, επιβλήθηκαν παρόμοιοι περιορισμοί στις διπλωματικές αποστολές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Επιπλέον, τον Μάρτιο του 2022, η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε κατάλογο ξένων κρατών και εδαφών που διαπράττουν εχθρικές ενέργειες κατά της Ρωσίας. Στον κατάλογο βρίσκονται 48 περιοχές: Αυστραλία, Αλβανία, Ανδόρα, Ηνωμένο Βασίλειο, όλες οι χώρες της ΕΕ, Ισλανδία, Καναδάς, Λιχτενστάιν, Μικρονησία, Μονακό, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Κορέα, Σαν Μαρίνο, Βόρεια Μακεδονία, Σιγκαπούρη, ΗΠΑ, Ταϊβάν, Ουκρανία, Μαυροβούνιο, Ελβετία, Ιαπωνία.

naftemporiki.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)