to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:21 | 16.04.2021

Διεθνή

Ρωσία: Απελάσεις διπλωματών και κυρώσεις σε αξιωματούχους των ΗΠΑ

Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε απόψε ότι απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε οκτώ νυν και πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων είναι και υπουργοί της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν - Απέλαση δέκα Αμερικανών διπλωματών


Απαγόρευση εισόδου σε 8 νυν και πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους

Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε απόψε ότι απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε οκτώ νυν και πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων είναι και υπουργοί της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα στον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ, τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας, τον διευθυντή του FBI Κρίστοφερ Ρέι και την επικεφαλής της Διεύθυνσης Εθνικών Πληροφοριών Αβρίλ Χέινς.

Επίσης, ανεπιθύμητοι στη Ρωσία είναι ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών Μάικλ Καρβαχάλ, η διευθύντρια του Συμβουλίου Εσωτερικής Πολιτικής Σούζαν Ράις, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον (επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ) και ο πρώην επικεφαλής της CIA Ρόμπερτ Τζέιμς Γούλσι (1993-95).

Λαβρόφ: Απέλαση δέκα Αμερικανών διπλωματών

Η Ρωσία θα απαντήσει ανάλογα στην απέλαση από τις ΗΠΑ δέκα Ρώσων διπλωματών, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Δέκα διπλωμάτες συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο, στον οποίο μας διαβίβασαν, με την παράκληση να φύγουν από τις ΗΠΑ. Θα απαντήσουμε στο μέτρο αυτό αντίστοιχα, θα προτείνουμε επίσης σε δέκα διπλωμάτες των ΗΠΑ στην Ρωσία να εγκαταλείψουν την χώρα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Η Ρωσία σήμερα θα δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα 8 Αμερικανών αξιωματούχων, που συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο των ρωσικών κυρώσεων.

Πούτιν: Συσκέψεις για την απάντηση στις ΗΠΑ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε σήμερα με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, τις κυρώσεις που θα επιβάλει η Ρωσία στις ΗΠΑ μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει νέες κυρώσεις στην Μόσχα, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ο πρόεδρος ενημέρωσε επίσης τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη για τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε αυτή την εβδομάδα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, θυμίζοντας ότι «βασικό θέμα της σύσκεψης ήταν η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων».

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε χθες λίστα εταιρειών στις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις, την απέλαση 10 Ρώσων διπλωματών, ενώ απαγόρευσε στις αμερικανικές τράπεζες να αγοράζουν ρωσικά κρατικά ομόλογα της Κεντρικής Τράπεζας, του Ταμείου Εθνικού Πλούτου και του υπουργείου Οικονομικών.

Στην σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας συμμετείχαν ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιτσισλάβ Βολόντιν, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΑ Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου Αντόν Βάινο, ο γραμματέας του ΣΑ Νικολάι Πατρούσεφ, οι υπουργοί Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, Εσωτερικών Βλαντίμιρ Καλοκόλτσεφ, Αμύνης Σεργκέι Σόιγκου, οι αρχηγοί της FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) της SVR (Υπηρεσία Εξωτερικής Κατασκοπείας) Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ και Σεργκέι Ναρίσκιν.

Ενημερώθηκε ο Αμερικανός πρέσβης

Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ ενημέρωσε τον Αμερικανό πρέσβη στην Μόσχα Τζον Σάλιβαν για τα αντίμετρα της Ρωσίας στις νέες αμερικανικές κυρώσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Σε αντιστοιχία με τις ληφθείσες αποφάσεις ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ, κάλεσε τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ρωσία Σάλιβαν και του εξέθεσε τα απαντητικά μέτρα της ρωσικής πλευράς στις κυρώσεις που ανακοίνωσαν χθες κατά της Ρωσίας οι Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)