to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:54 | 02.02.2024

Διεθνή

Ρωσία: Παρατυπίες στην προεδρική υποψηφιότητα του Μπορίς Νταντιέζντιν

Παρατυπίες έχουν βρεθεί στα έγγραφα που κατέθεσε ο Ρώσος προεδρικός υποψήφιος Μπορίς Νταντιέζντιν προκειμένου να επικυρωθεί η υποψηφιότητά του για να διεκδικήσει την προεδρία απέναντι στον νυν πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα εκλογικός αξιωματούχος. Ο Μπορίς Νταντιέζντιν αντιτίθεται στον πόλεμο στην Ουκρανία.


Ο Ναντιέζντιν κατέθεσε αυτή την εβδομάδα στην εκλογική επιτροπή τις υπογραφές περισσότερων από 100.000 υποστηρικτών της υποψηφιότητάς του σε όλη τη Ρωσία για τις εκλογές που θα διεξαχθούν από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου.

Όμως ο Νικολάι Μπουλάγεφ, αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής, δήλωσε πως μερικές από τις υπογραφές φέρεται να ανήκουν σε ανθρώπους που έχουν πεθάνει.

Τα σχόλιά του φαίνεται να αυξάνουν την πιθανότητα αξιωματούχοι να επικαλεστούν τεχνικούς λόγους για την απόρριψη του Ναντιέζντιν, ο οποίος εξέπληξε τους παρατηρητές με την αιχμηρή κριτική που ασκεί στον Πούτιν και στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η επιτροπή θα ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα ποιες υποψηφιότητες έχουν εγκριθεί.

Κανείς δεν περιμένει πως ο 60χρονος Ναντιέζντιν πρόκειται να κερδίσει αν του επιτραπεί να είναι υποψήφιος, δεδομένης της μακράς κυριαρχίας και του ελέγχου που ασκεί ο Πούτιν στο κράτος. Όμως η εκστρατεία του έχει τραβήξει την προσοχή του κόσμου λόγω της ανοιχτής εναντίωσής του σε αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" στην Ουκρανία.

Η έναρξή του ήταν "θανάσιμο λάθος" του Πούτιν, έχει πει ο Ναντιέζντιν. Έχει υποσχεθεί ότι θα βάλει τέλος στον πόλεμο μέσω διαπραγματεύσεων.

Σε συνεδρία της επιτροπής που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Μπουλάγεφ είπε πως το προσωπικό της υπηρεσίας του έχει ουσιαστικά ολοκληρώσει τον έλεγχο των υπογραφών ενός άλλου υποψηφίου, του Σεργκέι Μαλίνκοβιτς, και πως εργάζεται "πρακτικά 24 ώρες το 24ωρο" σε εκείνες για τον Ναντιέζντιν.

Ο Μπουλάγεφ είπε πως ορισμένα λάθη στους καταλόγους με τις υπογραφές ήταν αναμενόμενα.

"Αλλά όταν βλέπουμε δεκάδες... ανθρώπους που δεν είναι πλέον σε αυτή τη γη, και έδωσαν υπογραφές, εγείρεται το ερώτημα για την αξιοπρεπή εφαρμογή των ηθικών προδιαγραφών, περιλαμβανομένου του ατόμου που πήρε την υπογραφή. Και ο υποψήφιος είναι σε κάποιο βαθμό άμεσα εμπλεκόμενος σε αυτό".

"Νεκρές ψυχές"

Ο ίδιος ο Ναντιέζντιν υποβάθμισε το ζήτημα σε μήνυμα προς τους υποστηρικτές του στο Telegram.

"Εσείς κι εγώ είμαστε οι πιο ζωντανοί από τους ζωντανούς. Αν κάποιος φαντάζεται ότι βλέπει νεκρές ψυχές στον κατάλογό μου με τις υπογραφές -- λοιπόν, φίλοι μου, αυτό δεν είναι δικό μου θέμα. Είναι περισσότερο της εκκλησίας, ή ενός εξορκιστή", είπε.

Η ιδέα των "νεκρών ψυχών" έγινε διάσημη στη Ρωσία από το κλασικό μυθιστόρημα του 19ου αιώνα του Νικολάι Γκόγκολ "Νεκρές ψυχές" στο οποίο ένας απατεώνας αγοράζει τις ψυχές των πεθαμένων χωρικών ενός κτηματία στο πλαίσιο οικονομικής απάτης.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν πως το αυξανόμενο προφίλ του Ναντιέζντιν προκαλεί ενόχληση στον 71χρονο Πούτιν, και πως το Κρεμλίνο μπορεί να αναζητεί πρόσχημα για να τον σταματήσει. Στο παρελθόν, οι εκλογικές αρχές απέρριψαν υποψηφίους οι υπογραφές υποστήριξης των οποίων κρίθηκαν άκυρες.

Το Κρεμλίνο έχει πει πως δεν θεωρεί πως ο Ναντιέζντιν είναι σοβαρός αντίπαλος για τον Πούτιν, ο οποίος (λέει το Κρεμλίνο) θα κερδίσει τις εκλογές έχοντας μια συντριπτική βάση υποστήριξης που οικοδομήθηκε στη διάρκεια των δύο και πλέον δεκαετιών που βρίσκεται στην εξουσία είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)