to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:24 | 08.05.2013

Διεθνή

Ρωσία: Παραιτήθηκε ο Σουρκόφ,το «δεξί χέρι» του Πούτιν

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Βλαντισλάβ Σουρκόφ, ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής προσωπάρχης του Κρεμλίνου και υπήρξε ένας εκ των στενών συνεργατών του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, παραιτήθηκε σήμερα.


Σύμφωνα με το Reuters, ο Σουρκόφ εξαναγκάστηκε σε παραίτηση εξαιτίας μίας διαμάχης εξουσίας ανάμεσα στο Κρεμλίνο και την κυβέρνηση, επιφέροντας έτσι πλήγμα στον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Μέχρι σήμερα, ο Σουρκόφ ήταν άνθρωπος του παρασκηνίου και εμφανιζόταν ως ο βασικός ιδεολόγος του καθεστώτος του Πούτιν. Υπήρξε ανώτατος πολιτικός σύμβουλος του προέδρου και κατηγορείται από τη αντιπολίτευση ότι συνέβαλε στην ισχυροποίησή του. 

Σε ανακοίνωσή του, το Κρεμλίνο αναφέρει ότι ο Πούτιν έκανε δεκτή την παραίτησή του, μία μία ημέρα μετά την επίπληξη του προέδρου προς την κυβέρνηση επειδή απέτυχε να εφαρμόσει όλα τα προεδρικά διατάγματα. «Έγινε με την θέλησή του. Σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν εφαρμόστηκαν τα προεδρικά διατάγματα», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Σουρκόφ εγκατέλειψε το Κρεμλίνο τον Δεκέμβριο του 2011 και ορίσθηκε υπεύθυνος καινοτομίας στην κυβέρνηση. Πριν από λίγες μέρες ήρθε σε αντιπαράθεση με τον επικεφαλής της ρωσικής επιτροπής έρευνας, με αφορμή την έρευνα για διαφθορά στο Σκόλκοβο, την κρατική «Σίλικον Βάλεϊ της Ρωσίας», που είναι δημιούργημα του Μεντβέντεφ. Η επιτροπή ερευνά υπόθεση διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, ύψους 800.000 δολαρίων, στο Σκόλκοβο, το οποίο ο Μεντβέντεφ δημιούργησε σε μία προσπάθεια διαφοροποίησης της οικονομικής δραστηριότητας στη Ρωσία και πέραν του πετρελαϊκού τομέα. 

Σύμφωνα με το Reuters, πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η παραίτηση Σουρκόφ εντάσσεται στο πλαίσιο μίας γενικότερης ρήξης στις σχέσεις Πούτιν και Μεντβέντεφ, οι οποίοι φέρεται να διαφωνούν στο θέμα των προβλημάτων της ρωσικής οικονομίας.

Πηγές:  Reuters, ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)