to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:12 | 14.05.2013

Διεθνή

Ρωσία: Ολιγόωρη σύλληψη «πράκτορα της CIA» στη Μόσχα

Στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις ο αμερικανός πρεσβευτής.


Σε ολονύκτια κράτηση αμερικανού διπλωμάτη, τον οποίο κατηγορεί ως πράκτορα της CIA προχώρησε η Μόσχα, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι ρωσικές αρχές, προσπάθησε να στρατολογήσει πράκτορα της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών FSB, διαδόχου σχήματος της KGB.

Την είδηση μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος σύμφωνα με τη Μόσχα ονομάζεται Ράιαν Φογκλ και διατελεί τρίτος γραμματέας της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα, κρατήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και την Τρίτη το πρωί παραδόθηκε σε αμερικανούς διπλωμάτες.

Τα ρωσικά μέσα μετέδωσαν ότι ο Αμερικανός συνελήφθη έχοντας στην κατοχή του μεγάλο χρηματικό ποσό, τεχνικές συσκευές και γραπτές οδηγίες για τον ρώσο πράκτορα τον οποίο θα έπρεπε να στρατολογήσει.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, κάλεσε άμεσα τον αμερικανό πρεσβευτή Μάικλ ΜακΦόλ για εξηγήσεις επί του ζητήματος.

«Η υπηρεσία αντικατασκοπείας της FSB συνέλαβε και κράτησε ένα μέλος του προσωπικού της CIA ο οποίος εργαζόταν υπό την κάλυψη της ιδιότητας του τρίτου πολιτικού γραμματέα της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Μόσχα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η FSB.

 
 
 
 
 
 
 
 
 ---------------------------------------------ενημέρωση--------------------------
 
 
Ρωσία: Οι αρχές συνέλαβαν Αμερικανό διπλωμάτη, «πράκτορα της CIA» (2) Οι αρχές της Ρωσίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι συνέλαβαν επ' αυτοφώρω έναν Αμερικανό υπήκοο καθώς προσπαθούσε να στρατολογήσει έναν αξιωματικό της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών πείθοντάς τον να γίνει πράκτορας της CIA, εξέλιξη που παραπέμπει στην εποχή του ψυχρού πολέμου κι απειλεί να ακυρώσει τις προσπάθειες Μόσχας και Ουάσινγκτον να βελτιώσουν τις σχέσεις τους.

Η είδηση δόθηκε στην δημοσιότητα σε μια άκρως ακατάλληλη στιγμή, αφού σε μερικές ημέρες στη ρωσική πρωτεύουσα αναμένεται να φθάσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, με στόχο να σφυρηλατηθεί ενότητα ανάμεσα στην αμερικανική και τη ρωσική κυβέρνηση και να υπάρξει πρόοδος σε μια προσπάθεια να προσέλθουν οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας FSB (η ρωσική αντικατασκοπία, διάδοχο σχήμα της KGB) ο Ράιαν Φογκλ, τρίτος γραμματέας της διεύθυνσης πολιτικών θεμάτων της αμερικανικής πρεσβείας στην Μόσχα, συνελήφθη κατά την διάρκεια της νύχτας, ενώ μετέφερε «ειδικό τεχνικό εξοπλισμό», μια μεταμφίεση, ένα μεγάλο ποσό χρημάτων σε μετρητά και οδηγίες για την στρατολόγηση του προσώπου-στόχου του.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι εκλήθη ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Μάικλ Μακφόλ για την υπόθεση, ενώ ένας ρωσικός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε φωτογραφίες που απεικονίζουν τον Φογκλ πεσμένο στο έδαφος μετά τη σύλληψή του, φορώντας μια ξανθή περούκα.

Η FSB ανέφερε ότι «ο πράκτορας της CIA Ράιαν Κ. Φογκλ, που εργαζόταν υπό την κάλυψη της θέσης του τρίτου γραμματέα της πολιτικής διεύθυνσης της πρεσβείας, συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη», και «οδηγήθηκε στην αμερικανική πρεσβεία μετά τις αναγκαίες διαδικασίες».

Η συνήθης πρακτική είναι οι διπλωμάτες οι οποίοι κατηγορούνται για κατασκοπεία να απελαύνονται ή να ανακαλούνται.

«Πρόσφατα, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν κάνει πολλαπλές προσπάθειες να στρατολογήσουν υπαλλήλους των ρωσικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου και ειδικών υπηρεσιών, οι οποίες έχουν εντοπιστεί και παρακολουθηθεί από τη ρωσική αντικατασκοπία FSB», όπως ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Η πρεσβεία δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο. Ο Αμερικανός πρεσβευτής Μακφόλ, πρώην σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, απαντούσε σε πραγματικό χρόνο σε ερωτήσεις μέσω Twitter όταν ανακοινώθηκε η σύλληψη του διπλωμάτη, αλλά αρνήθηκε να δεχτεί ερωτήσεις για το θέμα αυτό.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Russia Today (RT) δημοσίευσε στον ιστότοπό του μια φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ένας άνδρας με το πρόσωπο στο έδαφος, με τα χέρια στην πλάτη, να τα κρατάει ένας άλλος άνδρας, και ξανθά περούκα. Σε άλλη φωτογραφία εικονίζονται δύο περούκες, που φέρονται ότι βρέθηκαν πάνω του, τρία ζεύγη γυαλιά, ένας φακός, ένα κινητό τηλέφωνο και μια πυξίδα, μια δεσμίδα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, καθώς κι ένα φάκελο που έγραφε ότι προορίζεται σ' ένα «αγαπητό φίλο».

Ο διπλωμάτης φέρεται να ήταν έτοιμος να προσφέρει 100.000 ευρώ στον άνθρωπο που ήθελε να στρατολογήσει, εν όψει μιας «μακρόχρονης συνεργασίας».

ΗΠΑ και Ρωσία συνεχίζουν να κατασκοπεύουν συνεχώς η μια την άλλη, δύο δεκαετίες και πλέον μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και το τέλος του ψυχρού πολέμου. Το τελευταίο μεγάλης έκτασης σκάνδαλο είχε ξεσπάσει το 2010, όταν 10 Ρώσοι πράκτορες, ανάμεσά τους η Άννα Τσάπμαν, η οποία κατόπιν μετατράπηκε σε διασημότητα, συνελήφθησαν στις ΗΠΑ και απελάθηκαν σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση 4 Ρώσων που βρίσκονταν στη φυλακή για κατασκοπεία.

Οι αμερικανορωσικές σχέσεις ψυχράθηκαν αφού ο Βλαντίμιρ Πούτιν —πρώην ανώτερος αξιωματικός της KGB— επανήλθε στην προεδρία πριν από ένα χρόνο. Όμως το τελευταίο διάστημα Ουάσινγκτον και Μόσχα προσπαθούν να συντονιστούν στη συριακή κρίση και άλλα θέματα, όπως τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστόνης, την 15η Απριλίου. Ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ερευνών FBI Ρόμπερτ Μιούλερ επισκέφθηκε την Μόσχα για συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα.
 
 

News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)