to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:38 | 05.04.2022

Διεθνή

Ρωσία: Οι ΗΠΑ εμποδίζουν την αποπληρωμή ρωσικών ομολόγων

Τι προβλέπει η απόφαση του Λευκού Οίκου - Ο κίνδυνος της χρεοκοπίας


Ένα βήμα πιο κοντά σε μία ιστορική χρεοκοπία φαίνεται ότι είναι η Ρωσία, μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να απαγορεύσουν σε αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διεκπεραιώνουν οποιαδήποτε πληρωμή σε δολάρια από ρωσικούς κυβερνητικούς λογαριασμούς για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της Ρωσίας.

Όπως αναφέρει στο Reuters, πηγή προσκείμενη στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών η απόφαση αυτή έχει ισχύ από χθες Δευτέρα, προσθέτοντας ότι οι τελευταίες πληρωμές τόκων για κρατικά ομόλογα της Ρωσίας έχουν σταματήσει.

Ειδικότερα, η ίδια πηγή είπε ότι οι τελευταίες πληρωμές τοκομεριδίων κρατικών ομολόγων δεν έχουν λάβει άδεια από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για επεξεργασία από την ανταποκρίτρια τράπεζα JPMorgan.

Οι πληρωμές ήταν ληξιπρόθεσμες για ομόλογα που λήγουν το 2022 και το 2042.

Η ανταποκρίτρια τράπεζα επεξεργάζεται τις πληρωμές τόκων από τη Ρωσία, στέλνοντάς τις στον πράκτορα πληρωμών για να τις διανείμει σε κατόχους ομολόγων στο εξωτερικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενες πληρωμές κουπονιών σε κρατικά ομόλογα είχαν διεκπεραιωθεί.

Μια εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ επιβεβαίωσε επίσης ότι ορισμένες πληρωμές δεν επιτρέπονται πλέον.

«Σήμερα είναι η προθεσμία για τη Ρωσία να πραγματοποιήσει άλλη μια πληρωμή χρέους», είπε η εκπρόσωπος. “Από σήμερα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν θα επιτρέψει να γίνονται πληρωμές χρέους σε δολάρια από λογαριασμούς ρωσικής κυβέρνησης σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ. Η Ρωσία πρέπει να επιλέξει μεταξύ της εξάντλησης των εναπομεινάντων πολύτιμων αποθεμάτων σε δολάρια ή των νέων εσόδων ή της χρεοκοπίας.”

Η χώρα έχει μια περίοδο χάριτος 30 ημερών για να πραγματοποιήσει την πληρωμή, είπε η πηγή.

Η Ρωσία, η οποία έχει συνολικά 15 διεθνή ομόλογα σε κυκλοφορία με ονομαστική αξία περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει καταφέρει να αποφύγει την αθέτηση του διεθνούς χρέους της μέχρι στιγμής παρά τις άνευ προηγουμένου δυτικές κυρώσεις. Όμως το έργο γίνεται όλο και πιο δύσκολο.

Εάν η Ρωσία δεν πραγματοποιήσει οποιαδήποτε από τις επερχόμενες πληρωμές ομολόγων εντός των προκαθορισμένων χρονικών πλαισίων της ή πληρώσει σε ρούβλια όπου προσδιορίζονται δολάρια, ευρώ ή άλλο νόμισμα, θα συνιστά αθέτηση υποχρέωσης.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)