to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:23 | 01.05.2013

Διεθνή

Ρωσία: Ογκώδεις διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά - Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανέφερε το βραβείο του Ήρωα της Εργασίας

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ρωσίας για τον παραδοσιακό εορτασμό της Πρωτομαγιάς, ενώ ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναβίωσε την παράδοση της σοβιετικής εποχής με τη βράβευση των καλύτερων εργατών.


Ο Πούτιν απένειμε τις διακρίσεις του Ήρωα της Εργασίας σε πέντε Ρώσους σε τελετή στο μέγαρο Κονσταντινάφσκι στην Αγία Πετρούπολη. Μεταξύ αυτών βραβείο παρέλαβε ο διάσημος διευθυντής ορχήστρας του Θεάτρου Μαρίνσκι Βαλέρι Γκεοργκίεφ και ένας ανθρακωρύχος από τη Σιβηρία.

Η νέα διάκριση, που αποτελείται από ένα χρυσό άστρο, θυμίζει το βραβείο του Ήρωα της Σοσιαλιστικής Εργασίας, που απένειμαν οι ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης έως το 1991. «Ο καθένας από εσάς είναι ο πλούτος της χώρας. Δεν μπορούμε να προοδεύσουμε παρά μόνον εάν βασιζόμαστε στην πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά μας, τις αξίες που μας ενώνουν, στην επιμέλεια του λαού μας», δήλωσε ο Πούτιν, που χαρακτήρισε το βραβείο «ένα βήμα ακόμη για την αναγέννηση και τη διαφύλαξη των παραδόσεων της χώρας, καθώς και των ισχυρών δεσμών ανάμεσα σε διαφορετικές εποχές και γενεές».

Την ίδια στιγμή, ο πληθυσμός τίμησε την Πρωτομαγιά με μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες. Η μεγαλύτερη εκδήλωση οργανώθηκε στη Μοσχα, όπου κατά την αστυνομία περίπου 90.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση που οργανώθηκε από το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Πούτιν και εργατικά συνδικάτα. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες ήσαν εργάτες σε κρατικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Επεισόδια προκλήθηκαν στην Αγία Πετρούπολη, όπου αναρχικοί επεχείρησαν να διαλύσουν συγκέντρωση της Ενωμένης Ρωσίας. Περίπου 30 άνθρωποι συνελήφθησαν σύμφωνα με ρωσικές ιστοσελίδες.

Η αντιπολίτευση διοργάνωσε ξεχωριστές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας, μόλο που οι αριθμοί που δίνουν για τους συμμετεχόντες οι διοργανωτές κι η αστυνομία διαφέρουν απόλυτα. Το Κομμουνιστικό Κόμμα στην ιστοσελίδα του υποστηρίζει πως στην δική του πορεία συμμετείχαν 50.000 άνθρωποι, ενώ η αστυνομία υπολογίζει τον ίδιο αριθμό στους 4.500.

Στη διαδήλωση της αντιπολίτευσης στη Λεωφόρο Νιέφσκι, ακτιβιστές ξεδίπλωσαν επιγραφές με συνθήματα υπέρ του πολιτικού αντιπάλου του Πούτιν Αλεξέι Νάβαλνι, που είναι υπόδικος για την κατηγορία της διαφθοράς.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν φωτογραφίες από την πορεία, στις οποίες εμφανίζονται μέλη της κοινότητας των ομοφυλοφίλων να φέρουν στους ώμους ένα ανδρείκελο του Βλαντίμιρ Μιλόνοφ, του τοπικού βουλευτή που εισήγαγε τον αμφιλεγόμενο νόμο για την «προπαγάνδα των ομοφυλοφίλων».

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)