to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:45 | 04.06.2013

Διεθνή

Ρωσία: Ο Πούτιν υπεραμύνθηκε του δικαιώματός του να πωλήσει όπλα στη Συρία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπεραμύνθηκε σήμερα του δικαίωματος της χώρας του να πωλεί όπλα στην κυβέρνηση της Συρίας, αλλά αρνήθηκε ότι η Μόσχα έχει παραδώσει προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα S-300 στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ.


Μολονότι οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν επικρίνει τη Ρωσία για τα σχέδιά της να προωθήσει αμυντικά συστήματα πυραύλων στις δυνάμεις της Δαμασκού, τα συμβόλαια αυτά είναι νόμιμα και δεν πρόκειται να ανατρέψουν τις ισορροπίες δυνάμεων, υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το σύστημα S-300 είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, υπογραμμίζοντας πως «το συμβόλαιο αυτό είχε υπογραφεί προ πολλών ετών. Ακόμη δεν έχει εκπληρωθεί».

Μιλώντας στη σύνοδο με την ηγεσία της ΕΕ στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ, ο Πούτιν υποστήριξε πως κάθε ξένη επέμβαση στην εμφύλια σύρραξη στη Συρία είναι καταδικασμένη να αποτύχει και θα επιδείνωνε ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη χώρα.

Επίσης, ο Ρώσος ηγέτης επέκρινε την απόφαση της ΕΕ να μην παρατείνει για τα κράτη μέλη της το εμπάργκο στον εξοπλισμό των ανταρτών που μάχονται τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία.

Ο Πούτιν εξάλλου αναφέρθηκε με ειρωνικό τρόπο στην ενδεχόμενη παρουσία της συριακής αντιπολίτευσης στην ειρηνευτική συνδιάσκεψη «Γενεύη-2», τονίζοντας πως αμφιβάλλει για την ασφάλεια της ρωσικής αντιπροσωπείας απέναντι σε αντάρτες που «ξεκοιλιάζουν και τρώνε» τους εχθρούς του, μιλώντας ενώπιον των δημοσιογράφων και της ηγεσίας της ΕΕ.

«Τα τηλεοπτικά δίκτυα παρουσίασαν μέλη της συριακής αντιπολίτευσης να ξεκοιλιάζουν τους νεκρούς εχθρούς τους και να καταβροχθίζουν τα όργανά τους.

Ελπίζω να μη υπάρξουν τέτοιοι συμμετέχοντες στη Γενεύη-2, διότι αλλοιώτικα δεν θα μπορούσα να εγγυηθώ την ασφάλεια των Ρώσων απεσταλμένων και θα είναι επίσης δύσκολο να συνεργασθούμε μαζί τους», δήλωσε ο Πούτιν.

Σε βίντεο που είχε αναρτηθεί στα μέσα Μαΐου στο Ιντερνέτ, εμφανιζόταν ένας αντάρτης να προσποιείται ότι τρώει τα εντόσθια ενός νεκρού κυβερνητικού στρατιώτη, με τον ίδιον τον πρωταγωνιστή να δηλώνει πως το έπραξε σε ένδειξη αγανάκτησης κι εκδίκησης για τις ωμότητες των κυβερνητικών δυνάμεων.

Επιπλέον, ο Πούτιν δήλωσε σήμερα πως «κανείς δεν απειλούσε» τον φιλελεύθερο οικονομολόγο Σεργκέι Γκουρίεφ, ο οποίος διέφυγε την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλία.

«Η σύζυγός του ζει κι εργάζεται στο Παρίσι. Ουδείς τον απειλούσε, πηγαίνει συχνά να την δει. Εάν θέλει να επιστρέψει, ας επιστρέψει. Εάν δεν έχει παραβεί τους νόμους, τότε 100% δεν απειλείται από κανέναν», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Γκουρίεφ δήλωσε πως πιστεύει ότι γι’ αυτόν «θα ήταν ασφαλέστερο να μείνει ένα ελεύθερο πρόσωπο και να μην επιστρέψει».

Πηγή ΑΠΕ - ΑΜΠ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)