to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:42 | 21.02.2013

Διεθνή

Ρωσία και Αραβικός Σύνδεσμος προωθούν διάλογο Άσαντ-ανταρτών

Να φέρουν τον Μπασάρ αλ Άσαντ και τους σύρους αντικαθεστωτικούς στο τραπέζι του διαλόγου πρότειναν η Ρωσία και ο Αραβικός Σύνδεσμος, τονίζοντας πως μοναδική διέξοδος από την κρίση είναι η συμφωνία για μία μεταβατική κυβέρνηση στη Δαμασκό.


Στη φωτό, οικοδομικό τετράγωνο ερειπίων στο Χαλέπι

Παρά την χλιαρή υποδοχή που βρήκε η πρόταση στη συριακή αντιπολίτευση, η ρωσική της προέλευση θεωρείται ένδειξη ότι ο Άσαντ είναι ίσως διατεθειμένος για συνομιλίες.

Η Μόσχα, που στηρίζει το συριακό καθεστώς, προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τις συνομιλίες ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται στη ρωσική πρωτεύουσα αντιπροσωπεία της Δαμασκού με επικεφαλής τον σύρο υπουργό Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μουαλίμ. Στις αρχές Μαρτίου αναμένεται επίσης και ο επικεφαλής του «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού» της αντιπολίτευσης Μοάς αλ Χατίμπ.

Μιλώντας από τη Μόσχα μαζί με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ Αραμπί ανέφερε την ελπίδα του ότι «οι πολύ καλές σχέσεις που έχει η Ρωσία με την συριακή κυβέρνηση θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για να πειστεί η ΔΑμασκός ότι η κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο ειρηνικά με διάλογο».

Από την πλευρά του, ο Λαβρόφ τόνισε ότι «πρέπει να αναγνωριστεί η διάθεση της συριακής αντιπολίτευσης για διάλογο». «Καμία πλευρά δεν μπορεί να βασίζεται σε μία στρατιωτική έξοδο από την κρίση, αυτό δεν οδηγεί πουθενά» τόνισε ο Λαβρόφ.

Η πρώτη αντίδραση από τη ρωσική αντιπολίτευση δεν άφηνε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας: «Πρέπει πρώτα να φύγει ο Άσαντ και έπειτα μπορούμε να συνομιλήσουμε με όσους από το καθεστώς δεν έχουν ευθύνη στη δολοφονία του λαού» είπε ο Αμπντελμπασέτ Σιέτα, στέλεχος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης.

Παρ' όλα αυτά, η πρόταση έχει αξία επειδή προέρχεται από τη Μόσχα, τον θερμότερο υποστηρικτή του συριακού καθεστώτος στη διεθνή κοινότητα. Θεωρείται πολύ δύσκολο η Ρωσία να πρότεινε δημόσια συνομιλίες εάν δεν είχε προηγούμενως διασφαλίσει ότι η Δαμασκός θα μπορούσε όντως να εξετάσει διαβουλεύσεις με την αντιπολίτευση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press - In.gr


Διαβάστε σχετικά:


[20/02/2013] Συρία: οι αντάρτες κατέρριψαν αεροσκάφος - απειλές για «αντίποινα» στη λιβανέζικη Χεζμπολάχ

Θέσεις της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στο Λίβανο απειλεί να πλήξει ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός των Σύρων ανταρτών, σε μια ενέργεια που κλιμακώνει την ένταση μεταξύ των δύο πλευρών.




tags: Συρία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)