to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:23 | 16.10.2018

Διεθνή

Ρωσία: Ικανοποίηση για τη συνεργασία με την Τουρκία στο Ιντλίμπ

Το Κρεμλίνο διαπιστώνει ότι η συμφωνία που αφορά στην δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας εφαρμόζεται, ενώ οι Ρώσοι στρατιωτικοί είναι ικανοποιημένοι με το έργο των Τούρκων συναδέλφων τους, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.


 
 
«Γενικά με βάση τις πληροφορίες που παίρνουμε από τους στρατιωτικούς μας , η συμφωνία εφαρμόζεται. Οι στρατιωτικοί είναι ευχαριστημένοι από το πώς εργάζονται στο πλαίσιο αυτό οι Τούρκοι συνάδελφοι» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Παράλληλα υπογράμμισε ότι «Αναμφίβολα, το να αναμένουμε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά χωρίς κάποιες παλινδρομήσεις είναι αδύνατο. Όμως δουλειά γίνεται».
 
Η ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ- Σαμ που είναι ο συριακός βραχίονας της Αλ- Κάιντα, ελέγχει το μεγαλύτερο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ ( στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας).
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Σότσι στις 17 Σεπτεμβρίου οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ των συριακών στρατευμάτων και των ανταρτών και τζιχαντιστών που βρίσκονται στο Ιντλίμπ.
 
Η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ- Σαμ δεν έχει δηλώσει σαφώς αν αποδέχεται την ρωσο -τουρκική συμφωνία για την δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης, παρότι είχε αποσύρει τον βαρύ οπλισμό της από την εν λόγω ζώνη μέσα σε μια προθεσμία που εξέπνεε έως τις 10 Οκτωβρίου.
 
Η συμφωνία προβλέπει ότι από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη θα πρέπει να απομακρυνθεί ο βαρύς οπλισμός , ενώ την ίδια την ζώνη θα ελέγχουν με περιπολίες τους ρώσοι και τούρκοι στρατιώτες.
 
Το Ιντλίμπ είναι η μοναδική μεγάλη περιοχή της Συρίας η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο διαφόρων ενόπλων ομάδων που μάχονται κατά του Σύρου προέδρου Άσαντ. Το 2017 δημιουργήθηκε στο βόρειο τμήμα της χώρας αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, στην οποία θα μπορούσαν να εγκατασταθούν αντάρτες με τις οικογένειες τους, οι οποίοι είχαν αρνηθεί να συμβιβαστούν με τις συριακές αρχές και να παραδώσουν οικειοθελώς τον οπλισμό τους.
 
Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)