to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:23 | 13.03.2021

Διεθνή

Ρωσία: Η αστυνομία διέκοψε φόρουμ αντιπολιτευόμενων πολιτικών και συνέλαβε τους συμμετέχοντες

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, στο φόρουμ συμμετείχαν περίπου 150 άνθρωποι που ήρθαν στη Μόσχα από όλη τη Ρωσία. Στην πλειονότητά τους ήταν τοπικοί βουλευτές.


Η ρωσική αστυνομία διέκοψε ένα φόρουμ στη Μόσχα, στο οποίο συμμετείχαν πολλοί αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί και συνέλαβε όλους τους παρευρισκόμενους, σύμφωνα με τους διοργανωτές της εκδήλωσης, τους «Ενωμένους Δημοκράτες».

«Ιδού πώς συλλαμβάνονται όλοι οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ των ανεξάρτητων βουλευτών», ανέφερε στο Telegram η οργάνωση αυτή, αναρτώντας ένα βίντεο στο οποίο διακρίνονται οι αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί να οδηγούνται σε οχήματα της αστυνομία.

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, στο φόρουμ συμμετείχαν περίπου 150 άνθρωποι που ήρθαν στη Μόσχα από όλη τη Ρωσία. Στην πλειονότητά τους ήταν τοπικοί βουλευτές. Το φόρουμ, που φιλοξενήθηκε σε ένα ξενοδοχείο στα βόρεια προάστια της ρωσικής πρωτεύουσας, είχε ως στόχο να συζητηθούν οι περιφερειακές και τοπικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο.

«Σαράντα λεπτά μετά την έναρξη του φόρουμ, αστυνομικοί κατέκλυσαν την αίθουσα. Όλοι οι βουλευτές συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε αστυνομικά τμήματα», ανέφερε στο Facebook ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός Ίλια Γιασίν, συνοδεύοντας την ανάρτηση με μια φωτογραφία του ιδίου μέσα σε ένα βαν της αστυνομίας.

Στις φωτογραφίες που δημοσιεύουν τα ρωσικά ΜΜΕ φαίνονται δεκάδες αστυνομικά οχήματα, σταθμευμένα μπροστά στο ξενοδοχείο, μέσα στα χιόνια. Σε ένα βίντεο που ανάρτησε ο βουλευτής Σεργκέι Βλάσοφ ακούγεται ένας αξιωματικός της αστυνομίας να λέει ότι αυτή η εκδήλωση είναι «ανεπιθύμητη».

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο πρώην δήμαρχος της πόλης Γιεκατερίνεμπουργκ, Γιεβγκένι Ρόιζμαν και ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός Βλαντίμιρ Κάρα-Μούρζα, καθώς και πολλοί δημοσιογράφοι που κάλυπταν το φόρουμ. Ο Κάρα-Μούρζα είναι αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ελεύθερη Ρωσία, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

«Οι αστυνομικοί είπαν ότι η εκδήλωση οργανώθηκε από μια ανεπιθύμητη οργάνωση», ανέφερε η αντιπολιτευόμενη οργάνωση Ανοιχτή Ρωσία στο πρακτορείο Interfax. Οι Ενωμένοι Δημοκράτες, όπως και η Ανοιχτή Ρωσία πρόσκεινται στον εξόριστο ολιγάρχη Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ένα από τα «μαύρα πρόβατα» του Κρεμλίνου.

«Ο λόγος ματαίωσης του φόρουμ είναι σαφής: οι αρχές φοβούνται τον ανταγωνισμό στις εκλογές και εκφοβίζουν τους αντιπάλους τους», έγραψε στο Telegram η ομάδα στήριξης του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. Η δημοτικότητα του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία «είναι στο χαμηλότερο επίπεδό της και η νίκη στις εκλογές, ακόμη και με νοθεία, καθίσταται δυσκολότερη», πρόσθεσε.

Ένας νόμος του 2015 επιτρέπει στις αρχές να χαρακτηρίζουν «ανεπιθύμητες» τις ξένες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Στη συνέχεια είναι δυνατόν να απαγορευτεί η δράση τους, είτε πρόκειται για μη κυβερνητικές οργανώσεις, για ιδρύματα ή για εταιρείες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

tags: Ρωσία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)