to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:49 | 14.04.2021

Διεθνή

Ρωσία: Η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν παραβιάζει τη συμφωνία με τους Ταλιμπάν

«Μας ανησυχεί, να μην υπονομεύσει ένα τέτοιο βήμα της Ουάσιγκτον τις προοπτικές της έναρξης των ενδοαφγανικών συνομιλιών. Αυτή η ευκαιρία δεν θα θέλαμε να χαθεί» τόνιζε Ρώσος αξιωματούχος


Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι τα σχέδια των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν στις 11 Σεπτεμβρίου, παραβιάζουν τη συμφωνία που έχουν κάνει με τους Ταλιμπάν και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην κλιμάκωση της κατάστασης.

«Μας ανησυχεί, να μην υπονομεύσει ένα τέτοιο βήμα της Ουάσιγκτον τις προοπτικές της έναρξης των ενδοαφγανικών συνομιλιών. Αυτή η ευκαιρία δεν θα θέλαμε να χαθεί, για αυτό οι Αμερικανοί συνάδελφοι θα πρέπει να συμφωνήσουν με τους Ταλιμπάν», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για το Αφγανιστάν και διευθυντής τη Δεύτερης Διεύθυνσης του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Ζαμίρ Καμπούλοφ.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον για τη χρονική μετάθεση της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων, παραβιάζει την ειρηνευτική συμφωνία με τους Ταλιμπάν. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό ενδέχεται να έχει συνέπειες και οι Ταλιμπάν βάσιμα θα θεωρούν ότι οι ΗΠΑ αθέτησαν τις δεσμεύσεις τους».

Παράλληλα ο Καμπούλοφ υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ, «όπως και να ‘χει θα φύγουν από το Αφγανιστάν αργά ή γρήγορα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζό Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες την αποχώρηση 2.500 στρατιωτών από το Αφγανιστάν μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα σε αμερικανικό έδαφος που πυροδότησαν τον μακροβιότερο πόλεμο των ΗΠΑ στο εξωτερικό.

Στις 29 Φεβρουαρίου του 2020 η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και οι Ταλιμπάν είχαν υπογράψει στην Ντόχα ειρηνευτική συμφωνία. Σύμφωνα με την εν λόγω συμφωνία οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι σύμμαχοι τους και συνασπισμός αναλάμβαναν τη δέσμευση να αποχωρήσουν όλα τα στρατεύματα τους από το Αφγανιστάν σε διάστημα 14 μηνών, δηλαδή την 1η Μαΐου του 2021. Οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους έδιναν εγγυήσεις ότι δεν θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν το έδαφος της χώρας για ενέργειες που συνιστούν απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Ο πρόεδρος Γάνι "σέβεται" την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν οι δυνάμεις τους από τη χώρα του

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι δήλωσε σήμερα ότι μίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Τζο Μπάιντεν, για την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, διαβεβαιώνοντας ότι «σέβεται» απολύτως αυτήν την απόφαση.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν είναι «ικανές να υπερασπιστούν τον λαό και τη χώρα τους, όπως κάνουν εξ αρχής», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γάνι, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Μπάιντεν.

«Θα συνεργαστούμε με τους Αμερικανούς εταίρους μας για να διασφαλίσουμε μια ομαλή μετάβαση», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)