to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ρωσία: Επιστήμονες φτιάχνουν τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων DNA στον κόσμο

«Η Κιβωτός του Νώε». Υπό αυτή την ονομασία επιστήμονες του Κρατικού Πανεπιστημίου στη Μόσχα θα δημιουργήσουν την πρώτη και μεγαλύτερη βάση δεδομένων στον κόσμο, στην οποία θα καταγραφεί το γενετικό υλικό όλων των έμβιων οργανισμών ακόμη και αυτών που τελούν υπό εξαφάνιση ή έχουν εκλείψει.


 

«Ονομάζω το πρόγραμμα αυτό ‘Κιβωτό του Νώε’. Θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός αποθετηρίου – μιας βάσης δεδομένων για την αποθήκευση κάθε έμβιου είδους στη Γη, αλλά και όσων κινδυνεύουν με εξαφάνιση ή έχουν εκλείψει», δήλωσε ο υφηγητής του Πανεπιστημίου, Βίκτορ Σαντιβνίτσι, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η γιγαντιαία «κιβωτός» αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2018 σε έναν χώρο που θα έχει επιφάνεια 430 τετραγωνικά χιλιόμετρα, χτισμένο σε μία από τις κεντρικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου. «Αυτή η Κιβωτός θα μας επιτρέψει να καταψύξουμε μέσω της κρυογονικής και να αποθηκεύσουμε διάφορα γενετικά υλικά, τα οποία, εν συνεχεία, θα μπορέσουμε να αναπαράγουμε. Θα περιλαμβάνει επίσης πληροφοριακά συστήματα», πρόσθεσε ο δρ. Σαντιβνίτσι.


Άποψη του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας

Το γραφείο Τύπου του Πανεπιστημίου επιβεβαίωσε ότι η βάση δεδομένων θα περιλάβει βιολογικό υλικό από όλα τα τμήματα του πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένων του Βοτανικού Κήπου, του Μουσείου Ανθρωπολογίας, του Μουσείου Ζωολογίας και άλλων. Όλα τα τμήματα θα εμπλακούν στην ερευνητική διαδικασία. Το πρόγραμμα έχει ήδη λάβει ενίσχυση-ρεκόρ ύψους 1 δισ. ρουβλίων (περίπου 194 εκατ. δολάρια) και σκοπός του είναι η προώθηση της συμμετοχής της νέας γενιάς των επιστημόνων στην ερευνητική διαδικασία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)