to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:37 | 22.02.2014

Διεθνή

Ρωσία: Ένοχοι 8 διαδηλωτές

Δικαστήριο της Μόσχας έκρινε σήμερα ενόχους οκτώ διαδηλωτές που κατηγορούνται για βίαια επεισόδια στη διάρκεια μιας διαδήλωσης εναντίον του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν τον Μάιο του 2012 και κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε 5 με 6 χρόνια κάθειρξη.


Οι οκτώ κατηγορούνταν ότι συμμετείχαν σε «μαζικές ταραχές» και σε «επεισόδια εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας» στη διάρκεια της διαδήλωσης της 6ης Μαΐου 2012.

Το δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει τις ποινές τους τη Δευτέρα, όμως η εισαγγελία έχει ζητήσει να καταδικαστούν σε πέντε με έξι χρόνια κάθειρξη.

Οι φωνές των ανθρώπων που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο σε ένδειξη συμπαράστασης στους κατηγορούμενους έφταναν μέχρι το εσωτερικό της δικαστικής αίθουσας την ώρα που γινόταν η ανάγνωση της απόφασης.

Σχεδόν χίλιοι άνθρωποι, μεταξύ αυτών και τα δύο μέλη του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot Μαρία Αλιόχινα και Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα και ο αντιπολιτευόμενος Αλεξέι Ναβάλνι, είχαν συρρεύσει το μεσημέρι μπροστά από το κτίριο του δικαστηρίου φωνάζοντας «ελευθερία».

Περίπου 200 διαδηλωτές συνελήφθησαν, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας και μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti. Σύμφωνα με αυτόν, οι συλληφθέντες προσπάθησαν να διαταράξουν τη δημόσια τάξη.

Συνολικά περίπου 30 άνθρωποι είχαν ανακριθεί στο πλαίσιο της «υπόθεσης Μπολότναγια», το όνομα της πλατείας στο κέντρο της Μόσχας όπου πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαΐου 2012 η διαδήλωση κατά της ορκωμοσίας την επομένη του Πούτιν για μια Τρίτη θητεία στην προεδρία.

Κάποιοι από τους διαδηλωτές είχαν πετάξει πλαστικά μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών, ενώ άλλοι είχαν αναποδογυρίσει δημόσιες τουαλέτες και αντιστάθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, 82 αστυνομικοί είχαν τραυματιστεί στη διάρκεια των επεισοδίων η έναρξη των οποίων είναι αμφιλεγόμενη, με τους διαδηλωτές να κατηγορούν τις δυνάμεις ασφαλείας ότι τους προκάλεσαν για να δικαιολογήσουν την σκλήρυνση της στάσης τους απέναντι σε οποιοδήποτε αυθόρμητο κίνημα αμφισβήτησης. Δεκάδες διαδηλωτές είχαν επίσης τραυματιστεί.

Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο ηγέτης του Αριστερού μετώπου Σεργκέι Ουντάλτσοφ, που κατηγορείται για την υποκίνηση σε μαζικές ταραχές, έγκλημα που επισύρει ποινή κάθειρξης 10 ετών.

Η δίκη του Ουντάλτσοφ ξεκίνησε την Τρίτη στη Μόσχα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Ρωσία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)