to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:39 | 22.10.2021

Πολιτισμός

Ρόμπερτ Ρόζεν: Το Σίδνεϊ τιμά τον κορυφαίο φωτογράφο

Έκθεση στο MAAS στο Σίδνεϊ για τον κορυφαίο φωτογράφο της κοινωνικής ζωής


Ο Ρόμπερτ Ρόζεν είναι ένας από τους κορυφαίους φωτογράφους κοινωνικών εκδηλώσεων στην Αυστραλία.

Για πάνω από τέσσερις δεκαετίες φωτογράφιζε πάρτι, συναυλίες, επιδείξεις μόδας και νυχτερινά κέντρα σε Ευρώπη και Αυστραλία, καταγράφοντας με την κάμερα διάσημα και λαμπερά πρόσωπα για τις σελίδες των κοινωνικών πλήθους τοπικών και διεθνών εφημερίδων και περιοδικών.

Φωτογραφίες αστέρων της ροκ, των Πολ και Λίντα ΜακΚάρτνεϊ, του Ντέιβιντ Μπόουι, της Ντέμπι Χάρι, της Γκρέις Τζόουνς, καλλιτεχνών, όπως της Μάργκαρετ Όλεϊ και του Άντι Γουόρχολ, των μοντέλων Βερούσκα, Ελ ΜακΦέρσον, Λίντα Εβαντζελίστα, ηθοποιών, όπως η Κέιτ Μπλάνσετ παρουσιάζονται στην έκθεση «Robert Rosen: Glitterati» στο Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επιστημών (MAAS) στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Στην έκθεση προβάλλονται 300 φωτογραφίες από την αρχή της καριέρας του στο Λονδίνο και το Παρίσι και τις επιδείξεις μόδας των Yves Saint Laurent, Claude Montana και Zandra Rhodes, καθώς και εικόνες από τα παρασκήνια της Εβδομάδας Μόδας της Αυστραλίας.
«Θεωρούμε ότι πρόκειται για έκθεση κοινωνικής ιστορίας... Ζούμε σε έναν πολύ περίπλοκο κοινωνικό κόσμο και μας αρέσει να δημιουργούμε δίκτυα και σχέσεις. έχουμε αυτήν την κοινωνική περιέργεια. Και μέρος της κοινωνικοποίησης μας είναι να μιλάμε, λατρεύουμε να κουτσομπολεύουμε και να καταναλώνουμε εικόνες διασημοτήτων και ανθρώπων που φαντάζουν υπέροχοι» αναφέρει η Γκλίνις Τζόουνς επιμελήτρια της έκθεσης.

«Ο Ρόζεν ήταν ευγενικός και διακριτικός, κέρδιζε την εμπιστοσύνη όσων φωτογράφιζε και έπινε σαμπάνια μαζί τους για να τους κάνει να ξεχάσουν ότι εκείνος εργαζόταν.

Συμμετέχων παρατηρητής, προτιμούσε τον αυθορμητισμό της διακριτικής κάμερας αυτόματης εστίασης που του επέτρεπε να δημιουργεί πορτρέτα που μεταφέρουν τη διάθεση και την ενέργεια της εποχής, αναφέρεται στην περιγραφή της έκθεσης.

Γεννημένος στη Νότια Αφρική και μεγαλωμένος στη Μελβούρνη, ο Ρόζεν λέει συχνά ότι στράφηκε στη φωτογραφία αφού του είπαν ότι δεν μπορεί να ζωγραφίσει σε Σχολή Καλών Τεχνών. Τη δεκαετία του 1970 μετακόμισε αρχικά στο Σίδνεϊ και στη συνέχεια, όπως πολλοί από τη γενιά του, έφυγε για να δοκιμάσει την τύχη του στο Λονδίνο. Εκεί ο Ρόζεν διαπίστωσε ότι μπορούσε να συμμετέχει σε λαμπερές εκδηλώσεις (με ή χωρίς πρόσκληση) και πολλές από τις πιο διάσημες φωτογραφίες του είναι από το Λονδίνο κατά τη δεκαετία του 1970 και του 1980. 

Στην έκθεση Glitterati, που θα διαρκέσει έως τις 25 Απριλίου 2022 καλύπτεται το έργο του από το 1979 έως το 2010,  φωτογραφίες διάσημων στη Νέα Υόρκη, το Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη και το Παρίσι.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)