to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:59 | 29.03.2022

πηγή: Έθνος

Διεθνή

Ρομάν Αμπράμοβιτς: Παραμένει το μυστήριο γύρω από τη «δηλητηρίαση» του μεγιστάνα - Τα σενάρια

Άλυτο μυστήριο παραμένει το πρόβλημα υγείας που παρουσίασε ο Ρώσος μεγιστάνας Ρομάν Αμπράμοβιτς καθώς επίσης και δύο διαπραγματευτές της ουκρανικής πλευράς, στις 3 Μαρτίου, μετά από γύρο διαβουλεύσεων με αντιπροσώπους της Ρωσίας.


Αξιωματούχοι των ΗΠΑ αλλά και της Ουκρανικής κυβέρνησης έσπευσαν να υποβαθμίσουν το θέμα, ενώ τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι πολλά και αντικρουόμενα. Άλλοι αποδίδουν το πρόβλημα σε «περιβαλλοντικούς παράγοντες», άλλοι το αποδίδουν σε δηλητηρίαση από κατανάλωση σοκολάτας ή σε χημική επίθεση με άγνωστο προϊόν.

Ρομάν Αμπράμοβιτς: Τι μπορεί να έπαθε ο Ρώσος ολιγάρχης

Μια αναφορά ανέφερε ότι η υποτιθέμενη δηλητηρίαση ενορχηστρώθηκε από Ρώσους «σκληροπυρηνικούς» Ρώσους που ήθελαν να σαμποτάρουν τις συνομιλίες. Λίγο μετά την εμφάνιση των ισχυρισμών, ένας ανώνυμος αξιωματούχος των ΗΠΑ αναφέρθηκε από το Reuters λέγοντας ότι οι πληροφορίες έδειχναν ότι τα συμπτώματα των ανδρών οφείλονταν σε «περιβαλλοντικούς» παράγοντες και όχι σε δηλητηρίαση.

Και αργότερα ένας αξιωματούχος στο γραφείο του Ουκρανού προέδρου, ο Ihor Zhovkva, δήλωσε στο BBC ότι ενώ δεν είχε μιλήσει με τον κ. Αμπράμοβιτς, τα μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας ήταν «καλά» και ένας είχε πει ότι η ιστορία ήταν «ψευδής».

«Διαπεραστικός πόνος στα μάτια»

Η κατάσταση του κ. Αμπράμοβιτς και των Ουκρανών διαπραγματευτών, στους οποίους περιλαμβάνεται ο Ουκρανός βουλευτής Ρουστέμ Ουμέροφ, έχουν βελτιωθεί μετά το περιστατικό της 3ης Μαρτίου, ανέφεραν πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal. Μια πηγή προσκείμενη στον κ. Αμπράμοβιτς δήλωσε στο BBC ότι έχει πλέον αναρρώσει και συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για να προσπαθήσει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το περιστατικό ρίχνει φως στον ρόλο του κ. Αμπράμοβιτς ως διαμεσολαβητή στις συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Η ακριβής φύση της θέσης του δεν είναι σαφής, αλλά εκπρόσωπος του ολιγάρχη δήλωσε προηγουμένως ότι η επιρροή του ήταν «περιορισμένη».

Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο κ. Αμπράμοβιτς του είχε προσφέρει βοήθεια για την αποκλιμάκωση της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα.

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος ταξίδεψε μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για αρκετούς γύρους συνομιλιών στις αρχές του μήνα. Φέρεται να συνάντησε τον κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αλλά ο Ουκρανός ηγέτης δεν επηρεάστηκε και ο εκπρόσωπός του δεν είχε καμία πληροφορία για το περιστατικό.

Η ομάδα ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι ο κ. Αμπράμοβιτς και οι διαπραγματευτές υπέστησαν συμπτώματα «που συνάδουν με δηλητηρίαση με χημικά όπλα». Τα συμπτώματα περιλάμβαναν «φλεγμονή των ματιών και του δέρματος και διαπεραστικό πόνο στα μάτια», ανέφερε η Bellingcat. Ο κ. Αμπράμοβιτς έχει έκτοτε εμφανιστεί δημόσια, καθώς απεικονίζεται στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ στις 14 Μαρτίου.

Το ιστορικό

Το απόγευμα της 3ης Μαρτίου, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς συμμετείχε στους Ρώσους και Ουκρανούς διαπραγματευτές για την ειρήνη σε συνομιλίες στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας. Το τι συνέβη στη συνέχεια είναι πολύ μυστηριώδες.

Αργότερα εκείνο το βράδυ, τρεις από τους αντιπροσώπους - συμπεριλαμβανομένου του κ. Αμπράμοβιτς - σύμφωνα με τον ερευνητικό ιστότοπο Bellingcat, υπέστησαν συμπτώματα δηλητηρίασης από νευροτοξικό παράγοντα.

Είχαν φλεγμονή στο δέρμα, ερεθισμένα μάτια και έντονο πόνο πίσω από τα μάτια - συμπτώματα που διήρκεσαν όλη τη νύχτα. Κανείς τους δεν είχε φάει τίποτα περισσότερο, σύμφωνα με το Bellingcat, από σοκολάτα και νερό. Οι ειδικοί στα χημικά όπλα εξέτασαν την υπόθεση αυτή και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πιστεύουν ότι επρόκειτο για σκόπιμη χρήση χημικού παράγοντα. Αλλά δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το ποιος το έκανε καθώς επίσης και καμία ανάληψη ευθύνης.

Αναπόφευκτα ο κόσμος θα αναρωτιέται αν αυτό ήταν έργο της GRU, της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας, που η Βρετανία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι βρισκόταν πίσω από τη δηλητηρίαση με Novichok στο Salisbury το 2018. Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τη Ρωσία και καμία απόδειξη ότι ήταν υπεύθυνη.

Κάποιος, όμως, φαίνεται ότι ήθελε να στείλει μια προειδοποίηση σε όσους συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Δεν επρόκειτο για μια θανατηφόρα δόση, αλλά για μια μήνυμα.

Πάντως, όπως αναφέρει το BBC, η εκτίμηση που έκανε αξιωματούχος των ΗΠΑ ότι ευθύνονται περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι περίεργη. Και αυτό γιατί κανείς άλλος δεν επηρεάστηκε από αυτές τις πολύ σοβαρές ιατρικές παθήσεις. Ο ειδικός στα χημικά όπλα, Hamish De Bretton-Gordon, δήλωσε στο BBC ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να έχουν σχέση οι περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Παρουσία Αμπράμοβιτς οι διαπραγματεύσεις

Πάντως, ο Ρώσος μεγιστάνας είναι παρόντας στις σημερινές διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας που διεξάγονται στην Κωνσταντινούπολη.

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς διαδραμάτισε έναν πρώιμο ρόλο στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά η διαδικασία βρίσκεται πλέον στα χέρια των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο πλευρών. Η Ουκρανία ζήτησε από τον Αμπράμοβιτς να βοηθήσει στη διαμεσολάβηση λόγω του ιστορικού του στη Ρωσία, όπου έκανε περιουσία στη χαοτική περίοδο της μετακομμουνιστικής ιδιωτικοποίησης της δεκαετίας του 1990.

«Συμμετείχε στο αρχικό στάδιο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Τώρα οι διαπραγματεύσεις γίνονται μεταξύ των δύο ομάδων, των Ρώσων και των Ουκρανών».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)