to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ρομά κρατείται ενώ εξέτισε την ποινή του

Τον απελαύνουν ενώ είναι Ελληνας πολίτης! Ο λόγος για Ελληνα Ρομά ο οποίος κρατείται παράνομα στο Αστυνομικό Τμήμα Καμινίων προκειμένου να απελαθεί στην Αλβανία. Γεννήθηκε στη Λαμία από μητέρα Ελληνίδα. Αγνώστου πατρός. Το αντίγραφο του πιστοποιητικού γέννησής του το έχει χάσει, ενώ ταυτότητα δεν είχε ποτέ. Συμβαίνει συχνά σε ανθρώπους που ανήκουν στην κοινωνική ομάδα των Ρομά.




Δεν είναι η πρώτη φορά που περνάει το κατώφλι της φυλακής. Αυτή τη φορά εξέτισε την ποινή του κανονικά, αλλά αντί να αφεθεί ελεύθερος όταν αυτή τελείωσε, κρατείται μαζί με πέντε αλλοδαπούς που περιμένουν την απέλασή τους. Υποσιτίζεται και περιμένει κι εκείνος τη δική του απέλαση σε μια ξένη χώρα με την οποία δεν διατηρεί κανένα πραγματικό και νομικό δεσμό. Κινδυνεύει να εκδιωχθεί από τη χώρα του για ένα λάθος όνομα. Ενώ στις προηγούμενες καταδίκες του υπήρχε το πραγματικό του όνομα που είναι ελληνικό, στην τελευταία εμφανίστηκε δίπλα σ' αυτό και ένα αλβανικό όνομα που δεν είναι δικό του, αφού η μοναδική ιθαγένεια που έχει είναι η ελληνική. Ακόμα όμως και αν είχε διπλή ιθαγένεια και πάλι θα ήταν παράνομο να απελαθεί από την Ελλάδα ένας Ελληνας πολίτης. 

«Αν και οι Ρομά μπορεί, λόγω του κοινωνικού τους αποκλεισμού, να υιοθετούν αμελή ή ακόμα και παραβατική συμπεριφορά σε θέματα όπως η έκδοση ταυτοτήτων και λοιπών εγγράφων που αφορούν την πιστοποίηση της αστικής τους κατάστασης, το γεγονός αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι νομιμοποιεί την επιβολή ποινών ή τη λήψη μέτρων εναντίων τους και τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό τους από την απόλαυση των δικαιωμάτων τους». Ετσι ακριβώς έκρινε σε πρόσφατη απόφασή της και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Πρακτικές όπως αυτή θυματοποιούν ευθέως τους Ρομά λόγω του τρόπου ζωής τους και «κοστίζουν» καταδίκες στα ευρωπαϊκά δικαιοδοτικά όργανα», λέει στην «Εφ.Συν.» η Ηλέκτρα – Λήδα Κούτρα, δικηγόρος και πρόεδρος της Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και προσθέτει ότι «αν δεν ήταν Ρομ δεν θα διανοούνταν η Ελληνική Αστυνομία να τον θέσει σε κράτηση προς απέλαση, αλλά θα κινούνταν αμέσως προς την κατεύθυνση της αυτεπάγγελτης αναζήτησης των εγγράφων που λείπουν και την έκδοση του ελλείποντος δελτίου ταυτότητάς του». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)