to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το ρολόι της Σιταποθήκης

Δώσαμε τηλεφωνικό ραντεβού στο Ρολόι, στον Πειραιά. Πήγα. Η ώρα περνούσε αλλά ο άνθρωπος με τον οποίο είχα δώσει τηλεφωνικό ραντεβού ήταν άφαντος. Πέρασαν 5, 10, 15, 20 λεπτά. Άρχισα να αγανακτώ.


 Τον πήρα τηλέφωνο:

- Ρε, που στο διάβολο είσαι και με έστησες;

- Εγώ που είμαι ή εσύ;

- Ρε με δουλεύεις; Είμαι εδώ και είκοσι λεφτά στο Ρολόι και περιμένω.

- Και γιατί εγώ δεν σε βλέπω;

- Κάτω από το γ@@@μ@@@ Ρολόι είμαι!

- Αποκλείεται!

- Θα με τρελάνεις! Στην αρχή στο Πασαλιμάνι ρε!

- Όχι ρε συ! Εμείς οι Πειραιώτες όταν λέμε Ρολόι, εννοούμε το ρολόι της Σιταποθήκης, το ρολόι στο λιμάνι.

Ειπώθηκαν [εκ μέρους μου] κάποια πράγματα στα γαλλικά και μετά πήγα από κει. Στο πραγματικό πειραιώτικο Ρολόι. Ουδέν κακό αμιγές καλού. Τράβηξα τη φωτογραφία που βλέπετε και μετά γκούγκλαρα και έμαθα την ιστορία του ρολογιού.

Το ρολόι της Σιταποθήκης [Σιλό, Ρολόι λιμένος Πειραιά] κατασκευάστηκε και τοποθετήθηκε στην κορυφή της αποθήκης δημητριακών και ξηρών καρπών ή σιταποθήκη, το Νοέμβριο του 1965 και σε ύψος 50 μέτρων. Μαζί με το ύψος του ρολογιού το σιλό φθάνει τα 56,20 μέτρα. Το ρολόι του Πειραιά έχει διάμετρο πλάκας 6 μέτρα στηρίζεται σε σιδερένιο σκελετό και για το λόγο αυτό έχει υπολογισθεί με κάθε λεπτομέρεια ο μηχανισμός του ώστε να αντέχει στις ιδιαιτέρως δύσκολες συνθήκες αέρα, ζέστης, βροχής, κρύου που επικρατούν σε αυτό το ύψος. Το ρολόι με τη βάση του ζυγίζει 5 τόνους. Είναι ρυθμισμένο να παίζει ανά ώρα «Τα παιδιά του Πειραιά». Κατασκευαστής του ρολογιού φέρεται να είναι ο βιοτέχνης Γεώργιος Καραμάνος, όπως ανέφεραν τα σχετικά δημοσιεύματα της εποχής.

Τα καλοκαίρια του 2014 και 2015 ο μη κερδοσκοπικός φορέας Urbanact στο πλαίσιο του προγράμματος Δημοσίων Τοιχογραφιών ανέλαβε το έργο της αισθητικής αναβάθμισης εξωτερικά του Σιλό με graffiti με τίτλο «Πολιτιστική Ακτή Πειραιά». Οι καλλιτέχνες που υλοποίησαν το έργο ήταν οι Apset και Same84.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)