to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τώρα που τελείωσε το τέταρτο συνέδριο του ΣYΡΙΖΑ, και ολοκληρώθηκε ο εσωτερικός ανασχηματισμός, είναι χρήσιμα μερικά συμπεράσματα.


ΣΩΣΤΕΣ επιλογές, ενωτικές κινήσεις περισσότερη εξωστρέφεια. Ήδη βάσει μετρήσεων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το πιο ενεργό εντός του κοινοβουλίου.

ΥΠΑΡΧΕΙ ένα πρόβλημα. Μια μεγάλη μερίδα δεν παρακολουθεί ούτε την ενδιαφέρουν κοινοβουλευτικές δράσεις. Επιπλέον μηνύματα που εξέπεμπαν τα κέντρα ενημέρωσης όλο αυτό το διάστημα πότε αφορούσαν lifestyle εκδοχές καθημερινότητας του προέδρου και πότε άστοχες δηλώσεις στελεχών με σκοπό καλλιέργεια κλίματος δυσαρέσκειας στους εντός και αποστροφής στους εκτός.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ χάνονταν δράσεις, θέσεις,  όλα εκείνα τα μηνύματα που είχαν παραλήπτη την κοινωνία και δεν εστάλησαν.

ΑΣ κάνουμε μερικές σκληρές παράδοχες. Η κοινωνία δεν περιμένει απο κανέναν μαγικές λύσεις για τα πρόβληματα της πλέον. Η ενεργός πολιτική είναι προνόμιο λίγων που έχουν χρόνο, διάθεση πολλές φορές και πόρους.

ΟΙ περισσότεροι άνθρωποι έχουν ως κριτήριο την καθημερινότητα τους η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτό που κατά τα κοινά λέμε τσέπη.


ΜΠΟΡΟΥΝ να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις; Να πληρώσουν τους λογαριασμούς,  να συντήρησουν το σπίτι που ζούν είτε αφορά ενοίκιο ή ιδιοκατοίκιση. Μπορούν να καλύψουν τα έξοδα των παιδιών τους;

ΠΩΣ παρεμβαίνεις -ως κόμμα που φιλοδοξείς να κυβερνήσεις, στην καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων ; Ποία είναι τα εργαλεία που έχεις και πώς τα αξιοποιείς;

ΤΑ τελευταία χρόνια ζούμε την αποκαθήλωση συμβόλων και ιδεών. Τα κόμματα ως μηχανισμοί πολλές φορές παρωχημένοι και αργοκίνητοι που χρήζουν αναδόμησης.

ΕΧΕΙΣ απέναντι σου ένα σύστημα που πέντε χρονια τώρα ακολουθεί τακτικές σοκ και δέος στην κοινωνία. Λίγα σε πολλούς και πολλά σε λίγους. Με εναν πρωθυπουργό που η εικόνα του στο εξωτερικό αποδείχθηκε πολύ κατώτερη από αυτή που επιμελώς δημιούργησε η λίστα Πέτσα. Υποχώρηση κράτους δικαίου, δικαιωμάτων,  εκφασισμός της κοινωνίας που πλέον δεν εκφράζεται τόσο κομματικά όσο κοινωνικά.

ΡΩΓΜΕΣ έχει πολλές το σύστημα Μητσοτάκη όμως διαθέτει και μηχανισμούς ίασης. Αποδείχτηκε περίτρανα τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο. Ενα τραγούδι της αγαπημένης Χαρούλας Αλεξίου,"Σου στέλνω χαιρετίσματά", μας δίνει το στίγμα. "λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά".

* Ο Μάριος Κοντογιάννης είναι μέλος isyriza και Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χαλανδρίου, δημοσιογράφος

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)