to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:35 | 09.05.2020

Πολιτισμός

Ροδιακός Σύλλογος Μουσικών: «Δεν καταλήγεις να γίνεις καλλιτέχνης. Το επιλέγεις και το υποστηρίζεις με πάθος»

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης Support Art Workers και σε συνεννόηση με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, ο Ροδιακός Σύλλογος Μουσικών κοινοποίησε τα αιτήματά του στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Ρόδου.


Ο πρόεδρος του Ροδιακού Συλλόγου Μουσικών συζητάει με την Πόλυ Χατζημάρκου, Στο Κόκκινο Ρόδου 103.7: «Θέλουμε να ταχθούν όλοι στον αγώνα μας, θέλουμε να καταλάβουν ότι αν δεν γίνει κάτι άμεσα θα πεινάσουν 200 οικογένειες στη Ρόδο. Και να ξέρουν ότι οποιοδήποτε μέτρο ανακοινώνεται και είναι υπέρ μας, πραγματοποιείται μετά από μεγάλο αγώνα και πίεση των σωματείων που ενώθηκαν και τα κατάφεραν μαζί».

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης Support Art Workers και σε συνεννόηση με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, με τον οποίο υπάρχει εξαιρετική συνεργασία και παροχή βοήθειας, ο Ροδιακός Σύλλογος Μουσικών κοινοποίησε τα αιτήματά του στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Ρόδου (διαβάστε αναλυτικά την επιστολή παρακάτω).

Η προσπάθεια ίδρυσης του Συλλόγου ξεκίνησε το 2012 όταν εμφανίστηκαν εργοδοτικές παραβιάσεις στα εργασιακά δικαιώματα και περικοπές στα ημερομίσθια των επαγγελματιών μουσικών.  Επίσημα ιδρύθηκε το 2018 αριθμώντας αυτή τη στιγμή περί τα 90 μέλη.

«Ένα συντριπτικό ποσοστό των επαγγελματιών μουσικών της Ρόδου βιοπορίζεται από ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, δηλαδή εργαζόμαστε σε χώρους συνάθροισης πολλών ατόμων. Η όποια αραίωση του κοινού θα «αραιώσει» και την εργασία μας, άρα και την επιβίωσή μας. Επιπλέον, δεν ξέρουμε πόσες επιχειρήσεις θα ανοίξουν, αν θα έχουν ζωντανή μουσική και όλο αυτό δημιουργεί μια αλυσίδα: λιγότερα μεροκάματα ή ανεργία. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα μπορέσουμε να μαζέψουμε τα απαραίτητα ένσημα για να πάρουμε επίδομα. Και αν κάποιοι καταφέρουν τώρα να πάρουν το 800άρι, μετά τι θα κάνουν;»

«Κανένας μας, και μιλάω για όλους τους κλάδους, δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει. Πάμε σε άγνωστα μονοπάτια, κάθε μέρα ανακοινώνεται και κάποιο μέτρο, δεν ξέρουμε όμως κάτι συγκεκριμένο και αναμένουμε για να δούμε τι θα κάνουμε εργασιακά» αναφέρει ο κ. Σάββενας.

Ο Μάνος Σάββενας αναφέρεται στο γνωστό στεροτυπικό κλισέ που κάποιοι αναμασούν, δηλαδή ότι ο καλλιτέχνης κάνει το χόμπι του, ότι δεν κάνει «σοβαρή» δουλειά: «Αυτό είναι ένα πρόβλημα που το αντιμετωπίζουμε χρόνια τώρα. Οπότε κάποιοι νομίζουν ότι αφού το κάνουμε για …χόμπι, θα βιοποριστούμε αλλιώς, αλλού. Δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα». «Δεν καταλήγει κάποιος να γίνει καλλιτέχνης, το επιλέγει, το θέλει. Δεν είναι ότι κάτι δεν πήγε καλά στη ζωή του και εν τέλει αναγκαστικά  ή κατά λάθος έγινε καλλιτέχνης.

Αυτό σημαίνει ότι ο καλλιτέχνης υποστηρίζει το επάγγελμά του με πάθος γιατί εργάζεται σ’ αυτό που αγαπάει. Εμείς θέλουμε να εργαζόμαστε και να δημιουργούμε πολιτισμό. Μακάρι η Ρόδος να είχε μουσικές σκηνές και δράσεις  έτσι ώστε να εργαζόμασταν όλο το χρόνο».

Η επιστολή προς την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Ρόδου:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Εκ του σωματείου «Ροδιακός Σύλλογος Μουσικών», αναγνωρισμένου και νομίμως κατοχυρωμένου στο βιβλίο σωματείων που τηρείται στο πρωτοδικείο Ρόδου με αύξων αριθμό 27/2018, το οποίο αποτελείται από επαγγελματίες και μόνο μουσικούς, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τα εξής:

Κάθε δραστηριότητα στους τομείς που απασχολούμαστε (ξενοδοχεία, κέντρα διασκέδασης, συναυλίες, κ.λπ.) διακόπηκε και οι περισσότεροι από εμάς  δεν έχουμε πλέον καμία πηγή εισοδήματος. Υπάρχουν  εργαζόμενοι  του  κλάδου  μας  που δεν κατάφεραν να  πάρουν  ούτε το εποχικό  επίδομα  ανεργίας  και  λόγω της  καθυστέρησης της έναρξης  της  σεζόν  έχουν  μείνει  χωρίς εισόδημα  από  τον  Οκτώβριο του  2019 και αντιμετωπίζουν  σοβαρό  πρόβλημα  επιβίωσης.

Παρακαλούμε να εξεταστούν τα παρακάτω ζητήματα.

  1. Παράταση επιδόματος ανεργίας και για τους μήνες Μάιο-Ιούνιο μέχρι να ανοίξουν τα ξενοδοχεία.
  2. Καθολική εφαρμογή του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους μουσικούς που εργάζονταν και ασφαλίζονταν ως μουσικοί την προηγούμενη σεζόν. Παροχή του σε μηνιαία βάση μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση.
  3. Παροχής κινήτρων στους εργοδότες ώστε να εξασφαλιστεί η επιστροφή στις εργασίες μας στα ξενοδοχεία και στις επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας, όπως για παράδειγμα η επιδοτούμενη ασφάλιση.
  4. Δυνατότητα της σποραδικής εργασίας για όσους επιδοτούνται με ανεργία καθώς πολλοί επαγγελματίες του κλάδου μας απασχολούνται μόνο για μια  ημέρα την εβδομάδα. Να  μπορεί να γίνεται ρύθμιση ανάλογα με τα ημερομίσθια. Να θεσπιστεί εργατόσημο ώστε να μην χρειάζονται συνεχείς απολύσεις προσλήψεις για μία και μόνο εμφάνιση. Η αξία του καθαρού ημερομίσθιου να αφαιρείται από το επίδομα. Να θεσπιστεί τεκμαρτή και μόνο εργασία, χωρίς μειωμένο ωράριο για όλες τις επιχειρήσεις. Είναι ούτως ή άλλως γνωστό πως 2-3 ώρες απασχόλησης είναι πλήρες ωράριο εργασίας για τους μουσικούς και τραγουδιστές, μιας και είναι σχεδόν αδύνατο και εξουθενωτικό να παίζουν πάνω από 3 ώρες.
  5. Το εποχικό επίδομα ανεργίας που δίνεται μετά το τέλος της σεζόν, να δοθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλα τα μέλη του σωματείου μουσικών καθώς δεν θα είναι δυνατόν να συμπληρωθούν τα απαιτούμενα ένσημα από την καλοκαιρινή περίοδο, ούτε και τα απαραίτητα ημερομίσθια για μια αξιοπρεπή επιβίωση. Σε περίπτωση εκ περιτροπής απασχόλησης ή απασχόλησης με μειωμένο ωράριο ή άλλη μορφή κατά την οποία ο εργαζόμενος δεν θα συμπληρώνει το μηνιαίο εισόδημά του, να υπάρξει πρόβλεψη για αναλογική επιδότηση από το κράτος για τη συμπλήρωση τμήματος του χαμένου εισοδήματος.
  6. Ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου ανεξάρτητα των ημερομισθίων για το 2020.
  7. Να δοθεί η δυνατότητα για παραστάσεις δρόμου, σε συνεργασία με τους δήμους σε όλα τα μέλη του σωματείου ως προσπάθεια αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος και ταυτόχρονης προώθηση της μουσικής δραστηριότητας.


Η πρωτόγνωρη αυτή κρίση θα έχει σοβαρότατες συνέπειες στην μουσική κοινότητα, ιδιαίτερα στους απασχολούμενους στον τουρισμό λόγω της αιφνίδιας διακοπής όλων των εργασιακών σχέσεων, πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχει δυνατότητα αναπλήρωσης των χαμένων ημερομισθίων την χειμερινή περίοδο. Πολλές οικογένειες μουσικών θα βρεθούν σε συνθήκες ένδειας, αδυνατώντας να καλύψουν τις απαραίτητες ανάγκες τους. Ευελπιστούμε στην αρωγή του κράτους ώστε να μετριαστούν όσο γίνεται οι συνέπειες αυτές, εξασφαλίζοντας αξιοπρεπώς την διαβίωση μας».
Για το Διοικητικό Συμβούλιο,
Ο Πρόεδρος Σάββενας Εμμανουήλ       
Η Γραμματέας Βογιατζή Μαρία-Χρυσάνθη
Ρόδος,07/05/20

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)