to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:00 | 23.11.2018

πηγή: cnn.gr

Πολιτισμός

Ρόαλντ Νταλ: O πιλότος-παραμυθάς που πολέμησε για την Αθήνα

Συμπληρώνονται σήμερα 28 χρόνια από τον θάνατο του Ρόαλντ Νταλ, του συγγραφέα που δημιούργησε τον Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας, τον Φανταστικό κ. Φοξ, τον Φιλικό Γίγαντα, τη Ματίλντα ακόμη και τα Γκρέμλινς. Κάπου ανάμεσα στις συγγραφικές του δραστηριότητες, πήρε το πηδάλιο ενός Hurricane και πολέμησε τους Γερμανούς πάνω από την Αθήνα.


Γεννημένος στην Ουαλία από Νορβηγούς γονείς, στις 13 Σεπτεμβρίου 1916, ο Νταλ κατάφερε να φέρει κάτι εξωτικό στην παιδική λογοτεχνία. Τα έργα του αποτέλεσαν σχολή καθώς κατάφερε να συνδυάσει την παιδική αθωότητα με τον ανοίκειο τρόμο μέσα στο πλαίσιο του λογοτεχνικού είδους και έχοντας πάντα στον πυρήνα των έργων του την αποφασιστικότητα μπροστά σε μία μεγάλη περιπέτεια. Στο ίδιο μοτίβο και η ζωή του.

Όταν ξέσπασε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος κατατάχθηκε στη RAF (Royal Air Force) και στις 20 Απριλίου 1941 καταδίωκε και κατέρριψε τρία γερμανικά μαχητικά στη «Μάχη της Αθήνας». Όπως γράφει ο ίδιος στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του «Going Solo»:

«Η Μάχη της Αθήνας ήταν μία μακρά και όμορφη αερομαχία στην οποία 15 Hurricanes πολέμησαν για 1,5 ώρα ενάντια σε 150-200 γερμανικά βομβαρδιστικά και μαχητικά [...] Νομίζω πώς κανένας πιλότος καταδιωκτικού δεν κατάφερε ποτέ να μεταφέρει το πώς είναι να βρίσκεσαι εκεί πάνω, σε μία μεγάλης διάρκειας αερομαχία [...] Ήταν πραγματικά η πιο αγωνιώδης και κατά κάποιον τρόπο η πιο συναρπαστική εμπειρία που είχα ποτέ στη ζωή μου».

ΡΟΑΛΝΤ ΝΤΑΛ

Ο Νταλ κατάφερε να επιβιώσει από τις αερομαχίες και τη βαρβαρότητα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και να γιατρέψει τις πληγές της ψυχής του μέσα από τη συγγραφή. 

Άρχισε τη σταδιοδρομία του γράφοντας διηγήματα για μεγάλους, αλλά πάντα τόνιζε ότι τα παιδικά βιβλία τού έδιναν μεγαλύτερη ικανοποίηση. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς παιδικών ιστοριών του 20ου αιώνα. Το 2008, η εφημερίδα The Times συμπεριέλαβε τον Νταλ στη 16η θέση της λίστας των 50 σημαντικότερων Βρετανών πεζογράφων από το 1945. "Είναι πιο δύσκολο να γράφεις για παιδιά", έλεγε, "γιατί πιο δύσκολα κρατάς την προσοχή τους. Όταν όμως το καταφέρεις, η χαρά είναι μεγάλη". Ο Ρόαλντ Νταλ σίγουρα τα κατάφερε, γιατί τα βιβλία του -γεμάτα χιούμορ και φαντασία- έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες κι έχουν κατακτήσει εκατομμύρια παιδιά.

Το πρώτο του έργο δημοσιεύτηκε στην Αμερική το 1942 κι ήταν η προσωπική του αφήγηση απ' το ατύχημά του στη Λιβύη. Ο συνάδελφός του Σ. Φόρεστερ με τον οποίον εργάζονταν στην Αμερική στην Υπηρεσία Πληροφοριών τον έπεισε να δώσει τον τίτλο : 'Καταρριπτόμενος στη Λιβύη' (Shot down over Libya), αν και ο Νταλ προτιμούσε τον χλευαστικό τίτλο 'Piece of Cake' για τις πολύ δύσκολες στιγμές που έζησε σε εκείνη την περιπέτεια. Ο παραπάνω τίτλος 'Piece of Cake' εντούτοις χρησιμοποιήθηκε στη δεκαετία του 90 για την παραγωγή μιας τηλεοπτικής σειράς με αεροπόρους της ΡΑΦ που δεν σχετίζονταν σε περιεχόμενο με το βιβλίο του Νταλ. Ακολούθησε το βιβλίο του 'Going Solo' που αναφέρεται στην αεροπορική και πολεμική του εμπειρία.

Είναι λίγο γνωστό ότι ο Νταλ είναι ο δημιουργός των Gremlins. Το 1943 έγραψε ένα βιβλίο όπου κάτι παράξενα τερατάκια μπαίνουν μέσα στα αεροπλάνα της ΡΑΦ για να κάνουν ζημιές. Η εταιρεία του Ντίσνεϋ αγόρασε τα δικαιώματα, αλλά θα περάσουν κάπου 50 χρόνια μέχρι που να γίνει η αντίστοιχη ταινία όπου χρησιμοποιήθηκε μεν ο τίτλος αλλά όχι και το πλήρες σενάριο απ' την ιστορία του Νταλ.

Θα ακολουθήσουν τα έργα για παιδιά, που τον έκαναν διάσημο: 'Charlie and the Chocolate Factory', 'Matilda' και 'James and the Giant Peach'. Το 'Matilda' γυρίστηκε κωμική ταινία το 2000 με τον ηθοποιό Ντάνυ ντε Βίτο και δανείστηκε το όνομα και το πνεύμα της υπόθεσης του βιβλίου του Νταλ. Το 'Charlie and the Chocolate Factory' είναι έργο που παίζεται μέχρι σήμερα για τα παιδιά και γυρίστηκε επίσης ταινία με τον ηθοποιό Τζην Ουάιλντερ με τον τίτλο 'Willy Wonka & the Chocolate Factory'. Μέρος της μουσικής της ταινίας, τα παιδικά τραγούδια του έργου, ανήκει επίσης στον Νταλ.

Ακολούθησε στα 1960 μια περίοδος με έργα για μεγάλους τύπου 'θρίλερ'. Σχεδόν όλα κατέληξαν σε σενάρια της αμερικανικής τηλεόρασης στις σειρές 'Twilight Zone' και ένα από αυτά, το 'Ο Άνθρωπος από τον Νότο', γυρίστηκε ταινία με πρωταγωνιστές τους Στηβ Μακ Κουίν και Πήτερ Λώρε. Είναι ακόμα πιο άγνωστο στο κοινό ότι το έργο Τζέημς Μποντ 'Ζεις μονάχα δυο φορές' βασίζεται σε δημιούργημα του Νταλ το οποίο υιοθέτησε ο συγγραφέας Ιαν Φλέμινγκ: το όνομα του Νταλ αναφέρεται επίσημα στη συγγραφή του σεναρίου της ταινίας. Το ίδιο συνέβη και με το 'Chitty Chitty Bang Bang' το μαγικό αυτοκίνητο, που γυρίστηκε ταινία με τον ηθοποιό και χορευτή Ντικ Βαν Ντάικ.

Στο αγγλοσαξωνικό κοινό το όνομα του Ρόαλντ Νταλ είναι ήδη μια πασίγνωστη και καθιερωμένη μορφή συγγραφέα. Το 2002 στο Κάρντιφ της Αγγλίας μια παραλιακή πλατεία μετονομάστηκε σε 'Roald Dahl Plass' (Plass είναι η νορβηγική λέξη για την πλαζ) και το 2005 άνοιξε το 'Roald Dahl Museum and Story Centre' στο Great Missenden χάριν της παγκόσμιας προσπάθειας περιορισμού του αναλφαβητισμού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)