to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:49 | 13.12.2017

Πολιτική

Α. Ριζούλης: Η χώρα θα προχωρήσει στη συνέχεια με την κοινωνία όρθια, κι αυτό θα το πετύχει η κυβέρνηση της Αριστεράς

Η τοποθέτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Ανδρέα Ριζούλη στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2018


Στα βασικότερα σημεία της ομιλίας του ο Ανδρέας Ριζούλης ανέφερε παραδείγματα δίκαιης αξιοποίησης των πόρων που διατέθηκαν για κοινωνικές παροχές, και με εισοδηματικά κριτήρια ώστε να ευνοούνται οι πιο αδύναμοι, στο πλαίσιο της δύσκολης δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη μεταρρυθμίσεων, όχι σε βάρος των εργαζομένων, αλλά σε σχέση με τη βελτιστοποίηση της διοίκησης, την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, το ξερίζωμα του πελατειακού κράτους και την αναβάθμιση της παιδείας και της υγείας, μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο και όχι βορρά στην αγορά γενικώς.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο Ανδρέας Ριζούλης ανέφερε ότι ο Προϋπολογισμός θα εκτελεστεί και τον Αύγουστο θα κλείσει η συμφωνία.

«Η χώρα θα προχωρήσει στη συνέχεια, όχι χωρίς δυσκολίες, αλλά με την κοινωνία όρθια. Και αυτό θα το πετύχει η Κυβέρνηση της Αριστεράς». 

Αναλυτικά η ομιλία του Ανδρέα Ριζούλη:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στις ομιλίες των συναδέλφων της Αντιπολίτευσης ακούμε κάποιες στιγμές κάποιες «κανονιές», οι οποίες δεν ξέρω τι πάνε να «χτυπήσουν». Άκουσα συνάδελφο Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να λέει ότι καταστρέψαμε τον πρωτογενή τομέα, αναφερόμενος μάλλον στην αγροτική παραγωγή, η οποία τη δεκαετία του 2000 άρχισε να φθίνει και το 2014 έφτασε στο 3,8% με 4% του ΑΕΠ. Όμως, από το 2015 μέχρι σήμερα αυξάνεται, έστω και με μικρούς ρυθμούς, αλλά με στόχο αυτή η Κυβέρνηση να την πάει στο 7% το 2020-2021 μέσα από στοχευμένο πρόγραμμα, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχει.

Συζητάμε αυτές τις μέρες τον τρίτο Προϋπολογισμό αυτής της Κυβέρνησης. Προς μεγάλη λύπη και στεναχώρια της Αντιπολίτευσης –ποιας Αντιπολίτευσης; Της καταστροφολογίας, των βράχων και των καραβιών που βυθίζονται- στο μεσοδιάστημα με την εφαρμογή των άλλων δύο προϋπολογισμών και στη συνέχεια του τρίτου, κλείνει η τρίτη αξιολόγηση και από το 2018 πάμε στη συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους που ξεκινάει το 2018. Η χώρα βγήκε με επιτυχία στις αγορές και θα υπάρχει συνέχεια, με εφικτό στόχο πλέον το κλείσιμο του προγράμματος του 2018.

Η δική μας διαφορά από εσάς και τα καταστροφικά δείγματα της διακυβέρνησής σας είναι ότι τη δημοσιονομική προσαρμογή -που προφανώς δεν είναι εύκολο πράγμα, καθώς υπάρχουν τρομερές δυσκολίες και αδικίες- εμείς την κάνουμε προσπαθώντας να είναι όσο το δυνατόν πιο ήπια και συγχρόνως κοινωνικά δίκαιη.

Εδώ να πούμε και για το χρέος -γιατί το ανέφερα προηγουμένως- ότι όλη η επιχειρηματολογία σας είναι ότι το 2012 το είχατε συμφωνήσει με τους δανειστές, εφόσον και αν χρειαστεί να ρυθμιστεί. Το «αν χρειαστεί» βέβαια στη συνέχεια το κάνατε «δεν χρειάζεται» και στο «δεν χρειάζεται» ρίξατε και ένα βάπτισμα ότι γίνεται βιώσιμο και ψάχνετε αγωνιωδώς για πιστοποιητικά βιωσιμότητας και success story.

Η τρίτη αξιολόγηση έκλεισε χωρίς μέτρα. Η Αντιπολίτευση καταστροφολογούσε κάθε μέρα της σημερινής διακυβέρνησης, ενώ στην πραγματικότητα εμείς αξιοποιούμε όποιους πόρους μπορούν να διατεθούν για κοινωνικές παροχές, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δεδομένων που έχουμε.

Θα δώσω και παράδειγμα: Η αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων -και μάλιστα με εισοδηματικά κριτήρια- που έγινε πρόσφατα, ώστε να ευνοούνται οι πιο αδύναμοι.

Δεχόμαστε κριτική απ’ αυτούς που την έξοδο από το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο έπεσε η χώρα με τα μνημόνια, την έβλεπαν και τη βλέπουν μέσα από τη μείωση των κοινωνικών δαπανών, την ιδιωτικοποίηση της υγείας, της ασφάλισης και της παιδείας.

Η μέγιστη αντιπαράθεση που έχει κάνει η Αντιπολίτευση όλο αυτό το διάστημα είναι ότι εμείς είμαστε ενάντια σε μεταρρυθμίσεις.

Αυτό όμως που δεν διευκρινίζεται και πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι ο όρος «μεταρρύθμιση» δεν είναι ένας ουδέτερος όρος. Έχει πρόσημο και το πρόσημό του έχει να κάνει με την πλευρά που κοιτάει κάποιος την κοινωνία και την οικονομία.

Για παράδειγμα, όταν εσείς -που ευτυχώς δεν προλάβατε- θέλατε μανιωδώς και «άρον, άρον» να εκποιήσετε τη δημόσια περιουσία, γιατί ήταν μια θετική μεταρρύθμιση, όπως τη βαφτίζατε τότε, ενώ η δική μας η συμφωνία για αξιοποίηση της περιουσίας είναι αντιμεταρρύθμιση;

Περιορίσατε -άλλη «σπουδαία» μεταρρύθμιση- τα δικαιώματα των εργαζομένων, θεωρώντας πως, για να έρθει οικονομική ανάκαμψη, πρέπει κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα να εξαλειφθούν. Όταν απορρυθμίζατε την αγορά εργασίας αυτό ήταν μεταρρύθμιση.

Εμείς, για παράδειγμα, στο πλαίσιο που μπορούμε να κάνουμε κάτι, συμφωνήσαμε την επαναφορά του προνομίου των εργαζομένων σε αποζημίωση, κίνητρα για μετατροπή των εργαζομένων με μπλοκάκι σε σχέση εξαρτημένης εργασίας, στον αντίποδα των πολιτικών. Τι είναι αυτό το δικό μας; Είναι αντιμεταρρύθμιση;

Η αλήθεια είναι ότι ζητάτε μια ανάπτυξη με τους εργαζόμενους στο περιθώριο και με την κοινωνία στο περιθώριο, ενώ εμείς ζητάμε και προσπαθούμε να έχουμε μια δίκαιη ανάπτυξη με την κοινωνία στο προσκήνιο και με δίκαιη ανακατανομή του πλούτου.

Σε αυτό το πλαίσιο βέβαια, υπάρχουν και άλλες «κορώνες». Θα ήθελα να μας εξηγήσει το ΚΚΕ, σχετικά με τη ρύθμιση που θα φέρει η Κυβέρνηση για το θέμα των απεργιών -από το 30 να πάει στο 50 συν 1- με ένα συγκεκριμένο παράδειγμα πώς καταστρατηγεί το δικαίωμα της απεργίας. Να δείξετε ότι με αυτόν τον τρόπο πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια σωματεία δεν έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν για απεργία. Να μας το δείξετε αυτό. Όχι όπως για τα βαρέα και ανθυγιεινά, που καλούσατε σε απεργίες στους δήμους, κι εμείς κάναμε επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών.

Το είπα και πέρσι και πρόπερσι ότι δεν τα καταφέρνουμε πάντα όπως θέλουμε. Σε αυτή τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και της προσπάθειας ανάτασης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας κάτω από το καθεστώς της επιτροπείας και των μνημονίων, εμείς ζητάμε ανάπτυξη με την κοινωνία στο προσκήνιο, με δίκαιη αναδιανομή του πλούτου.

Το αστείο των ισχυρισμών της Αντιπολίτευσης είναι ότι σε μια κρίση που αυτή προκάλεσε, με μια επιτροπεία που αυτή προκάλεσε και προσκάλεσε εγείρει τον ισχυρισμό ότι είναι η μοναδική η οποία μπορεί να τη διαχειριστεί από εδώ και πέρα. Και πώς το δικαιολογούν στην Αντιπολίτευση αυτό; Λένε αρκετές φορές ότι μάθαμε από τα λάθη μας και δεν θα κάνουμε τα ίδια λάθη. Και αυτός ο χρόνος που μάθατε από ότι λάθη σας πότε ήταν; Η περίοδος που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί σίγουρα πριν δεν είχατε μάθει κάτι. Είχατε λοιπόν χρόνο για περισυλλογή το διάστημα που εμείς κυβερνούμε, άσχετα εάν ζητάτε από το πρώτο τρίμηνο της σημερινής Κυβέρνησης εκλογές και εκλογές.

Προφανώς, σας συντάραξε όταν ακούσατε για το πάρτι των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Υγεία, την κατασπατάληση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ και όλα όσα ακούει ο ελληνικός λαός στην Εξεταστική Επιτροπή και όχι μόνο. Βέβαια, αν δεν υπήρχε η σημερινή Κυβέρνηση, σιγά μην ψάχνατε τι έγινε εκεί πέρα. Γιατί το ερώτημα είναι, ποιον θα ψάχνατε;

Προφανώς, η χώρα έχει ανάγκη μεταρρυθμίσεων, όχι σε βάρος των εργαζομένων, όπως τη βελτιστοποίηση της διοίκησης, την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, το ξερίζωμα του πελατειακού κράτους, την αναβάθμιση της παιδείας και της υγείας, πάντα με κοινωνικό πρόσημο και όχι βορρά στην αγορά γενικώς. Γιατί εμείς από τη δική μας πλευρά πιστεύουμε στο κοινωνικό κράτος.

Ο Προϋπολογισμός θα εκτελεστεί και τον Αύγουστο θα κλείσει η συμφωνία. Η χώρα θα προχωρήσει στη συνέχεια, όχι χωρίς δυσκολίες, αλλά με την κοινωνία όρθια. Και αυτό θα το πετύχει η Κυβέρνηση της Αριστεράς, που πήρε την εντολή όχι μόνο να βγάλει τη χώρα από την κρίση, αλλά να το κάνει με μέριμνα και προστασία για τους πιο αδύναμους, που δημιούργησαν οι προηγούμενες καταστροφικές κυβερνήσεις του «αέρα» της Σοφοκλέους και άλλων.

Τελειώνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε, και ζητώ συγγνώμη για τον χρόνο. Είπε ο κ. Δένδιας εισαγωγικά, και θέλω να το αναφέρω, πως η χώρα χρειάζεται επενδύσεις και ανάπτυξη. Με ποιο σχέδιο μέχρι τον ερχομό της κρίσης προφυλάξατε τη χώρα με ένα παραγωγικό μοντέλο που να αντέξει την κρίση, αλλά και την περίοδο της κρίσης ποιο παραγωγικό μοντέλο σχεδιάσατε;

Ένα μόνο είχατε, ένα πολύ καλό σχέδιο χρεοκοπίας, όχι για όλους, αλλά για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, και στους κρατικοδίαιτους δείξατε την οδό διαφυγής. Στον αντίποδα, εμείς σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης στοχευμένο, που συμπεριλαμβάνει όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, με όρους δικαιοσύνης.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)