to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:24 | 20.12.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

«Ριζοσπάστης» και απολύσεις

Του Θανάση Καρτερού


Θέλει η κυρία να κρυφτεί κι η χαρά δεν την αφήνει. Τη γνωστή άσεμνη παροιμία θυμίζουν πολλά από τα χαιρέκακα ρεπορτάζ και τα ακόμα πιο χαιρέκακα σχόλια στον τύπο και στο Διαδίκτυο με αφορμή επικείμενες απολύσεις από τον "Ριζοσπάστη". Απολύσεις που προαναγγέλλει με το δικό της τρόπο η εφημερίδα του ΚΚΕ, προσπαθώντας να τις εξηγήσει και να τις δικαιολογήσει, ως αποτέλεσμα της κατάστασης που δημιούργησε η κρίση.

Κατ’ αρχήν, μπορεί κάποιος να χαίρεται με απολύσεις; Μπορεί, πώς δεν μπορεί. Με τις συγκεκριμένες απολύσεις πιστεύουν οι σκοπίμως χαιρέκακοι ότι ξεπλένεται μια συγκεκριμένη πολιτική. Άμα, σου λέει, κάνουν απολύσεις ακόμα κι εκείνοι που είναι μετωπικά κατά των απολύσεων, τότε πάει να πει ότι η ανεργία είναι κάτι σαν φυσική καταστροφή. Ούτε φταίει κανείς, ούτε και μπορεί να την αντιμετωπίσει. Άρα διώξτε κόσμο - κι ο "Ριζοσπάστης" το κάνει!

Ξεχνούν βέβαια σκοπίμως ότι κι ο "Ριζοσπάστης" είναι επιχείρηση που λειτουργεί θέλει δεν θέλει μέσα στο σύστημα - άρα τρώει κι αυτός κατάμουτρα τα Μνημόνια. Ξεχνούν επίσης ότι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε τώρα το ΚΚΕ είναι να συγκεντρώσει πυρά εμφανιζόμενο ως αντεργατικό - άρα για να αναγγέλλει απολύσεις είναι πράγματι σε δύσκολη κατάσταση. Ξεχνούν, τέλος, ότι η εκλογική μείωση του ΚΚΕ είχε επιπτώσεις και στην οικονομική του κατάσταση.

Συνεπώς η χαρά του είδους έχει τον σκοπό της. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει και να προβληματιστεί κανείς για μια άσχημη εξέλιξη που έχει επιπτώσεις όχι μόνο σε εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους, ούτε μόνο στο ΚΚΕ, αλλά και σε όσους αντιστέκονται στην πολιτική των Μνημονίων. Άραγε φταίει μόνο η κρίση για τη συρρίκνωση του ΚΚΕ και τη συνεπακόλουθη οικονομική του στενότητα; Φταίει μόνο η κρίση που πολλά μέλη και φίλοι του κόμματος, αφοσιωμένα με τον γνωστό μοναδικό τρόπο σ’ αυτό, δεν αγοράζουν την εφημερίδα του;

Είναι άλλο πράγμα η ειλικρίνεια των εξηγήσεων του Περισσού και άλλο πράγμα η επίρριψη όλης της ευθύνης στον καπιταλισμό. Ο καπιταλισμός κάνει τη δουλειά του - οι αντίπαλοί του; Απολύσεις για οικονομικούς λόγους στον "Ριζοσπάστη" δεν υπήρξαν ποτέ, ακόμα και στις δυσκολότερες συνθήκες. Δεν θα πρέπει λοιπόν, αποκρούοντας τις επιθέσεις, η ηγεσία του ΚΚΕ να ψαχτεί και λιγάκι;
tags: ΚΚΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)