to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:26 | 19.02.2021

Οικονομία

Ριζική αναδιάρθρωση των χρεών με «κούρεμα» ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ

Ριζική αναδιάρθρωση των χρεών με «κούρεμα» οφειλής ζήτησε η Έφη Αχτσιόγλου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ ο Αλ. Φλαμπουράρης τόνισε ότι η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους αποτελεί προϋπόθεση για μια δίκαιη ανάπτυξη


Την ανάγκη «να υπάρξει ριζική αναδιάρθρωση των χρεών, με «κούρεμα» οφειλής, των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Μέσα στην πανδημία οι άνθρωποι δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, δόθηκαν αναβολές και σωρεύτηκαν χρέη. Αυτό σημαίνει αντικειμενική αδυναμία πληρωμής. Το πρόβλημα δεν είναι μεμονωμένο. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ως χώρα με ένα τέτοιο βάρος. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να μίλα για βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, χωρίς ριζική αναδιάρθρωση αυτού του χρέους. Δεν μπορούμε να ανακάμψουμε συλλογικά κουβαλώντας ένα τέτοιο βάρος, το οποίο επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση, τις επενδύσεις, την απασχόληση, τα δημόσια έσοδα και μπορεί να δημιουργήσει γενικευμένες πτωχεύσεις. Πρέπει να υπάρξει ριζική αναδιάρθρωση των χρεών και αυτό σημαίνει -αυτή είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ- ότι πρέπει να περιλαμβάνει και διαγραφή, να περιλαμβάνει “κούρεμα”», υπογράμμισε η Έφη Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι «οι αναβολές και οι μερικές παρατάσεις δεν είναι ριζική λύση».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «το 65% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό. Η κυβέρνηση δηλώνει ανεύθυνη και οι τράπεζες απαντούν ότι έτσι είναι οι κανόνες. Θα οδηγήσουν λοιπόν το μεγαλύτερο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αφανισμό; Θα αναλάβει επιτέλους η κυβέρνηση ρόλο;».

Σημείωσε, τέλος, ότι «το ελληνικό δημόσιο, όταν δίνει εγγυήσεις για τραπεζικό δανεισμό, έχει νομικά τη δυνατότητα να παρέμβει στην κατεύθυνση της δανειοδότησης. Η κυβέρνηση άσκησε τέτοια παρέμβαση στα τραπεζικά δάνεια που δίνονται στης πανδημία; Στο να κατευθυνθούν, δηλαδή, αυτά τα δάνεια σε συγκεκριμένους κλάδους και αν όχι γιατί δεν την άσκησε;».

Αλ. Φλαμπουράρης: Η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους προϋπόθεση για δίκαιη ανάπτυξη

Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής τοποθετήθηκε και ο Αλ. Φλαμπουράρης, υπεύθυνος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπου ανέφερε:

«Η συζήτηση για την αντιμετώπιση του χρέους των ιδιωτών στις τράπεζες («κόκκινα δάνεια») και προς το δημόσιο (Εφορία, ΕΦΚΑ κλπ),  θα αποκτήσει ουσιαστικό νόημα στο βαθμό που οι προτάσεις προσβλέπουν σε αυτό που είναι αναγκαίο, δηλαδή το πως θα σταματήσει ο υφεσιακός κατήφορος της χώρας για να αντιμετωπιστούν κρίσιμα προβλήματα στην κοινωνία, ειδικά η αποσταθεροποίηση των εργασιακών σχέσεων, η αύξηση της ανεργίας, η μείωση μισθών, η αποσταθεροποίηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων» επισήμανε ο Αλέκος Φλαμπουράρης στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.


Επιπρόσθετα σημείωσε ότι «με τα ίδια κοινωνικό- οικονομικά κριτήρια οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τα ιδιωτικά χρέη και προς κράτος και τράπεζες που δημιουργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο λόγω της πανδημίας αλλά και μέχρι το τέλος του 2021 που θα είμαστε εντός πανδημίας.»

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν το ύψος των χρεών προς το Ελληνικό Δημόσιο (περίπου 150δις €) είναι δυνατό να εισπραχθεί, ή μεγάλο μέρος του είναι παλαιοτέρων εποχών και δεν είναι διεκδικήσιμο.

Τέλος, έθεσε ερωτήματα:

  1. σε σχέση με την αύξηση των καταθέσεων στις τράπεζες «αν τα δάνεια που δίνονται στις επιχειρήσεις μπαίνουν στην αγορά ως ρευστό χρήμα ή επανακατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς;»
  2. αν υπάρχει κίνδυνος, με την ίδρυση της «bad bank», επιπρόσθετου χρέους που θα αναλάβει η ελληνική πολιτεία και κατά συνέπεια ο Έλληνας φορολογούμενος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)