to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:09 | 05.06.2020

Πολιτική

«Ρήτρα έκτακτης ανάγκης» στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης ζητάει ο Γ. Κουμουτσάκος

Με επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, προτείνει τη συμπερίληψη «ρήτρας έκτακτης ανάγκης και ευελιξίας» στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.


Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, την επιστολή προς Μαργαρίτη Σχοινά και Ylva Johansson συνυπογράφουν και τα άλλα 2 κράτη-μέλη «πρώτης γραμμής» στην Ανατολική Μεσόγειο, Κύπρος και Βουλγαρία.

Το υπουργείο διατείνεται ότι αυτή η «πολιτική πρωτοβουλία ιδιαίτερης σημασίας», «έχει ως σκοπό την ενίσχυση των δυνατοτήτων για καλύτερη αντιμετώπιση από τα κράτη-μέλη "πρώτης γραμμής" ενδεχόμενης έκτακτης κατάστασης ή μεταναστευτικής κρίσης», ενώ σε μια εξίσου νεφελώδη διατύπωση προσθέτει:

«προτείνεται ότι σε τέτοιες καταστάσεις τα κράτη-μέλη που άμεσα τις αντιμετωπίζουν θα πρέπει να έχουν την ευχέρεια της ευελιξίας στον τρόπο διαχείρισης και αντιμετώπισης τους.

Η ρήτρα πρέπει να προβλέπει τη δυνατότητα ενεργοποίησης έκτακτων μηχανισμών πρόληψης και άμεσης αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, καθώς και αποκλίσεις στους τρόπους δράσης, όταν αυτό καθίσταται αναγκαίο» - χωρίς να διασαφηνίζει βέβαια τι εννοεί ως αποκλίσεις.

Η προτεινόμενη ρήτρα, προστίθεται, «πρέπει να είναι αυτομάτως στη διάθεση και προς άμεση υποστήριξη των κρατών-μελών που πλήττονται περισσότερο και υπόκεινται συστηματικά σε τεράστια μεταναστευτική πίεση προστατεύοντας ταυτόχρονα τα σύνορα της Ένωσης. Η αλληλεγγύη αποτελεί θεμελιώδη αρχή του Δικαίου της Ένωσης, αρχή που εμφανίζεται 16 φορές στις Συνθήκες της ΕΕ. Η αρχή αυτή μας ενώνει».

Επιμονή στην Ελλάδα-χωροφύλακα των ευρωπαϊκών συνόρων

Η δήλωση Κουμουτσάκου για την πρότασή του είναι αυτή: «Οι χώρες “πρώτης γραμμής” γειτνιάζουμε με περιοχές που συχνά παράγουν εντάσεις και κρίσεις, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε αντίστοιχες μεγάλες μεταναστευτικές εξάρσεις. Στις ευρωπαϊκές αυτές χώρες που προασπίζουν όχι μόνο εθνικά, αλλά ταυτόχρονα και ευρωπαϊκά σύνορα, πρέπει να αναγνωρίζεται, ως απόδειξη αλληλεγγύης, η δυνατότητα ευελιξίας στους τρόπους που θα αντιμετωπίζουν απρόβλεπτες, έκτακτες και ακραίες συνθήκες. Θέλω να πιστεύω ότι ο δίκαιος αυτός προβληματισμός των χωρών “πρώτης γραμμής” θα ληφθεί σοβαρά υπόψη στο υπό διαμόρφωση νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)