to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:16 | 10.06.2015

Οικονομία

Ρήγμα στο «υπερατλαντικό μνημόνιο»: Αναβολή την τελευταία στιγμή στην ψηφοφορία αλλά και τη συζήτηση για την TTIP στο Ευρωκοινοβούλιο

Μια κρίσιμη ψηφοφορία για την έντονα αμφιλεγόμενη συμφωνία Διατλαντικού Εμπορίου (TTIP) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναβλήθηκε τελευταία στιγμή το βράδυ της Τρίτης, και ακολούθησε την Τετάρτη αναβολή και της συζήτησης, ύστερα από οριακή ψηφοφορία. Ως αιτία της αναβολής της ψηφοφορίας προβλήθηκε ο μεγάλος αριθμός τροπολογιών, ευρεία είναι η εντύπωση πως η αυξανόμενη πίεση της κοινής γνώμης άρχισε να αποδίδει καρπούς. Δήλωση της Κων. Κούνεβα: «Ρήγμα στη συμμαχία που προωθεί το αποκρουστικό “σύνταγμα” των πολυεθνικών»


Μια σημαντική εξέλιξη υπήρξε σήμερα  στο Στρασβούργο. Η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναγκάστηκε να μεθοδεύσει την αναβολή της ψηφοφορίας και της συζήτησης που ήταν προγραμματισμένες για την διαβόητη TTIP, τη Διατλαντική Συμφωνία Επενδύσεων και Εμπορίου, που εδώ και δύο χρόνια η Αριστερά και άλλες πολιτικές δυνάμεις, φορείς και κινήματα πολιτών καταγγέλλουν ως «Δούρειο Ίππο» καταστρατήγησης των εργατικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, διαβλέποντας τον κίνδυνο να μην εξασφαλιστεί πλειοψηφία υπέρ της έκθεσης που θα έδινε το πράσινο φως για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – ΕΕ, μεθόδευσε αναβολή της ψηφοφορίας με πρόσχημα το μεγάλο πλήθος τροπολογιών επί της έκθεσης για την TTIP. Επικαλούμενος άρθρο του κανονισμού του Ευρωκοινοβουλίου, ανέπεμψε την αξιολόγηση των τροπολογιών στην αρμόδια Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου (INTA) για να διευθετήσει το θέμα των τροπολογιών, διαστρεβλώνοντας μάλιστα και τα σχετικά στοιχεία, αφού υποστήριξε ότι η προτεινόμενες τροπολογίες ήταν 200, ενώ στην πραγματικότητα ήταν περίπου 120.

Μεθόδευση για αναβολή της  συζήτησης - Ψηφοφορία προκάλεσαν η Αριστερά και οι Πράσινοι - Πέρασε οριακά η αναβολή

Ακολούθως, απέσπασε απόφαση της πλειοψηφίας της διάσκεψης των προέδρων για αναβολή όχι μόνο της ψηφοφορίας, αλλά και της συζήτησης που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, Τετάρτη. Η απόφαση προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Eυρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL, των Πρασίνων και ευρωβουλευτών από άλλες πολιτικές ομάδες που προκάλεσαν ψηφοφορία για να πραγματοποιηθεί κανονικά η συζήτηση για την TTIP.

Η επικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ, με μπλουζάκι ενάντια στην επαχθή συμφωνία

Στο Ευρωκοινοβούλιο έγινε πραγματική μάχη επί της ψηφοφορίας αυτής, αφού ήταν προφανής η αγωνιώδης προσπάθεια του προέδρου Σουλτς να αποφύγει με κάθε τρόπο τη συζήτηση, προκειμένου να μην καταγραφούν αντιθέσεις στην TTIP, και ιδιαίτερα στον μηχανισμό ISDS (Επίλυση Διαφορών Επενδυτή- Κράτους), από ευρωβουλευτές τόσο των Σοσιαλδημοκρατών όσο και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Embedded image permalink

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο ΕΚ για την αναβολή της συζήτησης

Τελικά, διαμορφώθηκε οριακή πλειοψηφία 183 Ευρωβουλευτών υπέρ της αναβολής της συζήτησης, έναντι 181 που ψήφισαν να γίνει η συζήτηση και 37 αποχών. Έτσι, την τελευταία στιγμή για 3 μόλις ψήφους, ο Μ. Σουλτς απέφυγε και μια προσωπική ήττα, αφού έχει επενδύσει πολλά στην εξασφάλιση πλειοψηφίας υπέρ του διαβόητου, διατλαντικού «υπερμνημόνιου». Σημειώνεται ότι κατά της αναβολής της συζήτησης που μεθόδευσε ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ε.Κ. ψήφισαν 41 ευρωβουλευτές της ομάδας των Σοσιαλιστών Δημοκρατών. Να σημειωθεί δε, πως ακόμα και ο εισηγητής της Έκθεσης, κ. Lange, δεν ήθελε να πάρει ξεκάθαρη στάση επί του θέματος, επιλέγοντας την αποχή.

Διαδήλωση έξω από το Ευρωκοινοβούλιο

Έξω από το Ευρωκοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε διαδήλωση από φορείς και κινήματα πολιτών κατά της TTIP, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας πολιτών που έχει συγκεντρώσει σχεδόν 2 εκατομμύρια υπογραφές, τις οποίες η Κομισιόν επιμένει να αγνοεί.

Μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, ευρωβουλευτές της GUE/NGL, φορώντας μαύρα μπλουζάκια με το σύνθημα “STOP TTIP”, σήκωσαν πλακάτ με συνθήματα κατά της συμφωνίας.

Κων. Κούνεβα:  «Ρήγμα στη συμμαχία που προωθεί  το αποκρουστικό “σύνταγμα” των πολυεθνικών»

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, δήλωσε για τη σημερινή εξέλιξη: «Σήμερα προκαλέσαμε ένα μικρό ρήγμα στη συμμαχία που προωθεί αυτό το αποκρουστικό “σύνταγμα” των πολυεθνικών. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια και την επόμενη φορά αυτό το μικρό ρήγμα να το κάνουμε μια σημαντική νίκη των πολιτών της Ευρώπης, της δημοκρατίας, του περιβάλλοντος, των δικαιωμάτων». 

Η πρώτη σχετική είδηση όπως τη μετέδωσε το left.gr νωρίτερα:

Όπως σημειώνει το Russia Today σε σχετικό ρεπορτάζ

H προγραμματισμένη για την Τετάρτη ψηφοφορία στην ολομέλεια του ΕΚ για την TTIP αναβλήθηκε από την προεδρία του Ευρ. Κοινοβουλίου το βράδυ της Τρίτης. Η ψηφοφορία για την αμφιλεγόμενη αναφορά μετά τις συνεχιζόμενες συνομιλίες Ευρώπης και ΗΠΑ για τη Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων δεν θα λάβει χώρα, «λόγω του γεγονότος πως έχουν κατατεθεί περισσότερες από 200 τροπολογίες και αιτήματα για διαχωρισμό σε ξεχωριστές ψηφοφορίες», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του προέδρου του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς.

Embedded image permalink

Η ψηφοφορία της Τετάρτης θα έδινε το πράσινο φως στη διαπραγματευτική θέση της Ευρώπης για αυτή τη συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» με τις ΗΠΑ, σημειώνει η Politico. Παρ' όλο που σε αυτό το στάδιο, η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου δεν θεωρείται «κρίσιμη», έχει ιδιαίτερη σημασία για την επιτυχία της διαδικασίας. Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο δηλώνουν πως θα γίνει συζήτηση για την TTIP σήμερα Τετάρτη, αλλά δεν εχει προγραμματιστεί νέα ημερομηνία για την ψηφοφορία. 

Όπως προσθέτει το RT, υπάρχουν φωνές που πιστεύουν πως «το καθεστώς του Ευρ. Κοινοβουλίου βρίσκεται σε πανικό» σχετικά με την απόφαση για την TTIP. «Η ψηφοφορία θα αναδείξει τις ξεκάθαρες αντιθέσεις μεταξύ των μεγάλων πολιτικών  ομάδων όσον αφορα τις αμφιλεγόμενες συνομιλίες ΗΠΑ-ΕΕ», ανέφερε ο Yannick Jadot (εκπρόσωπος Τύπου των Πρασίνων για θέματα εμπορίου), προσθέτοντας πως μια διοικητική διαδικασία χρησιμοποιήθηκε για «να εμποδίσει αυτές τις διαφοροποιήσεις να καταγραφούν δημόσια».

Όπως αναφέρει αναλυτής στο RT, «το πρόβλημα είναι η μυστικότητα των διαπραγματεύσεων» - ακούστε τον (αγγλικά):

Διαβάστε ακόμα:
 

 
 

​και για συνολικότερη ενημέρωση, κατεβάστε την ανανεωμένη έκδοση του σχετικού φυλλαδίου από το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ:

 

Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) - Ανανεωμένη έκδοση

 

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)