to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:24 | 21.05.2019

Αυτοδιοίκηση

Ρήγας Αξελός: Η ώρα της «Ανοιχτής Πόλης» προβάλλει αποφασιστικά στον ορίζοντα

«Η ώρα της 'Ανοιχτής Πόλης' προβάλλει αποφασιστικά στον ορίζοντα» λέει ο Ρήγας Αξελός, γνωστός ηθοποιός, αλλά και άνθρωπος της Αυτοδιοίησης, με μακρόχρονη παρουσία και αγώνες και στα δύο πεδία που δραστηριοποιείται


«Η ώρα της 'Ανοιχτής Πόλης' προβάλλει αποφασιστικά στον ορίζοντα» λέει ο Ρήγας Αξελός, γνωστός ηθοποιός, αλλά και άνθρωπος της Αυτοδιοίησης, με μακρόχρονη παρουσία και αγώνες και στα δύο πεδία που δραστηριοποιείται. Γαλουχημένος στην Αριστερά, με έντονη συνδικαλιστική δράση αλλά και γνώση γύρω από τα θέματα πνευματικών δικαιωμάτων και συμμετοχή στην «Ανοιχτή Πόλη», δίνει πάλι το «παρών» στο πλευρό του Νάσου Ηλιόπουλου, διεκδικώντας μια ομορφότερη προοπτική για Αθήνα.

«Η Αθήνα είναι μια πόλη σπάνιας ομορφιάς» επιμένει και μιλάει για όλα όσα ταλαιπωρούν την πρωτεύουσα, από την Ακροδεξιά, το airbnb, τη στοχοποίηση γειτονιών όπως τα Εξάρχεια ως την έλλειψη υποδομών πολιτισμού, αλλά και για τις δυνατότητες που έχει να αναδειχτεί σε μια «πόλη ανοιχτή, έτοιμη να δεχτεί δημιουργίες, προτάσεις, ρεύματα ιδεών και τέχνης. Οι άνθρωποί της παλεύουν γι' αυτά, αλλά πολλές φορές κρατική τοπική και κομματική εξουσία προσπαθούν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν την ανάπτυξή τους».

Συνέντευξη στην ΑΥΓΗ και την Πόλυ Κρημνιώτη:

* Είστε από τους "παλιούς" στην "Ανοιχτή Πόλη". Συμμετέχετε χρόνια στους αυτοδιοικητικούς αγώνες. Ποια είναι η ιδιαιτερότητα της τωρινής εκλογικής αναμέτρησης;

Ξεκινώντας την «Ανοιχτή Πόλη» κανείς δεν φανταζόταν την πολύχρονη πορεία της αλλά και τον ρόλο που θα έπαιζε στον Δήμο της Αθήνας. Αγώνες και παρεμβάσεις για μικρά και μεγάλα θέματα, προτάσεις ουσιαστικές για τον δημόσιο χώρο, τις υπηρεσίες καθαριότητας, την απρόσκοπτη λειτουργία της πόλης, την προάσπιση του ελάχιστου πράσινου από κάθε λογής επιβουλείς του, τον εξορθολογισμό των υπηρεσιών του δήμου και την ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους, τη συμμετοχή των κατοίκων σε κάθε καίριο θέμα της πόλης, παρεμβάσεις στις δομές πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης και σε ένα πλήθος θεμάτων ακόμα.

* Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αθηναίοι; Τι σας λένε όταν τους συναντάτε;

Το μεγάλα προβλήματα είναι η βρόμικη πόλη και οι στοίβες των σκουπιδιών, οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου, άλση, πάρκα και η προστασία τους, η κινητικότητα στην πόλη και το πρόβλημα με τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στις γωνίες που εμποδίζουν τη διέλευση λεωφορείων, οι ασυνείδητοι οδηγοί που παρκάρουν στις ράμπες, το μεγάλο ζήτημα των τραπεζοκαθισμάτων και της ασύδοτης προέκτασής τους, η χρήση μουσικής όλες τις ώρες και η μαρτυρική ζωή των κατοίκων, η έλλειψη φροντίδας και περίθαλψης για τα τοξικοεξαρτημένα άτομα που δημιουργούν θλιβερή εικόνα στους δρόμους, η ανύπαρκτη φροντίδα στις μακρινές ξεχασμένες γειτονιές της Αθήνας, τόσο στη διαβίωσή τους όσο και στην πλήρη έλλειψη κάθε πολιτιστικής δραστηριότητας και πρωτοβουλίας σε αυτές, η ανυπαρξία παιδικών χαρών σε κάθε γειτονιά, οι παιδικοί σταθμοί που δεν ανταποκρίνονται στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες κ.λπ.

* Το μεγάλο ζήτημα των τελευταίων χρόνων, το airbnb, τι επιπτώσεις έχει στην πόλη και τη ζωή των πολιτών; Ποια λύση προτείνει η "Ανοιχτή Πόλη";

Τις διαπιστώσεις τις έχουμε κάνει όλοι. Πρώτη η «Ανοιχτή Πόλη» με επιμονή ζητούσε να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο το μέγιστο για τη ζωή της πόλης αυτό θέμα. Με παραδείγματα από τις πόλεις του εξωτερικού κατατέθηκαν προτάσεις μέτρων που πρέπει να ληφθούν. Χωρίς να παραγνωρίζονται παράμετροι που αφορούν γειτονιές που ανέκαμψαν, η βραχυχρόνια μίσθωση οφείλει να αντιμετωπιστεί με κανόνες και νομοθετήματα. Η «Ανοιχτή Πόλη» θα καταθέσει στο δημοτικό συμβούλιο προτάσεις νόμου για τις πλατφόρμες, για να υπάρξουν αποτελέσματα προς όφελος των ανθρώπων, που η αναζήτηση στέγης έχει γίνει γι' αυτούς απαγορευτική.

* Μία από τις εμβληματικότερες γειτονιές της Αθήνας, τα Εξάρχεια, είναι στο στόχαστρο. Τι σκοπεύετε να κάνετε;

Τα Εξάρχεια τα ζω από το 1973. Ήταν στη Σπύρου Τρικούπη η δραματική σχολή του Κ. Μιχαηλίδη που φοίτησα και εξακολουθώ να τα ζω. Γειτονιά καλλιτεχνών, πολιτικών, φοιτητών, ελευθεριακής κυκλοφορίας ιδεών, αντιεξουσιαστικών κινήσεων, μια όαση στο κέντρο της Αθήνας. Οι παρατάξεις που κυβέρνησαν τον δήμο την άφησαν αφρόντιστη. Βρόμικη, σκοτεινή, παρατημένη. Και όπου υπάρχει σκοτάδι εισδύει η παραβατικότητα. Από καταφύγιο και προάσπιση κάθε ιδέας, κατέληξε ένα παλίμψηστο που μέσα του υπάρχει καλά κρυμμένη η βαριά παραβατικότητα. Οι άνθρωποι που ζουν εκεί, ταυτισμένοι με τον αέρα της περιοχής τόσα χρόνια, βρίσκονται σήμερα μπροστά σε μια σκοτεινή πραγματικότητα που άλλαξε τη ζωή τους και που καθημερινά τους πνίγει η αλόγιστη χρήση των δακρυγόνων.

Την περιοχή οφείλουμε να την αναβαθμίσουμε. Πρώτα απ' όλα με την κατάρριψη του μύθου περί άβατου. Με ζωντάνεμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων, συνεργασία με το ΕΜΠ για πολλές δραστηριότητες, με τη λειτουργία του «Ακροπόλ», με την ενθάρρυνση των πολιτιστικών και αθλητικών δομών που υπάρχουν και χρειάζονται βοήθεια, με την αποκατάσταση της λειτουργίας του λόφου του Στρέφη, με την πεζοδρόμηση της Τοσίτσα και τη δημιουργία πολλαπλών δραστηριοτήτων σε σχέση με τα δύο μουσεία, με την υπεράσπιση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, ακόμη και αυτών που θεωρούνται μη «συμβατές» πάνω απ' όλα με τη μετατροπή της πλατείας σε μια φωτολουσμένη όαση που θα μπορούν οι άνθρωποι να συζητούν και να προβληματίζονται. Και βέβαια, οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης καραδοκούν και σ’ αυτή τη γειτονιά.

* Σε μια πόλη που ο δημόσιος χώρος υποβαθμίζεται και ο δημόσιος λόγος δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, ποιες πολιτιστικές παρεμβάσεις σχεδιάζετε ώστε να αναδειχτούν υγιώς και τα δύο;

Θα υπερασπιστούμε τον δημόσιο χώρο με κάθε θυσία. Η πόλη ανήκει στους κατοίκους πρώτα απ' όλα και μετά στους κάθε είδους επιδρομείς. Θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική πρόταση εφαρμογής πεζοδρομήσεων στο κέντρο της Αθήνας. Μια εφαρμογή που θα παίρνει υπ όψιν τις ιδιαιτερότητες, τις δυσλειτουργίες, τις ανάγκες. Να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων που θα ωφελήσει πολλαπλά. Να υπάρξουν ριζικές πολιτικές, στις οποίες θα συμφωνήσουν όλοι, σε ένα σχέδιο μακρόπνοο και όχι συνεχώς αναθεωρούμενο.

Όσο για τον δημόσιο λόγο, αυτοί που έκαναν παντιέρα τη χυδαιότητα, την κακογουστιά, το κιτς στην πολιτική, που θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα στο 1965, που αμυδρώς, αλλά ευκρινώς θυμάμαι, τις επιπτώσεις δεν τις αναλογίζονται.

* Το ακροδεξιό αφήγημα διαβρώνει διαρκώς ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας. Το νεοναζιστικό μόρφωμα έχει εγκατασταθεί στην καρδιά της πόλης. Πώς ο δήμος μπορεί να συμβάλει στην ανατροπή αυτής της συνθήκης;

Όσο κρατάει η δίκη της Χ.Α., με όλους τους δικονομικούς κανόνες που απαιτούνται σωστά βέβαια, η ασυδοσία των ανθρώπων που τρομοκράτησαν και δολοφόνησαν θα συνεχίζεται. Το ακροδεξιό αφήγημα μπολιάζει μια κοινωνία με τυφλό μίσος, διεγείρει ένστικτα εγκληματικά, δημιουργεί υπόβαθρο πολιτικής που οι λαοί της Ευρώπης οφείλουν να αντιμετωπίσουν συνολικά και με αίσθημα ευθύνης. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είναι και τόσο μακρινός.

* Πόσο ανοιχτή πόλη είναι η Αθήνα στις μέρες μας;

Η Αθήνα θα πρέπει να γίνει πόλη ανοιχτή, έτοιμη να δεχτεί δημιουργίες, προτάσεις, ρεύματα ιδεών και τέχνης. Οι άνθρωποί της παλεύουν γι' αυτά, αλλά πολλές φορές κρατική τοπική και κομματική εξουσία προσπαθούν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν την ανάπτυξή τους. Γιατί η κάθε εξουσία προσπαθεί να διατηρήσει μια κατάσταση υπό έλεγχο, προφασιζόμενη νόμους και τάξη, επιδιώκοντας να «μανιπουλάρει» καθετί που διαπνέεται από ένα άρωμα ελευθερίας και ονείρου. Αυτά που πετύχαμε τα τελευταία χρόνια ας τα υπερασπιστούμε για να μην ξαναγυρίσουμε στον σκοταδισμό και στην καταπίεση κάθε λογής.

* Τελικά είναι όμορφη πόλη η Αθήνα;

Η Αθήνα είναι μια πόλη σπάνιας ομορφιάς, που συνδυάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον μοναδικό, παραλιακές ομορφιές όταν αυτές δεν είναι αποκλεισμένες, εκδηλώσεις καλλιτεχνικές κάθε λογής, πλούσια και έντονη νυχτερινή ζωή, καταγάλανο ουρανό και μοναδικό κλίμα. Και μια μοναδική αίσθηση ελευθερίας και ασφάλειας που δεν τη νιώθεις σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Που κατακτήθηκε με πολύ κόπο και μεγάλες ανατροπές που έφερε η σημερινή κυβέρνηση με τη ρηξικέλευθη εξωτερική πολιτική της. Ενίοτε πολλές ομορφιές της υπονομεύονται από συγκυριακές πράξεις των συντηρητικών δημοτικών αρχών της, που μετακυλίονται από ψηφοδέλτιο σε ψηφοδέλτιο αλλάζοντας την επικεφαλίδα. Γι' αυτό και η ώρα της «Ανοιχτής Πόλης» προβάλλει αποφασιστικά στον ορίζοντα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)