to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:18 | 06.12.2018

Κοινωνία

Ρήγας Αξελός για «9.84»: Όργιο παρανομίας στο Δ.Σ. της ΔΕΡΑ

Συζήτηση για τον ραδιοφωνικό σταθμό «9.84» στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας


Ευρεία συζήτηση για την κατάσταση στον ραδιοφωνικό σταθμό «9.84», διεξήχθη στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, ύστερα από αίτημα των παρατάξεων «Ανοιχτή Πόλη», «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας».

Και οι τρεις παρατάξεις ζήτησαν να μην υπάρξει καμία απόλυση, καμία περικοπή στους μισθούς και καμία άλλη βλαπτική μεταβολή για τους εργαζομένους . Αφορμή ήταν το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετώπισε η Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας της Αθήνας (ΔΕΡΑ) στην οποία υπάγεται ο ραδιοσταθμός 9.84 και οι αποφάσεις που ελήφθησαν από το ΔΣ της επιχείρησης για την αντιμετώπιση του. Αρχικά το ΔΣ της ΔΕΡΑ είχε αποφασίσει απολύσεις και μειώσεις των μισθών των εργαζομένων. Στη συνέχεια, ύστερα από τις εντονότατες αντιδράσεις που προκλήθηκαν για την απόφαση, αυτή ακυρώθηκε και με νέα το ΔΣ προέβη στη μείωση των μισθών πέντε εργαζομένων.

Στην τοποθέτησή της, η πρόεδρος της ΔΕΡΑ, Δήμητρα Σιδερή ανέφερε ότι ο δήμος ενέκρινε έκτακτη επιχορήγηση και απέδωσε το οικονομικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και σε έκτακτα έξοδα. Επίσης υπογράμμισε ότι από το 2011 και τη Δημοτική Αρχή Καμίνη, καταβλήθηκε μια επίπονη προσπάθεια για τον εξορθολογισμό των οικονομικών του ρ/σ και παράλληλα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του και των θέσεων εργασίας σ΄αυτόν. «Δεν επιλέξαμε τη λύση του «μαύρου της ΕΡΤ» είπε χαρακτηριστικά, ενώ διαβεβαίωσε ότι «το σίγουρο είναι ότι ο σταθμός θα επιβιώσει και θα επιβιώσει με οποιοδήποτε κόστος». Σύμφωνα με την κυρία Σιδερή από 16 εκατ. ευρώ που ήταν η επιχορήγηση το 2010, το 2018 ήταν 3,85 εκατ. ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΡΑ, Μιχάλης Κυριακίδης, αναφερόμενος στο θέμα των πέντε εργαζομένων είπε ότι ο καθένας τους ενώ είχε ημερήσια ωριαία εκπομπή πληρωνόταν για πλήρη απασχόληση. Επίσης ανάφερε ότι και με τη μείωση του μισθού που τους έγινε «οι δικοί τους είναι στο μέσον όρο των μισθών που καταβάλλει ο σταθμός». Ο κ. Κυριακίδης αναφερόμενος στα οικονομικά της δημοτικής επιχείρησης έκανε λόγο και για «σκελετούς» -χρέη που βρέθηκαν στο «ντουλάπι», ενώ επισήμανε ότι το 86% της επιχορήγησης απορροφάται στην κάλυψη της μισθοδοσίας. «Ακόμη αντιμετωπίζει προβλήματα ο εξοπλισμός του ρ/σ και συχνά υπάρχει το φαινόμενο τελευταία να πέφτουν και ο σταθμός να μην είναι στον "αέρα"», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Όργιο παρανομίας» χαρακτήρισε το ΔΣ της ΔΕΡΑ ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη», Ρήγας Αξελός. Ο κ. Αξελός κατήγγειλε με δριμύτητα τη διοίκηση του ρ/σ και ζήτησε την άμεση απόλυση και των πέντε μελών του ΔΣ της ΔΕΡΑ, που έχουν τοποθετηθεί από τη Δημοτική Αρχή και είχαν ταχθεί με τις απολύσεις και τις μειώσεις των μισθών. Ακόμη επέρριψε ευθύνες στην πολιτική ηγεσία της ΔΕΡΑ και του δήμου για την έλλειψη αντικειμενικότητας του ρ/σ επισημαίνοντας ότι, σπανιότητα καλούνται οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Στέλιος Λάμπρου επισήμανε ότι τα τρία τελευταία χρόνια η ΔΕΡΑ έχει προβεί στη μείωση του προσωπικού ορισμένου χρόνου και από 64 που ήταν τώρα είναι 38.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Βαφειάδης από την παράταξη «Αθήνα πόλη της ζωής μας» τόνισε ότι η μείωση του προϋπολογισμού του ρ/σ τα τελευταία χρόνια έγινε με απολύσεις.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Παναθηναϊκό Κίνημα για την Αθήνα», Νίκος Αβραμίδης τόνισε ότι όντως μέχρι το 2010 τα οικονομικά του ρ/σ «είχαν ξεφύγει» και έπρεπε να γίνει «συμμάζεμα» όχι όμως να επιτευχθεί αυτό με απολύσεις.

Τέλος, ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» έκανε λόγο για πρακτικές λογοκρισίας και αυτολογοκρισίας των δημοσιογράφων καταθέτοντας σχετική επιστολή εργαζομένου, ενώ τόνισε ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να είναι καμία απόλυση, καμία περικοπή μισθών, καμία βλαπτική μεταβολή των συμβάσεων των εργαζομένων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)