to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ριφιφί στις τσέπες γονέων και μαθητών με τις ακυρώσεις των εκδρομών

Πολιτική με vouchers και στην εκπαίδευση - Η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα σε τουριστικά πρακτορεία και επιχειρήσεις που οργανώνουν εκδρομές να προσφέρουν 18μηνα πιστωτικά κουπόνια αντί της άμεσης επιστροφής χρημάτων *Σφοδρές αντιδράσεις από μαθητές και εκπαιδευτικούς, που περιγράφουν στην "Αυγή" τα προβλήματα που δημιουργούνται


Voucher θα λέει και θα κλαίει η ελληνική κοινωνία, καθώς η κυβέρνηση επεκτείνει το «ριφιφί» στις τσέπες των καταναλωτών και ειδικότερα των μαθητών και των οικογενειών τους, επιτρέποντας στα τουριστικά πρακτορεία να παρακρατούν τα χρήματα από τις ακυρώσεις των σχολικών εκδρομών. Ούτε που ιδρώνει το αυτί του αλαζόνα πρωθυπουργού μπρος στις κραυγές των συλλόγων γονέων, ενώσεων εκπαιδευτικών και καταναλωτών για άμεση επιστροφή των χρημάτων.

Χαμένες προκαταβολές

Όπως με την υπόθεση των vouchers για τις ματαιωμένες αεροπορικές πτήσεις, η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να μετακυλήσει τα βάρη στις πλάτες των πολλών και στην περίπτωση των ακυρωμένων σχολικών εκδρομών στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό θεσμοθετώντας τη δυνατότητα τα τουριστικά πρακτορεία και επιχειρήσεις που οργανώνουν εκδρομές να προσφέρουν 18μηνα πιστωτικά κουπόνια αντί της άμεσης επιστροφής χρημάτων που προκαλείται ως νόμιμη συνέπεια από την ακύρωση. Αυτό έχει προκαλέσει αγανάκτηση σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, οι οποίοι είχαν δώσει ήδη σημαντικά ποσά προκαταβολών ή και ολόκληρου του αντιτίμου για τις εκδρομές, χρήματα που έχουν τεράστια ανάγκη ειδικότερα τα φτωχά και μικρομεσαία στρώματα εν μέσω πανδημίας.

Τι αναφέρει η ΠΝΠ

Ο νομοθέτης, βέβαια, δεν φάνηκε να πτοείται και με σαφή ταξική μεροληψία στην τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13ης Απριλίου (άρθρο 70) καθόρισε ότι στις περιπτώσεις ακυρώσεων (και) των σχολικών εκδρομών «εάν η τουριστική επιχείρηση υποχρεούται να επιστρέψει στον πελάτη οποιοδήποτε ποσό που ο πελάτης έχει καταβάλει ως προκαταβολή, εγγύηση, αρραβώνα, μερική ή ολική εξόφληση ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή για την εκτέλεση της σύμβασης, η τουριστική επιχείρηση δύναται, κατά παρέκκλιση των κατά περίπτωση εφαρμοστέων διατάξεων σύμβασης ή νόμου, να προσφέρει στον πελάτη αντί της επιστροφής χρημάτων ισόποσο πιστωτικό σημείωμα ισχύος 18 μηνών από την ημερομηνία έκδοσής του».

Μόνο μετά τη λήξη του 18μηνου θα μπορούν οι γονείς να πάρουν πίσω τα χρήματά τους και εφόσον δεν έχουν χρησιμοποιήσει το κουπόνι. Όμως τι να το κάνει το κουπόνι ένας μαθητής της Γ’ Λυκείου, που του χρόνου θα χει αποφοιτήσει;

«Έχουμε ανάγκη τα χρήματα»

«Όλες οι σχολικές εκδρομές ματαιώθηκαν εξαιτίας τής έξαρσης της πανδημίας και οι οικογένειές μας έχασαν σημαντικά χρηματικά ποσά που είχαν δώσει ως προκαταβολή» λέει στην «Αυγή» η Γλυκερία Δ., μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου στο ΓΕΛ Γκράβας. «Τα ποσά ξεκινούσαν από 50 ευρώ για εκδρομές εντός Ελλάδας, ενώ για τα ταξίδια εξωτερικού κυμαίνονταν από 200 έως 400 ευρώ». Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσαν τα 700 ευρώ για τη συμμετοχή δύο παιδιών της ίδιας οικογένειας, προκαλώντας τεράστια οικονομική ζημιά. Όσον αφορά το Λύκειο της Γκράβας, είχε αποφασιστεί να γίνουν ταξίδια σε Σύρο, Κρήτη και Λονδίνο τα οποία είχαν προπληρωθεί.

«Μετά την ΠΝΠ έγινε σαφές ότι δεν θα δοθούν τα χρήματα πίσω, αλλά θα δοθούν εισιτήρια - vouchers» επισημαίνει η Γλυκερία, «ωστόσο κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, διότι διανύουμε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Υπάρχει πιθανότητα να έχουμε δεύτερο κύμα έξαρσης μέχρι το φθινόπωρο. Επίσης, μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα τα δεδομένα μεταβάλλονται. Πολλά παιδιά ενδεχομένως να αλλάξουν σχολείο, τα παιδιά της Γ΄ Λυκείου θα έχουν περάσει σε σχολές, ενώ κανείς δεν εγγυάται ότι η εκδρομή θα γίνει ξανά με το ίδιο πρακτορείο. Ακόμα κι αν ο μαθητής θέλει να ταξιδέψει με την οικογένειά του, καμία οικογένεια δεν πρόκειται να ρισκάρει να ταξιδέψει σ’ αυτό το πλαίσιο» τονίζει. Ακόμα ένα πρόβλημα αφορά τα παιδιά της Β΄ Λυκείου, «τα οποία χρειάζονται άμεσα πίσω αυτά τα λεφτά, καθώς είναι απαραίτητα και για τα θερινά φροντιστήρια που ξεκινούν τώρα, ενώ, από την άλλη, θα είναι αδύνατο να καταφέρουν να ταξιδέψουν αυτόν τον χρόνο υπό την πίεση των Πανελλαδικών».

«Οι μαθητές δεν είναι πελάτες»

«Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι οι μαθητές δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως πελάτες και πρέπει να εξαιρεθούν από την ΠΝΠ» λέει από την πλευρά του ο γ.γ. της ΟΛΜΕ Βαγγέλης Μπουντουλούλης. «Κάθε χρόνο που διοργανώνονται εκδρομές τα παιδιά δίνουν είτε προκαταβολές, είτε ολόκληρο το αντίτιμο».

Με την ΠΝΠ στην αρχή της επιδημίας δόθηκε η δυνατότητα στα πρακτορεία να επιστρέψουν ένα μέρος ή όλα τα χρήματα με μορφή πιστωτικών κουπονιών - vouchers. «Το έκαναν μόνο για να διευκολύνουν τα πρακτορεία και τις εταιρείες λόγω έλλειψης ρευστότητας. Ωστόσο, πρέπει να κατανοήσουν ότι η εκδρομή για ένα παιδί είναι μοναδική και πολλοί γονείς θυσιάζουν ακόμα και τα λιγοστά χρήματα που τους περισσεύουν προκειμένου να στείλουν τα παιδιά τους» μας λέει ο Β. Μπουντουλούλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «μια περιβαλλοντική, επιστημονική ή ψυχαγωγική εκδρομή είναι αναπόσπαστο κομμάτι τής παιδαγωγικής και μορφωτικής διαδικασίας, βοηθά στην κοινωνικοποίηση των παιδιών, ενώ τους προσφέρει νέες εμπειρίες. Δεν είναι κάτι που πρέπει να θεωρηθεί πολυτελές, αλλά κάτι δεδομένο».

Άχρηστα vouchers σε απόφοιτους

«Τα κουπόνια - vouchers που δίνονται αντί χρημάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν εντός 18 μηνών είναι άχρηστα», καθώς «τα παιδιά δεν είναι σίγουρο ότι θα πάνε εκδρομές του χρόνου, η Γ' Λυκείου θα έχει αποφοιτήσει, πολλά παιδιά θα αλλάξουν σχολικό περιβάλλον, ενώ πιθανότατα να αλλάξουν και οι προορισμοί, τα γκρουπ, τα πρακτορεία» λέει ο Β. Μπουντουλούλης. «Υπό αυτά τα δεδομένα, το 100% των χρημάτων που έχουν δώσει οι γονείς θα χαθεί» σχολιάζει.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα. «Παρ’ όλο που έχουμε ζητήσει να επιστραφούν άμεσα τα χρήματα σε όλους τους μαθητές, η κ. Κεραμέως εξακολουθεί να μην απαντά, ρίχνει τις ευθύνες στα οικονομικά επιτελεία και δεν ασχολείται καν με το ζήτημα» καταλήγει ο Β. Μπουντουλούλης.

Τα vouchers αντί επιστροφής χρημάτων έχουν κατακεραυνώσει ακόμη με ανακοινώσεις τους η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, ενώσεις καταναλωτών, όπως η ΕΚΠΟΙΖΩ, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης, ενώ ερώτηση στη Βουλή για το θέμα έχει καταθέσει το ΚΚΕ.

tags: vouchers

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)