to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ρευστό το μετεκλογικό τοπίο: Τα ερωτήματα μετά την κάλπη στην Ισπανία

Κυβέρνηση μειοψηφίας της Δεξιάς, κυβέρνηση με κορμό Σοσιαλιστές-Ποδέμος ή μήπως νέες εκλογές τον Φλεβάρη; Αυτά τα ερωτήματα τίθενται προσώρας, αν λάβουμε ως σταθερές τις κατηγορηματικές τοποθετήσεις των κομμάτων και τις «κόκκινες» γραμμές τους.


Οι δύο κεντρικές στο ισπανικό κράτος εκδοχές της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς (Λαϊκό Κόμμα, Πολίτες) ηττήθηκαν, ενώ οι αντίστοιχες εθνικιστικές στην Καταλονία και στο Εουσκάδι (Χώρα των Βάσκων) οπισθοχώρησαν σημαντικά υπέρ του Ποδέμος και, το σπουδαιότερο, αντιμετωπίζουν το ΛΚ ως αντίπαλο κόμμα που αρνείται να αποδεχθεί την πολυεθνοτική συγκρότηση του ισπανικού κράτους και αντιτάσσεται σταθερά σε στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα των λαών του.
Αδιαμφισβήτητος νικητής των εκλογών είναι το Ποδέμος, αυτό το κίνημα-κόμμα που κατάφερε σε μόλις ενάμιση χρόνο να γίνει ο καταλύτης κοινωνικών και πρωτόγνωρων πολιτικών εξελίξεων. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αν και κατέγραψε τα χειρότερα αποτελέσματα στην ιστορία του χάνοντας 6 εκατ. ψήφους, τελικά διασώθηκε με πολύ μικρότερες απώλειες από το ΛΚ και κατέκτησε τη δεύτερη θέση. Σ’ αυτό συνέβαλαν οι δεσμεύσεις του για άσκηση αντινεοφιλελεύθερων πολιτικών και καταπολέμηση της διαφθοράς
Οι Πολίτες, το κόμμα που ευαγγελίζεται το νέο στην πολιτική, δεν μπόρεσαν να αποκρύψουν το νεοφιλελεύθερο πρόσωπό τους και, παρά την εμφανή προώθησή του, από τα ΜΜΕ, ηττήθηκαν σε σχέση με τις προσδοκίες του,και όλες τις δημοσκοπήσεις. Οι πρώτες του προτάσεις μετά τις εκλογές για κυβέρνηση μειοψηφίας του ΛΚ και διαμόρφωση πλειοψηφίας ανάλογα με το κάθε φορά νομοσχέδιο, ερμήνευσαν σε ένα βαθμό τη στάση των ΜΜΕ. Όντως, θα ήταν «το καταλληλότερο» κόμμα για την απρόσκοπτη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας του Λ.Κ.
Βαριά είναι η ήττα της Λαϊκής Ενότητας –Ενωμένη Αριστερά (ΕΑ), ακόμα και αν συνυπολογίσουμε τη συμμετοχή της στα συμμαχικά σχήματα του Ποδέμος στην Καταλονία, Βαλένθια και Γκαλίθια, που κατέγραψαν εξαιρετικά αποτελέσματα. Η ανάγκη του κόσμου της Αριστεράς και κοινωνικών κινημάτων να φύγει η Δεξιά και ενδεχομένως η οξεία επίθεση στο Ποδέμος δεν της επέτρεψαν, για πρώτη φορά στην ιστορία της, να μπει στη βουλή ως κοινοβουλευτική ομάδα.

Εκλογικά αποτελέσματα

Οι πιο κρίσιμες εκλογές, μετά 39 χρόνια Δημοκρατίας, στο ισπανικό κράτος ανάδειξαν πρώτο μεν κόμμα τη Δεξιά (Λαϊκό Κόμμα-PP) με 28,7 % και 123 στις 350 έδρες, αλλά με μεγάλες απώλειες από το 2011: 44,6% και 186 έδρες. Αυτήν τη φορά, όμως , οι λαοί της Ισπανίας δεν του έδωσαν τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση (έχασε 63 έδρες) ούτε καν σε συνεργασία με το «αδελφό» ουσιαστικά κόμμα Πολίτες (13,9 %, 40 έδρες). Επιπρόσθετα, εξαιτίας του αυταρχισμού αλλά και του καστιγιάνικου «εθνοκεντρισμού» που επέδειξε το ΛΚ και ο Ραχόι προσωπικά, τα δεξιά εθνικιστικά κόμματα της Καταλονίας και του Εουσκάδι - Χώρα των Βάσκων δηλώνουν κατηγορηματικά ότι αυτή τη φορά θα καταψηφίσουν στη Βουλή ενδεχόμενη κυβέρνηση Ραχόι. Δεύτερο κόμμα, με μόλις 1,3% πάνω από το Ποδέμος, αναδείχθηκε το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 22,0% και 90 έδρες, από 28,7% και 110 έδρες, και ακολουθεί το Ποδέμος και τα συμμαχικά του σχήματα με 20,7% και 69 έδρες. Τέλος, η ΕΑ πήρε μόνο 3,7% από 6,9% το 2011 και εκλέγει 2 βουλευτές, από 11 το 2011.

Προτάσεις -διαπραγματεύσεις

Η Βουλή θα συγκληθεί στις 13 Ιανουαρίου και θα συγκροτηθεί σε σώμα με την εκλογή του ή της προέδρου (πρώτο τεστ). Την ίδια ημέρα αρχίζει τυπικά η διαδικασία των εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, που δίνονται από το βασιλιά ως αρχηγού του κράτους. Εθιμικά, η πρώτη εντολή δίνεται στο πρώτο σε ψήφους κόμμα. Μετά, ακολουθούν οι γνωστές διαδικασίες. Αν δεν καρποφορήσουν οι εντολές στη διάρκεια των δύο επόμενων μηνών, διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται εκλογές.
Η διαπραγμάτευση μεταξύ των κομμάτων για σχηματισμό κυβέρνησης έχει ουσιαστικά ξεκινήσει δημόσια και τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει και τυπικά, ωστόσο οι μέχρι σήμερα (23/12) εξελίξεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ότι μπορεί να βρεθεί βιώσιμη λύση.

Το μέτωπο της εθνικής ευθύνης

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΛΚ Μαριάνο Ραχόι θέτει σε πρώτο πλάνο και τη συγκρότηση ενός μετώπου σταθερού και συνεκτικού για την επόμενη τετραετία. Σ’ αυτό το πλαίσιο και χωρίς να ονοματίζει, απευθύνεται στο ΣΚ και στους Πολίτες που έχουν «υπευθυνότητα, συναίσθηση του εθνικού συμφέροντος και υπερασπίζονται κοινές αξίες»: «υπεράσπιση της συνταγματικής τάξης, εθνικής κυριαρχίας, ενότητας της Ισπανίας, του ρόλου της χώρας στην ΕΕ και τον κόσμο και τη μάχη κατά της τρομοκρατίας και της βίας».
Μετά τις κατηγορηματικά αρνητικές τοποθετήσεις των δύο κομμάτων, ο Μ. Ραχό πέρασε ήδη στην επόμενη πρόταση και έτσι τώρα τους καλεί σε αποχή στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, που θα του επιτρέψει να συνεχίσει να κυβερνά με κυβέρνηση μειοψηφίας.
 
Εναλλακτική κυβερνητική πρόταση
 
Ο υποψήφιος πρωθυπουργός του ΣΚ, Π. Σάντσεθ, επιμένει στο όχι σε κυβέρνηση του ΛΚ και θεωρείται βέβαιο ότι αυτή η πρόταση θα υπερψηφιστεί από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που συγκαλείται τις 27/12.
Η ύπαρξη στα αριστερά του ΣΚ του σχεδόν ισοδύναμου και δυναμικού Ποδέμος και ο φόβος της «πασοκοποίησής» του σε περίπτωση ανοχής δεξιάς κυβέρνησης είναι τα στοιχεία που πιθανολογούν ότι θα παραμείνει σε αυτήν τη θέση, τουλάχιστον στη διάρκεια των πρώτων εντολών.
Όμως, η αποδοχή από το ΣΚ της πρότασης για συγκρότηση μιας εναλλακτικής κυβερνητικής πλειοψηφίας που προωθεί ένθερμα το Ποδέμος, σκοντάφτει κυρίως στην απαιτούμενη συνεργασία με αποσχιστικά κόμματα και στη θεσμοθέτηση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης των λαών του ισπανικού κράτους με δημοψήφισμα, που θέτει ως προγραμματικό στοιχείο της συνεργασίας το Ποδέμος. Ήδη, επώνυμα στελέχη του ΣΚ έχουν εκφράσει δημόσια την έντονη διαφωνία τους.
Το Ποδέμος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διαμόρφωση εναλλακτικής στη δεξιά κυβερνητικής πλειοψηφίας και προς αυτή την κατεύθυνση αναμένονται νέες πρωτοβουλίες στις αμέσως επόμενες ημέρες.
Ο Α. Γκαρθόν εκ μέρους της ΕΑ δηλώνει ότι «θα στηρίξουμε με τις μικρές μας αλλά απαραίτητες δυνάμεις τη διαμόρφωση μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας. Δεν θα αφήσουμε να κυβερνήσει το ΛΚ».
 
Η ξεχασμένη Γερουσία

Η Γερουσία, η οποία μπορεί να αναπέμπει νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί από την πλειοψηφία της Βουλής, είχε πέσει σε αχρηστία λόγω του δικομματισμού. Στη σημερινή συγκυρία αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού με την πλειοψηφία που έχει εκεί το ΛΚ, μπορεί να μπλοκάρει οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία.


 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)