to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:45 | 08.02.2019

Κοινωνία

Reworkers: «Όχι» στην «ουμπεροποίηση» των διανομέων

«Δεν μας πείθουν οι φιλοφρονήσεις της Wolt "περί συνεργασίας"», σημειώνει η συλλογικότητα Reworkers αντιδρώντας στην «άφιξη» της εταιρείας στην Αθήνα


Με αφορμή το ρεπορτάζ της «Εποχής» για την εταιρεία Wolt και τον κίνδυνο που το μοντέλο της εγκυμονεί για τα εργασιακά δικαιώματα των διανομέων, η συλλογικότητα Reworkers εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

"«Η Wolt, το αντίστοιχο της Uber στο χώρο της διανομής, ζητεί (βρήκε κιόλας) «ευέλικτους συνεργάτες διανομής», οι οποίοι καλούνται από το newspeak του σύγχρονου marketing να… «μείνουν αυθεντικοί, να γνωρίζουν καινούργιους ανθρώπους και να συμβάλουν στον εμπλουτισμό της ζωής τους με απολαυστικό φαγητό» (sic).

Όπως παραδέχεται η Wolt, οι διανομείς θα χρησιμοποιούν το δικό τους μηχανάκι με αντάλλαγμα 2 «bonus» που προβλέπει η εταιρεία: «ένα χιλιομετρικό, που αποζημιώνει για τη χρήση του οχήματός τους και ένα ακόμα ανάλογα με τις διανομές που κάνουν ανά εβδομάδα».

Ως REWORKERS είμαστε κατά αυτών των πρακτικών που εντατικοποιούν την εκμετάλλευση και προωθούν την ευελιξία στις σχέσεις εργασίας των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να ξεζούμισμα των διανομέων.

Το πιο προκλητικό όμως, είναι ότι η ελληνική έκδοση της ιστοσελίδας της Wolt, χαρακτηρίζει τους ¨συνεργαζόμενους¨ ντελιβεράδες ως ¨αφεντικά του εαυτού τους¨, επιχειρώντας έτσι, να επισκιάσει τις εντατικοποιημένες συνθήκες εργασίας που οδηγούν δεκάδες διανομείς να εργάζονται ασταμάτητα για πάρα πολλές ώρες, σε συνθήκες άκρατου ανταγωνισμού,με αποτέλεσμα την συχνή πρόκληση ατυχημάτων.

Για εμάς οι ανθρώπινες ζωές είναι πάνω από τα κέρδη των πολυεθνικών.

Δεν μας πείθουν οι φιλοφρονήσεις «περί συνεργασίας».

Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από τις πάγιες διεκδικήσεις για σταθερή και λιγότερη δουλειά, βελτίωση των συνθηκών εργασίας, τήρηση του οκταώρου και αξιοπρεπείς μισθούς.

Οργανώνουμε την αλληλεγγύη- κερδίζουμε το παρόν."

Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Εργασίας

Σημειώνεται επίσης ότι, την Παρασκευή 8/2, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας έκανε μέσω της ΕΡΤ έμμεση αναφορά στη Wolt, η οποία, όπως είπε,  «θεωρητικά κάνει υπηρεσίες ντελίβερι στη λογική της Uber». «Nοικιάζει όσους έχουν μηχανάκι για να κάνουν ντελίβερι, ενώ δεν υπάρχουν επί της ουσίας εργασιακές σχέσεις. Το κοιτάμε νομικά, πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι ο εξοπλισμός εργασίας παρέχεται από τον εργοδότη. Θα είμαστε άτεγκτοι» τόνισε ο Ανδ. Νεφελούδης.

(δείτε από το 7:20'' του παραπάνω βίντεο)

Στο ίδιο μήκος κύματος, πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν στην «Εποχή» ότι το μοντέλο που εισάγει η εν λόγω εταιρεία έχει μπει ήδη στο μικροσκόπιο της Σταδίου και το επόμενο διάστημα είναι πιθανό να αποκρυσταλλωθεί κάποιου είδους θεσμική παρέμβαση, από κοινού, ενδεχομένως, με άλλα συναρμόδια υπουργεία, με στόχο να αποτραπεί η «ουμπεροποίηση» του ντελίβερι.

«Είμαστε διανομείς που παρέχουμε την εργασίας μας σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο και άρα πρέπει να είμαστε μισθωτοί και όχι “συνεργάτες”. Δεν μπορούμε να δεχτούμε να πληρωνόμαστε ανά παραγγελία και όχι με ωρομίσθια, να υποχρεωθούμε να πληρώνουμε εμείς την ασφάλισή μας, το μηχανάκι, τη συντήρηση και τα μέσα προστασίας», υπογράμμισε από την πλευρά του στην «Εποχή» ο Βασίλης Κεφαλάς, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων και του Δ.Σ. του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνη εξέλιξη τη δραστηριοποίηση της Wolt στην Αθήνα.

Ωστόσο, προβλέπει ότι δύσκολα θα «περπατήσει» στην Ελλάδα το μοντέλο λόγω της (ενδεχόμενης) απροθυμίας των εργαζομένων να ανοίξουν μπλοκάκι. Ίσως, έτσι, καταλήξει η Wolt να είναι «εργολάβος» διανομής (να αναλαμβάνει δηλαδή το delivery καταστημάτων) με μόνιμο δικό της προσωπικό.

Το βέβαιο είναι ότι στον πολύπαθο και σε μεγάλο βαθμό «αρρύθμιστο» κλάδο του επισιτισμού, δεν χρειαζόμαστε άλλους «ήρωες», όπως αποκαλεί τους επίδοξους «συνεργάτες» της η Wolt, αλλά εργαζόμενους με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

Τ.Γ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)