to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:42 | 08.08.2019

Πολιτική

Ρεβανσισμός και επικίνδυνες θεσμικές ακροβασίες: Ποιους ευνοεί το ξήλωμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Αιχμές, αλλά όχι απαντήσεις από το Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με το θέμα της προσπάθειας αντικατάστασης της Βασιλικής Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.


Κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και παρά την ξεκάθαρη τοποθέτηση από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, επαναλαμβάνουν τα όσα ανέφερε χθες το βράδυ στην Ολομέλεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα ότι προσπαθεί «απελπισμένα να κρατήσει στην καρέκλα της την εκλεκτή του κυρία Θάνου», αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών.

Και προσθέτουν οι ίδιες πηγές: «Ας καταλάβει λοιπόν ο κ. Τσίπρας αυτό που έχουν καταλάβει όλοι οι Έλληνες πολίτες. Ότι δηλαδή αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την αμεροληψία και την πλήρη ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Και αυτό ακριβώς θα κάνει».

«Ας την αποσύρουν»

Η επίμαχη τροπολογία αντιβαίνει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ από την πρώτη στιγμή έχει γίνει λόγος για απόπειρα παύσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η τροπολογία της κυβέρνησης «δεν έχει άλλο σκοπό πέρα από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που θίγονται από την έρευνα που διεξάγει η Επιτροπή σχετικά με τις μονοπωλιακές πρακτικές στη διανομή του Τύπου», υποστηρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και κεντρικά η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος που ζητά την απόσυρσή της.

Δώρο στα καρτέλ

Αν και νομικά αίολη με βάση το κοινοτικό δίκαιο και με εμφανή πολιτικά κίνητρα, η τροπολογία αυτή έρχεται σε μια στιγμή, όπου η Επιτροπή Ανταγωνισμού ελέγχει την ύπαρξη καρτέλ σε ευαίσθητους τομείς, μεταξύ αυτών και στα ΜΜΕ.

«Είναι πολύ απλά τα πράγματα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έβγαλε πριν από λίγες ημέρες μία απόφαση ασφαλιστικών μέτρων (και ολοκληρώνεται αύριο-μεθαύριο το οικονομικό πόρισμα) σε σχέση με την εταιρεία “Άργος” του κ. Μαρινάκη. Αυτή την ιστορία θέλουν να ελέγξουν ουσιαστικά», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης.

Η ρύθμιση όμως δεν αποτελεί μεμονωμένη παρέμβαση, καθώς έρχεται ταυτόχρονα με μια σειρά άλλων ενεργειών όπως η κατάργηση του θεσμού του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, την οποία και ανέδειξαν στις ομιλίες τους τόσο οι βουλευτές της αξιωματικής και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, όσο και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του. «Τι σας ενόχλησε τα τελευταία χρόνια; Σας ενόχλησε που ερεύνησε την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ; Την υπόθεση της Novartis;», διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μεδοδεύσεις αλά Όρμπαν

Για μεθοδεύσεις «αλά Όρμπαν» κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, και τονίζει πως «έτσι κι αλλιώς θα αναγκαστούν να πάρουν πίσω την τροπολογία», καθώς, εάν η κυβέρνηση επιμείνει στο παράνομο ξήλωμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, θα καταδικαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται πως από την πρώτη στιγμή, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, έχει αποστείλει επείγουσα επιστολή προς την Επίτροπο Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, με αφορμή την ψήφιση άρθρου από την ελληνική κυβέρνηση στις 2 Αυγούστου, που οδηγεί στην άμεση απόλυση των υπηρετούντων μελών του Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΕΑ).

Στην επιστολή του ζητά από την κα. Βεστάγκερ να εξετάσει άμεσα τη νομιμότητα αυτής της ρήτρας, η οποία φαίνεται να βλάπτει τη φήμη της ΕΕΑ και να παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και να διασφαλίσει ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού και τα παρόντα μέλη της θα συνεχίσουν τις εργασίες τους μέχρι το τέλος της θητείας τους, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Η ανταπόκριση της Επιτρόπου ήταν άμεση και η ίδια δεσμεύτηκε πως θα εξετάσει τάχιστα το θέμα.

«Η χώρα θα καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το ξήλωμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού»

Δεν τους απασχολεί η πολιτική ουδετερότητα αλλά οι σοβαρές υποθέσεις που ελέγχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού. «Δεν θα σταματήσει εδώ» η αντίδραση σε αυτές τις μεθοδεύσεις, όπως προανήγγειλε ο Π. Πολάκης, συνεχίζοντας την κριτική του από το σημείο της έρευνας στον Τύπο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. «Θα υπάρξει και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δεν υπάρχει περίπτωση να υλοποιηθεί. Υπάρχει η κοινοτική Οδηγία 1/2019 που αναφέρει ότι στην συγκρότηση των Ανεξάρτητων Αρχών δεν μπορεί να παρεμβαίνει η κυβέρνηση και μάλιστα με αναδρομικότητα στις διατάξεις, γιατί έτσι επηρεάζει την κρίση των μελών». «Ο κ. Μητσοτάκης δυστυχώς είχε μία θλιβερή επιβεβαίωση του ρόλου του ως εξυπηρετητής συμφερόντων, με βάση την χτεσινή τοποθέτησή του στη Βουλή».

Την ευρωπαϊκή οδηγία 2019/1, η οποία ορίζει ότι οι όροι διορισμού και παύσης των μελών μιας αρχής πρέπει να είναι γνωστοί πριν το διορισμό τους, ανέφερε σε συνέντευξή του και ο Νίκος Παππάς, ενώ σημείωσε ότι «η ΝΔ θα φάει τα μούτρα της με αυτή την ιστορία. Ήδη καταδικάστηκε στο να υποστεί έναν ηθικό, νομικό και θεσμικό διασυρμό από τις πρώτες μέρες της θητείας τους».

«Το ζήτημα της αλλαγής των ήδη υπηρετούντων μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι προφανές ότι δεν αφορά αποκλειστικά στο πρόσωπο της κυρίας Θάνου, όπως ήθελε να το παρουσιάσει η Ν.Δ. Αφορά στη δική της κεκτημένη ταχύτητα να ελέγξει απολύτως την Αρχή με κομματικούς εγκάθετους», τόνισε ο Νίκος Παππάς.

Β. Θάνου: Δεν παραιτούμαι, έχω στοχοποιηθεί

Η Βασιλική Θάνου, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, χαρακτήρισε «αυταπόδεικτο» ότι η διάταξη με την οποία απομακρύνεται από τη θέση της είναι «φωτογραφική», αφού όπως εξήγησε, «αφορά τη μία από τις 22 Ανεξάρτητες Αρχές που λειτουργούν στο κράτος» και σχολίασε σχετικά πως «δεν τους ενδιαφέρει η αμεροληψία και η ανεξαρτησία των υπόλοιπων αρχών».

Η Β. Θάνου χαρακτήρισε «πολύ άκομψο» τον τρόπο που εκφράστηκαν κυβερνητικά στελέχη στην Επιτροπή της Βουλής και αναφερόμενη ειδικά στον Μάκη Βορίδη και τις κατηγόριες που της πρόσαψε ότι «γοητεύτηκε και πήγε αμισθί στο γραφείο του Πρωθυπουργού», τον κάλεσε να «να σέβεται τις θεσμικές ιδιότητες που έχουν ορισμένοι», για να τονίσει ότι «δεν έχει αμφισβητήσει κανείς την συνεισφορά μου τα τελευταία 42 χρόνια».

Υπέρ Θάνου η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής

Η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, με δισέλιδες επισημάνσεις της επί του επίμαχου άρθρου του πολυνομοσχεδίου σχετικά με τον Επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τάσσεται ουσιαστικά υπέρ της παραμονής της Βασιλικής Θάνου στη θέση της. Εγείρει δε ενστάσεις αντισυνταγματικότητας.

Η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής προειδοποιεί ότι «το Δικαστήριο της ΕΕ έχει καταδικάσει κράτη μέλη για σχετικές υποθέσεις  και επικαλείται πάνω από πέντε υποθέσεις». Επίσης υπενθυμίζει και την Οδηγία 2019/1 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11/12/2018 που αναφέρει ότι «η εθνική νομοθεσία  θα πρέπει να προβλέπει ρητώς ότι οι διοικητικές αρχές ανταγωνισμού προστατεύονται έναντι εξωτερικών παρεμβάσεων ή πολιτικών πιέσεων δυνάμενων να θέσουν σε κίνδυνο την ανεξάρτητη αξιολόγησή τους για τα θέματα τα οποία επιλαμβάνονται.

Η Επιτροπή, τονίζει πως για τον σκοπό αυτό, η εθνική νομοθεσία θα πρέπει εκ των προτέρων ορίζει τους λόγους παύσης από την εθνική διοικητική αρχή ανταγωνισμού των προσώπων που λαμβάνουν αποφάσεις ώστε να αρθούν οι εύλογες υπόνοιες όσον αφορά την αμεροληψία τους και τη θωράκισή τους έναντι εξωτερικών παραγόντων.

Θέμα αντισυνταγματικότητας θέτει και η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με αφορμή την Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων θεωρεί πως μετά την εξέλιξη αυτή πρέπει να υπογραμμίσει την ένστασή της.

Η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής των Ελλήνων, στη Έκθεσή της, σχετικά με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών….» και στις ειδικότερες παρατηρήσεις της, στο άρθρο 101, το οποίο προβλέπει νέο ασυμβίβαστο για τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που καταλαμβάνει και τα ήδη υπηρετούντα πρόσωπα, με αποτέλεσμα να εκπίπτουν του αξιώματός τους, επισημαίνει ότι η εν λόγω διάταξη βρίσκεται σε αντίθεση, τόσο με τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και με τη σχετική οδηγία 1/2019 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018.

Τέλος, η Έκθεση διατυπώνει την παρατήρηση ότι ο όρος του θεσπιζόμενου «ασυμβίβαστου» παραπέμπει στην έννοια του «κωλύματος» του άρθρου 56 παρ. 3 του Συντάγματος.

Διαβάστε ακόμα: Δευτερολογία του Αλ. Τσίπρα: «Σας προκαλώ να συστήσετε εξεταστική επιτροπή για τη Novartis» - Απαντήσεις σε Μητσοτάκη-Πικραμμένο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)