to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:32 | 03.10.2022

Οικονομία

Reuters: Στο προσχέδιο της συνόδου της Ε.Ε. ξανά το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Την έκκληση ορισμένων ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για υιοθέτηση ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου, ως μέρος των μέτρων για την αντιμετώπιση του κόστους ζωής περιέχει το προσχέδιο των αποτελεσμάτων της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Τσεχίας


Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μια συμφωνία σε επίπεδο Ε.Ε. για ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, εάν λάβει επαρκή υποστήριξη, θα μπορούσε να είναι μια λύση στο γεγονός ότι δεν μπορούν όλες οι χώρες να πληρώσουν τις υψηλές τιμές που πληρώνει η Γερμανία ή η Ολλανδία.

Φυσικά, επειδή η Παρασκευή είναι μακριά ακόμη, κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι η πρόταση θα φτάσει ως τη σύνοδο κορυφή.

Την πρόταση στηρίζουν 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ωστόσο την απορρίπτει μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξαιτίας και της σθεναρής αντίστασης της Γερμανίας, ενώ άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Πολωνία, προτείνουν άλλα μέτρα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων που έχει δει το Reuters, αναφέρεται σχετικά:

«Οι προσπάθειές μας να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού και να μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας πρέπει να συνεχιστούν» και «καλούμε την Επιτροπή να εργαστεί, επειγόντως, για να προτείνει εφαρμόσιμες λύσεις για τη μείωση των τιμών μέσω του ανώτατου ορίου των τιμών του φυσικού αερίου».

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, στα προτεινόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης περιλαμβάνονται και τα εξής:

  • Η επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους για να επιτευχθούν προνομιακές τιμές προμήθειας φυσικού αερίου από ΗΠΑ, Αζερμπαϊτζάν, Αλγερία.

  • Περισσότερο αντιπροσωπευτική αποτύπωση του LNG στους δείκτες αγοράς φυσικού αερίου (δείκτης τιμολόγησης LNG).

  • «Δεδομένων των ισχυρών επιπτώσεων στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, θα συντονίσουμε τα μέτρα μας για να διατηρήσουμε τους ίσους όρους ανταγωνισμού και την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς», αναφέρεται επίσης στο προσχέδιο, όπου τονίζεται ότι «θα πρέπει να επιδιώξουμε να αποφύγουμε το σοκ στις τιμές της ενέργειας να εξελιχθεί σε δεύτερο γύρο επιπτώσεις και πιο επίμονη επιτάχυνση του πληθωρισμού».

Η Γερμανία την περασμένη Πέμπτη ανακοίνωσε ένα πακέτο στήριξης 200 δισ. για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της, καθώς οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, που συνδέονται με τις τιμές του φυσικού αερίου, αυξήθηκαν δέκα φορές φέτος, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε στο υψηλό ρεκόρ του 10% και όλα δείχνουν ότι οδεύει σε ύφεση.

Ωστόσο, οι περισσότερες χώρες στην ΕΕ δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τέτοιου μεγέθους στήριξη προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά: η Γαλλία έχει ανακοινώσει  67 δισ. ευρώ και η Ιταλία 68 δισ. Αυτή η κίνηση του Βερολίνου προκάλεσε ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις πρωτεύουσες της Ε.Ε. αν μπορεί να υπάρξει δίκαιος ανταγωνισμός στην αγορά της Ε.Ε.

Συνεπώς, συγκρίνοντας το σοκ που προκαλεί η κρίσης των τιμών της ενέργειας γενικότερα στις οικονομίας, παράλληλα με την πανδημία COVID-19, οι αξιωματούχοι της ΕΕ αναζητούν μια κοινή απάντηση της ΕΕ που θα βοηθούσε όλες τις χώρες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα χωρίς να διακυβεύονται οι κανόνες θεμιτού ανταγωνισμού.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ ενέκριναν την Παρασκευή μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης των απροσδόκητων φόρων επί των κερδών, για να αποτρέψουν τους καταναλωτές από την αύξηση των λογαριασμών ενέργειας. Όμως τα κράτη διχάζονται για την επόμενη κίνησή τους, την οποία θα συζητήσουν οι ηγέτες των 27 στην Πράγα.

Την ώρα που η Ε.Ε. αναζητεί περισσότερα μέτρα που θα εφαρμοστούν σε όλο το μπλοκ, ορισμένοι, όπως η Γερμανία, προωθούν εθνικά μέτρα.

«Χωρίς μια κοινή ευρωπαϊκή λύση, κινδυνεύουμε σοβαρά με κατακερματισμό», δήλωσε το Σάββατο η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)