to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:39 | 01.06.2023

Διεθνή

Reuters: Ο ΟΗΕ προσπαθεί να σώσει τη συμφωνία για τα σιτηρά με «αμοιβαία επωφελή» πρόταση

Τα Ηνωμένα Έθνη πρότειναν στο Κίεβο, τη Μόσχα και τη Άγκυρα να ξεκινήσουν προπαρασκευαστικές εργασίες για μεταφορά ρωσικής αμμωνίας μέσω της Ουκρανίας, σε μια προσπάθεια προσπαθεί να σώσει τη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται πηγή με γνώση του θέματος


Ο ΟΗΕ επιθυμεί παράλληλα με τις προπαρασκευαστικές να γίνουν συνομιλίες για τη διεύρυνση της συμφωνίας, που επετεύχθη τον Ιούλιο, προκειμένου για να περιλαμβάνει περισσότερα ουκρανικά λιμάνια και άλλα φορτία, δήλωσε στο διεθνές πρακτορείο ανώνυμα η πηγή.

Η Ρωσία συμφώνησε πρόσφατα σε δίμηνη παράταση της συμφωνίας, αλλά είπε ότι η πρωτοβουλία θα σταματήσει εάν δεν εκπληρωθεί μια συμφωνία με στόχο την υπέρβαση των εμποδίων στις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Η Ουκρανία και η Τουρκία συμφώνησαν στη νέα πρόταση, που αποσκοπεί στη βελτίωση των επιχειρήσεων στον διάδρομο εξαγωγής σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, αλλά η Ρωσία δεν έχει ακόμη απαντήσει, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ, Στεφάν Ντιζαρίκ, αρκέστηκε προς το  παρόν να πει πως οι συνομιλίες συνεχίζονται. «Όπως θυμάστε, ο Γενικός Γραμματέας είχε διατυπώσει κάποιες ιδέες στα μέρη για να βελτιωθεί η διευκόλυνση του έργου του Κοινού Συντονιστικού Κέντρου, για να εργαστεί επίσης για το θέμα της εξαγωγής αμμωνίας, που αποτελεί μέρος της συμφωνίας που υπογράφηκε. Οι συνομιλίες και οι επαφές συνεχίζονται».

Ο ΟΗΕ απηύθυνε «επίσημη έκκληση στους ηγέτες της Ουκρανίας, της Τουρκίας και της Ρωσίας» με αμοιβαία επωφελή πρόταση, σημείωσε η πηγή προσθέτοντας πως οι δύο πρώρες επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να δουλέψουν προς την κατεύθυνση που πρότεινε ο Γενικός Γραμματέας, αλλά, από τις 30 Μαΐου, η Ρωσία δεν έχει δώσει τη συγκατάθεσή της.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι από τα μέσα Απριλίου, η Μόσχα έχει «περιορίσει αδικαιολόγητα» το έργο της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσία αρνήθηκε κάτι τέτοιο και προέτρεψε όλα τα μέρη να ξεμπλοκάρουν τη διέλευση αμμωνίας μέσω του ουκρανικού λιμανιού Pivdennyi, κοντά στο λιμάνι της Οδησσού.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε μήνυμά του κατηγόρησε τη Μόσχα ότι εμποδίζει κάθε δραστηριότητα στο Pivdennyi, με αποτέλεσμα 1,5 εκατο. τόνους γεωργικών προϊόντων να μην μπορούν να μετακινηθούν. Άλλες χώρες, είπε, θα πρέπει να το λάβουν υπόψη.

«Ο αποκλεισμός ενός λιμανιού στην Ουκρανία εγκυμονεί εξαιρετικά σοβαρούς κινδύνους για διαφορετικά έθνη, ιδιαίτερα εκείνα με σχέσεις που η Ρωσία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει για κερδοσκοπικούς σκοπούς» υποστήριξε μεταξύ άλλων.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν αναφέρει πως οι εργαζόμενοι θα χρειαστούν περίπου 30 ημέρες για να προετοιμάσουν τον αγωγό για την άντληση αμμωνίας ξανά. Αρμόδιος αξιωματούχος δήλωσε προχθές ότι το Κίεβο ζητά εγγυήσεις από τη Μόσχα και τον ΟΗΕ ώστε η συμφωνία για τα σιτηρά να λειτουργήσει κανονικά, εάν η Ουκρανία επιτρέψει στη Ρωσία να εξάγει αμμωνία μέσω του αγωγού.

Ανώτερη κυβερνητική πηγή είπε στο Reuters αυτό το μήνα ότι το Κίεβο θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στη ρωσική αμμωνία να διέρχεται από το έδαφός του για εξαγωγή, υπό τον όρο ότι η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας επεκταθεί για να συμπεριλάβει περισσότερα ουκρανικά λιμάνια και ένα ευρύτερο φάσμα εμπορευμάτων.

Πηγή: Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)