to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:23 | 15.11.2019

Οικονομία

Αδειάζει τον Μηταράκη ο Βρούτσης για την πώληση σε funds 12 δισ. ληξιπρόθεσμων προς ασφαλιστικά ταμεία

«Πωλητήριο» σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία βάζει η κυβέρνηση για να αντλήσει μετρητά - Για «άγρια και επικίνδυνα παιχνίδια στις πλάτες των ασφαλισμένων από την κυβέρνηση της ΝΔ» κάνει λόγο η Έφη Αχτσιόγλου, μετά και τη διάψευση από κύκλους του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση


Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters την Πέμπτη πως η Ελλάδα σχεδιάζει να πουλήσει χρέη δισεκατομμυρίων ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σε ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να λάβει χρήματα εκ των προτέρων και να διευκολυνθεί η ανάκτηση άλλων απαιτήσεων. Κύκλοι του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση φαίνεται να διαψεύδουν ότι υπάρχει το περιγραφόμενο στο δημοσίευμα σχέδιο. Για άγρια και επικίνδυνα παιχνίδια στις πλάτες των ασφαλισμένων κάνει λόγο η Έφη Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να ενισχύσει τις εισροές επενδύσεων και να ρυθμίσει σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένων των επισφαλών δανείων που πλήττουν τον τραπεζικό τομέα.

Επιπλέον, εξετάζει τρόπους για την βελτίωση της κατάστασης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να ενισχύσει την βιωσιμότητά του.

"Υπάρχει μια στρατηγική για την πώληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, που το κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν κατάφερε να ανακτήσει τα τελευταία χρόνια", ανέφερε ένας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη αφορούν εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που οφείλονται στα ασφαλιστικά ταμεία από ιδιωτικές εταιρείες στην Ελλάδα, εν μέρει λόγω της κρίσης χρέους.

Το σχέδιο, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότη Μηταράκη, θα εξετάσει την πώληση μιας πρώτης παρτίδας έως και 12 δισ. ευρώ (13,22 δισ. δολ.) ληξιπρόθεσμων οφειλών από περίπου 35 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στα βιβλία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Η διαδικασία δεν θα περιλαμβάνει τιτλοποίηση διότι η έκδοση τίτλων που «καλύπτονται» από περιουσιακά στοιχεία μπορεί να θεωρηθεί ως δανεισμός και να αντιμετωπίσει εμπόδια με την Eurostat.

Αντ 'αυτού, η κυβέρνηση θα εξετάσει την πώληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες επενδυτές για να λάβει μετρητά προκαταβολικά και να συμφωνήσει σε ένα σύστημα κατανομής κερδών από τυχόν ανακτήσεις. 

Οι πιθανοί αγοραστές θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν έναν διαχειριστή, όπως και τα εξειδικευμένα funds που αγοράζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τράπεζες.

Η 31η Δεκεμβρίου 2014 θα οριστεί από το σχέδιο ως ημερομηνία λήξης, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πωλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν συσσωρευτεί μέχρι την ημερομηνία αυτή. Θα επικεντρωθεί σε ποσά άνω των 100.000 ευρώ και δεν θα περιλαμβάνει οφειλές οι οποίες έχουν ήδη λάβει σχέδιο αποπληρωμής ή οφειλές αυτοαπασχολούμενων.

"Θα είναι ένας τρόπος για να λάβουμε γρήγορα χρήματα προκαταβολικά και να βελτιώσουμε την δυνατότητά μας να εστιάζουμε στη συγκέντρωση πιο πρόσφατων ληξιπρόθεσμων οφειλών", ανέφερε ο ανώτερος αξιωματούχος.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στοχεύουν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και προχωρούν σε προπαρασκευαστικές εργασίες κατά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ώστε οι πωλήσεις να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Η κυβέρνηση αναζητά επίσης έναν σύμβουλο για το έργο.

Διαψεύδει ο Βρούτσης

Κύκλοι του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση φαίνεται να διαψεύδουν ότι υπάρχει το περιγραφόμενο στο δημοσίευμα σχέδιο. Δημοσιεύματα με ανάλογο περιεχόμενο είχαν δει το φως της δημοσιότητας και τον Σεπτέμβριο, αλλά και τότε διαψεύστηκαν από τον Γ. Βρούτση.

Έφη Αχτσιόγλου: Άγρια και επικίνδυνα παιχνίδια στις πλάτες των ασφαλισμένων από την κυβέρνηση της ΝΔ

Η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ:

Ο κ. Μηταράκης διαρρέει στο Reuters τα σχέδια της κυβέρνησης για εκχώρηση σε funds ασφαλιστικών οφειλών ύψους 12 δισ. ευρώ για να έρθει λίγο αργότερα πανικόβλητος ο κ. Βρούτσης να τον διαψεύσει.

Αν το μοναδικό πρόβλημα ήταν το μπάχαλο στην κυβέρνηση, τα πράγματα θα ήταν για γέλια.

Επειδή όμως το παιχνίδι παίζεται στις πλάτες των ασφαλισμένων, γίνονται επικίνδυνα. Όπως λέει και ένα παλιό αυστριακό ρητό: η κατάσταση είναι κρίσιμη αλλά καθόλου σοβαρή.

Δημ. Παπαδημούλης: Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά!

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, pontiki.gr

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)