to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:03 | 10.06.2014

πηγή: thepressproject

Πολιτική

Reuters: Η επιλογή Χαρδούβελη, δέσμευση για μεταρρυθμίσεις

Η τοποθέτηση του Γκίκα Χαρδούβελη στη θέση του υπουργού Οικονομικών σηματοδοτεί την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει τη δύσκολη μεταρρυθμιστική πορεία που ζητούν οι δανειστές της, υποστηρίζει το Reuters


Σχολιάζοντας τον χθεσινό ανασχηματισμό, το πρακτορείο επισημαίνει πως ο κ. Χαρδούβελης θεωρείται ότι έχει ομοιότητες με τον προκάτοχό του Γιάννη Στουρνάρα, επίσης οικονομολόγο και τεχνοκράτη.


«Αλλά, ενώ ο 58χρονος οικονομολόγος στη Eurobank αναμένεται να διατηρήσει και αυτός στο επίκεντρο της προσοχής του τη δημοσιονομική πειθαρχία, είναι επίσης πιθανόν να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη με τη μείωση των φόρων», αναφέρει το Reuters.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αντικατέστησε 8 από τους 20 υπουργούς στον ανασχηματισμό, σε μία προσπάθεια να δείξει ότι η κυβέρνηση συνασπισμού του, λαμβάνει το μήνυμα αλλαγής που έστειλαν οι Έλληνες στις ευρωεκλογές, χωρίς όμως να προκαλέσει τους ξένους δανειστές.


«Αυτός ο ανασχηματισμός δείχνει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και θα επιταχύνει την ανάπτυξη, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τα πλεονάσματα στον προϋπολογισμό», δήλωσε στο πρακτορείο υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.


Ο κ. Χαρδούβελης είχε αναφερθεί στο παρελθόν στην ανάγκη προώθησης ενεργητικών πολιτικών για να γυρίσουν και πάλι οι τροχοί της ελληνικής οικονομίας, αλλά τόνισε επίσης τη σημασία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της προσπάθειας να σταματήσει η ύφεση. Το μέλλον δεν μπορεί να είναι η στασιμότητα, Η δομή της οικονομίας πρέπει να αλλάξει», είχε δηλώσει ο κ. Χαρδούβελης σε ομιλία του τον Σεπτέμβριο, όπως αναφέρει το Reuters.


Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, προσθέτει το πρακτορείο, η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε μία οριακή ανάπτυξη φέτος, ενώ επέστρεψε τον Απρίλιο στις αγορές ομολόγων μετά από έναν 4ετή αποκλεισμό της. Μεγάλο μέρος των ευσήμων για την ταχεία μεταστροφή της Ελλάδας από μία κατάσταση σχεδόν χρεοκοπίας το 2012 έχουν δοθεί στον κ. Στουρνάρα, ο οποίος αναμένεται να διαδεχθεί τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο στις 21 Ιουνίου που λήγει η θητεία του, σημειώνει το πρακτορείο.


Η Ελλάδα πέτυχε επίσης πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, που της δίνει τη δυνατότητα για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της. Οι σχετικές συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο και σε αυτές θα εστιάσει ο νέος υπουργός Οικονομικών, καταλήγει το δημοσίευμα του Reuters.

 
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)