to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:42 | 27.05.2013

Πολιτική

Reuters: Η Ελλάδα επιδοτεί την Gazprom για να αγοράσει την εταιρεία φυσικού αερίου!

Σε μια εποχή που γίνονται πόλεμοι για τον έλεγχο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, εμεις επιλέγουμε να τα ξεπουλήσουμε και να αρνηθούμε τον κρατικό έλεγχο στην ενέργεια της χώρας.


Σαν να μην εφτανε αυτό, σύμφωνα με το REUTERS ρίξαμε στο μισό την εγγύηση για την κερδοφόρα ΔΕΠΑ και δεσμεύεται το Ελληνικό Δημόσιο να πληρώσει την χασούρα του ιδιώτη, εάν αυτος δεν καταφέρει να πληρωθεί από τους, επίσης ιδιωτες, πελάτες της εταιρείας (όπως Βαρδινογιάννης, Μυτιλιναίος), ληξιπρόθεσμες οφειλές!

Η Ελλάδα βοηθάει την Gazprom να της αγοράσει την εταιρεία αερίου

Η Ελλάδα συμφώνησε να αλλάξει κάποιους όρους στην σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του διανομέα φυσικού αερίου ΔΕΠΑ, ανοίγοντας το δρόμο για τον ρώσικο ενεργειακό γιγαντα Gazprom να υποβάλει προσφορά για την εταιρεία, δήλωσε στις 25 Μαίου αξιωματούχος που εμπλέκεται άμεσα στις συνομιλίες για την πώληση.

Το ΤΑΙΠΕΔ ολοκλήρωσε τους όρους της σύμβασης πώλησης αργά την Παρασκευή, μειώνοντας το ποσό  που ο αγοραστής της ΔΕΠΑ θα πρέπει να καταθέσει ως εγγύηση πριν εγκριθεί η συμφωνία..

«Η εγγύηση μειώθηκε στο μισό, στο 10% της τιμής αγοράς», δήλωσε ο Έλληνας αξιωματούχος στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει επίσης δεσμευθεί ότι θα αποζημιώσει τον αγοραστή εάν η ΔΕΠΑ δεν καταφέρει να εισπράξει ληξιπρόθεσμες οφειλές που οφείλουν οι Έλληνες πελάτες της, που χτυπήθηκαν από την ύφεση.

«Εγγυόμαστε έως και 180 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών, εάν δεν έχουν καταβληθεί έως την 31η Δεκεμβρίου του 2015», είπε ο αξιωματούχος.

Η Gazprom ασκούσε έντονες πιέσεις να γίνουν αυτές οι παραχωρήσεις από την Αθήνα, αξιοποιώντας τη θέση της ως η μόνη μεγάλη εταιρεία ενέργειας που ενδιαφέρεται για την αγορά της ΔΕΠΑ.

Η Ελλάδα χρειάζεται την πώληση της ΔΕΠΑ να πιάσει τους στόχους τα ές από τα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων που έχουν τεθεί από το πρόγραμμα των ΕΕ / ΔΝΤ. Η Gazprom πέρυσι έκανε μια προκαταρκτική προσφορά 900 εκατ. € για τη ΔΕΠΑ, της οποίας τα καθαρά κέρδη για το  2012  ανήλθαν σε 106 εκατ. €.

Αλλά ο ρόλος της Ρωσικής εταιρείας ως ο βασικός προμηθευτής της ΔΕΠΑ έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι η ΕΕ, η οποία ήδη προσπαθεί να χαλαρώσει τον κλοιό της Gazprom στην αγορά ενέργειας στην Ευρώπη, μπορεί να εμποδίσει ή να επιβάλει αυστηρές προϋποθέσεις για τη συμφωνία.

Σύμφωνα με τους τελικούς όρους της πώλησης της ΔΕΠΑ, η Gazprom δεν θα χάσει καμία εγγύηση,  εάν η ΕΕ μπλοκάρει την εξαγορά της ΔΕΠΑ, δήλωσε ο αξιωματούχος το Σάββατο.

Το ΤΑΙΠΕΔ, επίσης, καθυστέρησε περίπου δέκα ημέρες την προθεσμία της 29ης  Μαΐου για την υποβολή των τελικών προσφορών, για να δώσει στους μνηστήρες της ΔΕΠΑ περισσότερο χρόνο να μελετήσουν τους τελικούς όρους πώλησης, είπε ο αξιωματούχος.

Η μόνη αντίπαλος της Gazprom αντίπαλος για τη ΔΕΠΑ είναι η M & M Gas, μια κοινοπραξία από των ελληνικών εταιρειών ενέργειας Motor Oil και Μυτιληναίος.

Αλλά αρχική προσφορά της M & M των € 550 περίπου εκατ. ευρώ ήταν πολύ κάτω από αυτήν της Gazprom και οι επιχειρήσεις των μητρικών τους εταιρειών χρωστούν χρήματα προς τη ΔΕΠΑ και την ανταγωνίζονται στην χονδρική αγορά φυσικού αερίου.

Η Sintez, μια μικρή ρωσική εταιρεία ενέργειας που ελέγχεται από τον Ρώσο μεγιστάνα Leonid Lebedev, αναμένεται να υποβάλει δεσμευτική προσφορά μόνο για το δίκτυο της ΔΕΣΦΑ, η οποία αποτελεί μέρος της ΔΕΠΑ, αλλά μπορεί να πωληθεί ξεχωριστά.

Σημαντικός ανταγωνιστής της Sintez για την ΔΕΣΦΑ, μια επιχείρηση με σταθερό περιθώριο κέρδους, είναι η κρατική εταιρεία φυσικου αερίου του Αζερμπαϊτζάν,η SOCAR. Η Ελληνοτσεχική κοινοπραξία PPF / Τέρνα ενδέχεται επίσης να υποβάλει τελική προσφορά για την ΔΕΣΦΑ.

Μετάφραση: LEFTeria-news

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)