to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:36 | 09.09.2013

Οικονομία

Reuters: Η ΔΕΠΑ ζητά έκπτωση έως 20% από την Gazprom

Τη μείωση των τιμών στο φυσικό αέριο κατά 15-20% έχει ζητήσει η ΔΕΠΑ από τη ρωσική Gazprom, ώστε οι Έλληνες καταναλωτές να μην επιβαρύνονται περισσότερο από τους ευρωπαίους, αναφέρουν πηγές του Reuters.


Η ΔΕΠΑ και η Gazprom βρίσκονται ήδη σε συνομιλίες για την επίτευξη διακανονισμού και εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία έως τα τέλη του έτους, η ελληνική πλευρά ίσως προσφύγει σε διαιτησία, αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους.

«Πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία έως τα τέλη του έτους και μετά από αυτό το σημείο η κάθε πλευρά μπορεί βάσει συμβολαίου να παραπέμψει το θέμα σε διαιτησία», δήλωσε στο Reuters ένας από τους αξιωματούχους.

Στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης έχουν ήδη δηλώσει νωρίτερα φέτος ότι η ΔΕΠΑ θα ζητούσε χαμηλότερες τιμές από την Gazprom, χωρίς όμως να αποκαλύπτουν το μέγεθος της επιδιωκόμενης έκπτωσης.

Η Gazprom ήδη αναθεωρεί μακροπρόθεσμα συμβόλαια πελατών της στην Ευρώπη, από όπου αντλεί το 55% περίπου των εσόδων της, επιστρέφοντας μάλιστα και ποσά για να μην χάσει πελάτες.

Η Gazprom είναι ο μεγαλύτερος πάροχος της ΔΕΠΑ, τροφοδοτώντας την με το 60% περίπου του αερίου που αγοράζει. Η ΔΕΠΑ ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές εταιρίες που εξασφάλισε το 2011 έκπτωση από την Gazprom, της τάξης του 7% περίπου. Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, επιδιώκει τώρα ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις.

«Οι συνθήκες στις αγορές ανά την Ευρώπη άλλαξαν από την τελευταία φορά που αναθεωρήθηκαν οι τιμές το 2011», δήλωσε μία από τις πηγές.

Η ΔΕΠΑ καταβάλλει στην Gazprom περίπου 470 δολάρια για κάθε 1.000 κυβικά μέτρα αερίου, σύμφωνα με στελέχη της ελληνικής ενεργειακής αγοράς. Η τιμή αυτή είναι κατά 20% υψηλότερη από τη μεσοσταθισμένη τιμή ομάδας δυτικοευρωπαϊκών χωρών που συμπεριλαμβάνει τη Γαλλία, η Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία, σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις που βασίζονται σε επίσημα στοιχεία.

Πηγή: naftemporiki.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)