to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:59 | 06.10.2014

Διεθνή

Reuters: «Το Χονγκ Κονγκ επιστρέφει στη δουλειά...» - Στάση αναμονής από το κίνημα διαμαρτυρίας

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το Χονγκ Κονγκ αρχίζει να επιστρέφει στη δουλειά του από τη Δευτέρα, μετά από τις διαδηλώσεις που συγκλόνισαν την πόλη για πάνω από μία εβδομάδα και ενώ οι αντοχές του κινήματος διαμαρτυρίας μειώνονται μετά τις συγκρούσεις με την αστυνομία και τους αντιδιαδηλωτές


Έχοντας άρει τα οδοφράγματα γύρω από κυβερνητικά κτίρια στο Χονγκ Κονγκ, οι διαδηλωτές στους δρόμους της πόλης έχουν λιγοστεύσει και οι υπηρεσίες ξεκίνησαν ξανά να λειτουργούν. H υποχώρηση, σε συνδυασμό με την προκαταρκτική «συνεννόηση» για διάλογο με την ηγεσία, απέτρεψε σύγκρουση με την αστυνομία κατά την εκπνοή του τελεσιγράφου, αλλά οι διαδηλωτές δηλώνουν σε ετοιμότητα να ανασυγκροτηθούν σε άλλο τμήμα της πόλης.

Government employees arrive to work as they walk along an area occupied by protesters outside of the government headquarters building in Hong Kong October 6, 2014. REUTERS-Carlos Barria

Γύρω από τα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης, τα μπλόκα των διαδηλωτών είχαν μαζευτεί το πρωί της Δευτέρας και οι υπάλληλοι είχαν απρόσκοπτη πρόσβαση. Η ηγεσία του Χονγκ Κονγκ είχε θέσει τελεσίγραφο ως τη Δευτέρα, προξενώντας φόβους για επέμβαση της αστυνομίας.  Μικρή ομάδα διαδηλωτών παρέμενε στο σημείο, αλλά τα πνεύματα ήταν ήρεμα. Μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές παρέμεναν επίσης στο Μονγκ Κοκ, το δεύτερο «θερμό» σημείο των κινητοποιήσεων, σε μικρότερο όμως αριθμό από ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα. 

Τα κινήματα που ζητούν απόσυρση του περιοριστικού εκλογικού πλαισίου που έχει θέσει το Πεκίνο για το Χονγκ Κονγκ επιμένουν πως ο αγώνας δεν έχει τελειώσει και κρατούν στάση αναμονής μέχρι να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες του διαλόγου που έχει προτείνει ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Λιουνγκ Τσουν-Γινγκ.

Η «μερική απόσυρση» από τους κεντρικούς δρόμους συνδυάζεται με ετοιμότητα ανασυγκρότησης σε άλλα σημεία της πόλης. Από το τέλος Σεπτεμβρίου, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στο Χονγκ Κονγκ έχουν βγει στο δρόμο για να απαιτήσουν από το Πεκίνο να επιτρέψει ελεύθερες υποψηφιότητες στις εκλογές για την τοπική ηγεσία, αντί για «εντεταλμένους» υποψηφίους που θα έχουν νωρίτερα πάρει την έγκριση κινεζικής επιτροπής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)