to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:19 | 27.07.2013

Οικονομία

Reuters: Έρχεται νέο δάνειο για την Ελλάδα το 2014

Χρηματοδοτικό κενό ύψους 3,8 δις προβλέπεται για το 2014


Νέα δάνεια για την Ελλάδα ή πρόωρη επιστροφή στις αγορές με βραχυπρόθεσμα ομόλογα είναι οι πιθανές επιλογές που συζητήθηκαν από τους δανειστές για να καλύψουν ένα χρηματοδοτικό κενό € 3.8 δις του επόμενου έτος στο πακέτο διάσωσης της χώρας, δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ. Τα παραπάνω ανα φέρονται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters

«Η κυβέρνηση στην Αθήνα και η τρόικα των διεθνών δανειστών της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συζητήσουν τις επιλογές για συμπληρωματική χρηματοδότηση σε λίγους μήνες», είπε ο αξιωματούχος.

«Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους η διαφορά αυτή θα μπορούσε να κλείσει. Είτε τα κράτη μέλη να παράσχουν νέα δάνεια (ή) ... να μην χρειαστούν όλα τα κεφάλαια που βρίσκονται σήμερα στο πρόγραμμα, (ή) ... αργότερα το επόμενο έτος, εάν η Ελλάδα μπορεί να είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές, να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων μικρής διάρκειας », είπε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.

Το κενό θα εμφανιστεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, επειδή, όταν το τρέχον πρόγραμμα σχεδιάστηκε στα τέλη του περασμένου έτους, οι υπεύθυνοι για την πολιτικής της ζώνης του ευρώ ανέμεναν ότι οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης θα επανατοποθετούνταν (roll over) επάνω στις τοποθετήσεις τους στα ελληνικά ομόλογα που λήγουν κατά τη διάρκεια της διάσωσης.

Αλλά οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως νομισματική χρηματοδότηση δημόσιου δανεισμού, η οποία απαγορεύεται από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης θα συζητήσουν τρόπους για να κλείσει το κενό μετά τις καλοκαιρινές διακοπές στο τέλος του Αυγούστου.

Μια άλλη επιλογή, που αναφέρθηκε προηγουμένως από την Κομισιόν, θα μπορούσε να είναι να δωθούν τα  αχρησιμοποίητα κεφάλαια της διάσωσης που προορίζονταν αρχικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην Ελλάδα.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το ποσό που μπορεί να είναι διαθέσιμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει γνωστό μόνο στις αρχές του 2014, όταν θα τελειώνει η αναθεώρηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών και το «τεστ κοπώσεως» των στοιχείων του ενεργητικού τους.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να  δανειστεί από την αγορά και πάλι, επειδή η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι πετυχαίνει νωρίτερα από τα προβλεπόμενο. Η χώρα οφείλει κατά το τρέχον έτος να δημιουργήσει πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο - το οποίο αποκλείει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της - και ένα πρωτογενές πλεόνασμα το 2014.

"Η δημοσιονομική εξυγίανση βρίσκεται σε καλό δρόμο. Δεν θα απέκλεια ότι μπορεί να υπάρξει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα ήδη από φέτος, ώστε η Ελλάδα να επιτύχει ξεπεράσει τον στόχο της", είπε ο αξιωματούχος.

Οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υποσχέθηκαν ότι αν η Ελλάδα φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα και πληροί όλες τις άλλες προϋποθέσεις της διάσωσης, θα εξετάσουν περαιτέρω βοήθεια για να βεβαιωθούν ότι το χρέος της χώρας θα  μειωθεί σημαντικά κάτω από 110% του ΑΕΠ το 2022.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο του Eurogroup από τον περασμένο Δεκέμβριο, αυτό γίνεται για να συμπεριληφθεί η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων για τα διμερή δάνεια που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης και για τη μείωση της Ελληνικής συνεισφοράς στα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα στην Ελλάδα.

Κάποιοι στην Ελλάδα πιστεύουν ότι η περαιτέρω βοήθεια μπορεί να σημαίνει ότι θα σβηστούν κάποια από τα δάνεια διάσωσης, καθώς οι περισσότεροι κάτοχοι του Ελληνικού χρέους είναι τώρα με οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ και φορείς της.

Όμως, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οποιεσδήποτε συζητήσεις για το Ελληνικό χρέος θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μόνο τον Απρίλιο του επόμενου έτους, όταν η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ θα δημοσιεύσει την έκθεση για το χρέος του 2013 και τα νούμερα του ελλείμματος.

«Μια συζήτηση για το χρέος πρέπει να γίνει τον επόμενο Απρίλιο. Το Eurogroup δεν μιλάει για ελάφρυνση χρέους αλλά για περαιτέρω στήριξη, εφόσον αυτό είναι αναγκαίο και εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις», είπε ο αξιωματούχος.

Μετάφραση: LEFTeria-news

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)