to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:50 | 03.03.2020

πηγή: Ναυτεμπορική

Οικονομία

Reuters: Δάνεια προς μικρομεσαίες που πλήττονται από τον Covid-19 εξετάζει η ΕΚΤ

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται τρεις πηγές με γνώση των συζητήσεων που γίνονται στους κόλπους της ΕΚΤ, μία από τις λύσεις που εξετάζονται είναι ένας νέος γύρος στοχευμένων δημοπρασιών δανείων μακράς διάρκειας (TLTROs) που θα απευθύνεται αποκλειστικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται σε μεγαλύτερο βαθμό από την εξάπλωση του Covid-19


Μέτρα για να ενισχύσει τη ρευστότητα σε επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί από τον οικονομικό αντίκτυπο του νέου κορωνοϊού ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται τρεις πηγές με γνώση των συζητήσεων που γίνονται στους κόλπους της ΕΚΤ, μία από τις λύσεις που εξετάζονται είναι ένας νέος γύρος στοχευμένων δημοπρασιών δανείων μακράς διάρκειας (TLTROs) που θα απευθύνεται αποκλειστικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται σε μεγαλύτερο βαθμό από την εξάπλωση του Covid-19.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθάριζαν πως δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση και πως η προετοιμασία για κάτι τέτοιο απαιτεί χρόνο. Όπως εξηγούσαν ενώ στο παρελθόν έχει γίνει δουλειά για την προώθηση ενός αντίστοιχου μηχανισμού χρηματοδότησης θα πρέπει η πρωτοβουλία να συζητηθεί πρώτα στο διοικητικό συμβούλιο.

Το σκεπτικό όσων προτείνουν αυτή τη λύση είναι πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τείνουν αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα εμπόδια πρόσβασης σε χρηματοδότηση. Ωστόσο μία τέταρτη πηγή σχολίαζε πως αρκετοί στο ΔΣ της ΕΚΤ πιστεύουν πως ο αντίκτυπος της επιδημίας στην οικονομία θα είναι βραχυπρόθεσμος, ενώ απαιτεί «απάντηση» μέσω της δημοσιονομικής και όχι της νομισματικής πολιτικής. 

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσε τις πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση η Κριστίν Λαγκάρντ όπως και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες διαβεβαιώνουν πως οι νομισματικές αρχές είναι σε ετοιμότητα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)