to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:05 | 31.05.2012

πηγή: https://left.gr/95

Οικονομία

Reuters: Άνοιξε ο δρόμος για τη φορολόγηση ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία

Θετική για τα ελληνικά συμφέροντα εξέλιξη σημειώθηκε αναφορικά με τις ξένες καταθέσεις που βρίσκονται στην Ελβετία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Όπως σημειώνει η Κάτω Βουλή της Ελβετίας ενέκρινε τη διακρατική συμφωνία με τη Γερμανία για την αναδρομική φορολόγηση των γερμανικών καταθέσεων στη χώρα, με φόρο που θα ανέρχεται ακόμη και στο 41%.


Βάσει της συμφωνίας, η οποία είχε ήδη εγκριθεί από την Άνω Βουλή της Ελβετίας, η αναδρομική φορολόγηση των λογαριασμών αλλοδαπών, οι κάτοχοι των οποίων δεν ονοματίζονται, θα ισχύσει από τις αρχές του 2013.
 
Αντίστοιχες διμερείς φορολογικές συμφωνίες έχουν συνομολογηθεί με τη Βρετανία και την Αυστρία, ενώ ήδη από το 2010 σχετικές πρωτοβουλίες έχει αναλάβει και η Ελλάδα. Στην Ελβετία εκτιμάται ότι έχει κατευθυνθεί το 10% περίπου των καταθέσεων που έφυγαν την τελευταία διετία από τις ελληνικές τράπεζες, δηλαδή περίπου 2,5 δισ. ευρώ.
 
Βάσει των συμφωνιών που εγκρίθηκαν οι ελβετικές τράπεζες θα αφαιρέσουν ένα σωρευτικό ποσό από τους λογαριασμούς πελατών από τις τρεις χώρες και θα μεταφέρουν τα χρήματα στις αρχές τους, ως αποζημίωση για την πιθανή φοροδιαφυγή και τόκους. Οι ελβετικές αρχές δεν θα παραδώσουν στοιχεία όπως τα ονόματα των κατόχων των λογαριασμών.
 
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ της χώρας, Γερμανοί πολίτες είχαν κρύψει έως και 80 δισ. ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Ωστόσο, είναι ασαφές πόσο από αυτό το ποσό είχαν ήδη επαναπατρίσει ή μεταφέρει σε άλλες χώρες πριν από τη χθεσινή ψηφοφορία.
 
Τα κοινοβούλια στο Βερολίνο, στο Λονδίνο και στη Βιέννη πρέπει να δώσουν και την δική τους έγκριση για την εφαρμογή της συμφωνίας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)