to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:07 | 30.03.2014

Διεθνή

Reuters: 14,5 δισ. κατάσχεσαν οι κινεζικές αρχές στο μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων ετών

Ο Ζου Γιονγκάνγκ είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος που εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς από το 1949, όταν κατέλαβε την εξουσία το Κομμουνιστικό Κόμμα


Περιουσιακά στοιχεία ύψους τουλάχιστον 90 δισ. γουάν, περίπου 14,5 δισ. δολάρια, έχουν κατασχέσει οι κινεζικές αρχές από συγγενείς και συνεργάτες του πρώην «τσάρου» των υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, Ζου Γιονγκάνγκ, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο του μεγαλύτερου σκανδάλου διαφθοράς που έχει γνωρίσει η Κίνα τα τελευταία εξήντα χρόνια.

Σύμφωνα με δύο πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, περισσότεροι από 300 συγγενείς, πολιτικοί συνεργάτες, προστατευόμενοι και υπάλληλοι του Ζου έχουν συλληφθεί ή ανακριθεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Το εντυπωσιακό μέγεθος των κατασχεμένων περιουσιακών στοιχείων και το εύρος των ερευνών σε συνεργάτες και συγγενείς του Ζου καθιστούν την έρευνα αυτή χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη Κίνα, γεγονός που υποδηλώνει την αποφασιστικότητα του προέδρου Σι Τζινπίνγκ να καταπολεμήσει τη διαφθορά ακόμη και στα υψηλότερα κλιμάκια.

 

Ωστόσο, η έρευνα μπορεί να υποκινείται εν μέρει από το γεγονός ότι ο Ζου εξόργισε την κινεζική ηγεσία καθώς αντιτάχθηκε στη δίωξη του ανερχόμενου πολιτικού Μπο Σιλάι ο οποίος καταδικάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ισόβια κάθειρξη για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.στόσο με το Reuters, η έρευνα μπορεί να υποκινείται εν μέρει από το γεγονός ότι ο Ζου εξόργισε την κινεζική ηγεσία καθώς αντιτάχθηκε στη δίωξη του ανερχόμενου πολιτικού Μπο Σιλάι ο οποίος καταδικάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ισόβια κάθειρξη για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.

tags: Κίνα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)