to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:43 | 16.07.2022

Κοινωνία

Ρέθυμνο: Για δεύτερη μέρα καίει η πυρκαγιά στον δήμο Αγίου Βασιλείου

Σε εξέλιξη αυτή την ώρα η φωτιά που κατακαίει από χθες το μεσημέρι στην Ορνέ του δήμου Αγίου Βασιλείου, μετά την σχεδόν πλήρη αποδυνάμωση της που είχαν επιτύχει οι σημαντικές σε αριθμό πυροσβεστικές δυνάμεις τις πρωινές ώρες. Συχνές αναζωπυρώσεις σε πολλά και διαφορετικά σημεία κρατούν σε εγρήγορση τα 30 πυροσβεστικά οχήματα και τους 140 πυροσβέστες από τις υπηρεσίες σχεδόν όλης της Κρήτης.


Το γεγονός ότι η φωτιά διατηρείται σε σημεία με χαμηλή βλάστηση κάνει τους υπεύθυνους να αισιοδοξούν όπως επίσης τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι έχουν πληγεί κυρίως σε ότι αφορά τις γεωργικές τους καλλιέργειες, τους ελαιώνες, το ζωικό κεφάλαιο και τα μελίσσια που οι φλόγες κατέκαψαν. Δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα συνεχίζουν τις ρίψεις για όσο διαρκέσει ακόμη το φως της ημέρας βοηθώντας το έργο των επίγειων δυνάμεων.

Στο Ροδάκινο όπου το δεύτερο μέτωπο απασχολεί τις πυροσβεστικές δυνάμεις, από χθες το μεσημέρι, η φωτιά έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο με τους πυροσβέστες και εθελοντές να επιτηρούν και να επεμβαίνουν όποτε υπάρχει αναζωπύρωση. Στην περιοχή δρουν 7 οχήματα με 40 πυροσβέστες.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ταταράκης έκανε λόγο για ανυπολόγιστες καταστροφές με κόστος στη ζωή των κατοίκων του Αγίου Βασιλείου ενώ διατηρεί ισχυρές υποψίες ότι όλα όσα συνέβησαν από χθες το μεσημέρι αφορούν σε εμπρησμό.

Ο ίδιος αντιμετώπισε αναπνευστικό πρόβλημα όταν βρέθηκε μερικώς εγκλωβισμένος στο χωριό Μέλαμπες με αποτέλεσμα να χρειαστεί ιατρική παρέμβαση. "Είμαι καλά στην υγεία μου αυτή την ώρα όμως ανησυχώ για το θέμα των αναζωπυρώσεων οι οποίες ενισχύονται συνεχώς και σε πολλά μέτωπα λόγω των μποφόρ που επικρατούν στην περιοχή".

Πέραν των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών που δρουν στα σημεία της φωτιάς, ρίψεις πραγματοποιεί ένα ελικόπτερο ERICSON ενώ αναμένεται να φτάσει ένα ακόμα από την Τρίπολη, όπως ανέφερε ο δήμαρχος της περιοχής.

Οι εξελίξεις ως το μεσημέρι του Σαββάτου όπως τις περιγράφει στο Οpen ο δήμαρχος της περιοχής

O κυματισμός δεν επιτρέπει στα καναντέρ να ανεφοδιαστούν

Το δυστύχημα είναι ότι τα καναντέρ δεν έχουν τη δυνατότητα να ανεφοδιαστούν λόγω κυματισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπιση όλων των εστιών από Κρύα Βρύση μέχρι και πιο νότια στο Ροδάκινο.

Η προσπάθεια των πυροσβεστών να σβήσουν τις πυρκαγιές είναι τιτάνια, καθώς επιχειρούν 33 πυροσβεστικά οχήματα με 120 υπαλλήλους, ενώ από αέρος 5 ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού. Ωστόσο,πνέουν αρκετοί άνεμοι στην περιοχή, που καθιστούν δύσκολη την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Στο μεταξύ οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Σ. Ντάφης, Γ. Κύρος και Κ. Λαγουβάρδος με άρθρο τους στην επίσημη σελίδα της υπηρεσίας, δημοσίευσαν δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης η οποία αποκαλύπτει όπως αναφέρουν: «…το μέγεθος της καταστροφής από τη δασική πυρκαγιά στο Νότιο Ρέθυμνο. Σχεδόν 15.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη σε λιγότερο από ένα 24ωρο, με τη δορυφορική μέτρηση του ευρωπαϊκού δορυφόρου να πραγματοποιείται στις 12:10 το μεσημέρι του Σαββάτου 16/7, ενώ υπήρχαν ακόμη ενεργές εστίες (κίτρινα και πορτοκαλί στίγματα)». Πρόκειται όπως αναφέρουν για «μεγάλη οικολογική και οικονομική καταστροφή προκάλεσε η δασική πυρκαγιά στο Νότιο Ρέθυμνο που ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Ιουλίου 2022 κοντά στη Κρύα Βρύση. Οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι που συνεχίζουν να πνέουν το απόγευμα του Σαββάτου 16/7 δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών μέσων, καθώς σημειώνονται συνεχώς αναζωπυρώσεις. Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται οι θερμικές ανωμαλίες στο έδαφος όπως καταγράφηκαν από δορυφόρους το βράδυ της Παρασκευής 15/7 και το Σάββατο 16/7. Οι δορυφορικές μετρήσεις δείχνουν ότι τα ενεργά μέτωπα το απόγευμα του Σαββάτου έχουν περιοριστεί σημαντικά σε έκταση, με τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων όμως να παραμένει υψηλός λόγω των ισχυρών ανέμων. Εκτίμηση της καμένης έκτασης θα πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα υψηλότερης ανάλυσης».

Από την πλευρά της η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για αύριο Κυριακή 17 Ιουλίου 2022 η κατηγορία Κινδύνου Πυρκαγιάς για το σύνολο της Κρήτης είναι: 4 (πολύ υψηλός). Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα που αποτελούν τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας που προβλέπεται στο σχεδιασμό μας για την λήψη επιπλέον μέτρων, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Στο μέτωπο ο Ανδρέας Ξανθός

Στις Μέλαμπες, την ώρα της αναζωπύρωσης της φωτιάς βρέθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ανδρέας Ξανθός και ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη. Ο κ. Ξανθός σχετική αναφορά του αναφέρει: «Αγωνία για τον έλεγχο της καταστροφικής πυρκαγιάς, σεβασμός για την προσπάθεια των πυροσβεστών, καθολική απαίτηση για άμεση «επούλωση των πληγών» και στήριξη των ανθρώπων που έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές στις περιουσίες τους. Πάνω απ´ όλα συνεχή ετοιμότητα, αναδιοργάνωση και σοβαρή ενίσχυση της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας. Γιατί η κλιματική κρίση μας «δείχνει τα δόντια» της».

Η διαδρομή της φωτιάς

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Παρασκευής 15 Ιουλίου εστάλη μήνυμα από το 112 για προληπτική εκκένωση των οικισμών και παραλιών Στακτούρια, Άγιος Παύλος, Τριόπετρα, Λίγκρες, Ορνέ, Μέλαμπες, Κρύα Βρύση, Άγιος Γεώργιος, ενώ δύο πύρινα μέτωπα κατευθύνονται προς Αγία Γαλήνη και Κρύα Βρύση. Παράλληλα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, δεν κινδυνεύουν μέχρι στιγμής οικισμοί.

Όπως είχε τονίσει χθες στο neakriti.gr ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Κρήτης, αρχιπύραρχο, Γιώργος Τσικαλάς, «η κατάσταση, δυστυχώς έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, καθώς η δυσβατότητα δυσχεραίνει το έργο της πυρόσβεσης και τα εναέρια μέσα δεν επιχειρούν τη νύχτα. Με το πρώτο φως ξεκινάμε πάλι».

Μετά τις 8 το βράδυ χθες, η φωτιά πέρασε από το χωριό Μέλαμπες, έφτασε μέχρι τις αυλές των σπιτιών, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν φθορές, καθώς οι άνδρες της πυροσβεστικής κατάφεραν να την περιορίσουν σημαντικά, όταν ένα άλλο πύρινο μέτωπο κατευθυνόταν προς την παραλία του Αγίου Γεωργίου, όπου κάτοικοι και καταστηματάρχες, όπως είπαν στο neakriti.gr, έβλεπαν τους καπνούς με τη μυρωδιά του καμένου να είναι έντονη και στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τα ακόμα χειρότερα, κατέβρεχαν διαρκώς με λάστιχα τις περιουσίες τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)