to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:27 | 15.07.2022

Κοινωνία

Δύσκολη νύχτα στο νότιο Ρέθυμνο: Μαίνεται η πυρκαγιά, οι κάτοικοι των Μελάμπων αρνήθηκαν να εκκενώσουν το χωριό

Ανεξέλεγκτο είναι τα πύρινα μέτωπα νότια του Ρεθύμνου και συγκεκριμένα στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να μάχονται, τόσο στην περιοχή του Ροδάκινου, όσο και σε αυτό της Κρύας Βρύσης και Ορνέ. Νωρίτερα έγινε επιχείρηση απομάκρυνσης κατάκοιτης 92χρονης από τον οικισμό Ορνέ, όπου τραυματίστηκε ελαφρά ένας πυροσβέστης - Εντολή δημάρχου να εκκενωθούν οι Μέλαμπες, αλλά οι κάτοικοι αρνούνται - Μέτωπο κατευθύνεται προς Αγία Γαλήνη


Δύσκολη αναμένεται η νύχτα Παρασκευής προς Σάββατο στα νότια του νομού Ρεθύμνης, καθώς το σκοτάδι βρήκε την πυρκαγιά σε πλήρη εξέλιξη, με τους ισχυρούς ανέμους να τροφοδοτούν την εξάπλωσή της.

Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν τις πτήσεις με τη δύση του ηλίου,και τώρα μόνο οι επίγειες δυνάμεις δίνουν αγώνα με αντίπαλο τους πέρα από τις φλόγες να έχουν και τις ριπές ανέμου οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάνε στα 70 χλμ την ώρα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η φωτιά έχει περάσει εδώ και ώρες την επαρχιακή οδό που οδηγεί από το Ρέθυμνο στην Αγία Γαλήνη με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων μεταξύ των χωριών Ορνές, Κρύα Βρύση, Σαχτούρια και Μέλαμπες.

Η ατμόσφαιρα στα νότια του Ρεθύμνου, Πλακιάς, Ροδάκινο, Αγία Γαλήνη είναι αποπνικτική από τους καπνούς ενώ υπάρχει μεγάλη κινητικότητα των κτηνοτρόφων με στόχο να μεταφέρουν τα αιγοπρόβατά τους σε ασφαλείς περιοχές ώστε να μην κινδυνεύουν κυρίως από τους καπνούς.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς με νέα περιφερειακές δυνάμεις ενώ ΟΤΑ, ερυθρός σταυρός και πεζοπόρα τμήματα εθελοντών δίνουν έναν μεγάλο αγώνα για να προστατέψουν περιουσίες αποκόπτοντας όσο αυτό είναι δυνατό την προέλαση της φωτιάς.

Εκκενώσεις είχαν γίνει νωρίτερα σε Ορνέ και Κάτω Ροδάκινο. H μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε και Ορνέ και στην Κρύα Βρύση φαίνεται πως έχει οριοθετηθεί.

Σύμφωνα με την EΡΤ, στις 7.30 το απόγευμα, εξαιτίας των ισχυρών νότιων ανέμων, οι φλόγες πέρασαν τον επαρχιακό δρόμο Αγίας Γαλήνης – Ρεθύμνου και κατευθύνονται προς το μεγάλο χωριό Μέλαμπες, με αποτέλεσμα να εκδοθεί διαταγή για την εκκένωσή του. Παράλληλα υπάρχει έντονη ανησυχία για την παραθαλάσσια περιοχή της Αγίας Γαλήνης με την μεγάλη τουριστική κίνηση.

Χάρτης της περιοχής από το Google Maps

Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, δήλωσε στην ΕΡΤ Χανίων η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, που βρίσκεται στην περιοχή με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και το δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, Γιάννη Ταταράκη.

Οι δύο πρώτοι, σύμφωνα με πληροφορίες είχαν αποκλειστεί μέσα στις Μέλαμπες και πριν λίγο απεγκλωβίστηκαν. Όμως αρκετοί κάτοικοι του χωριού αρνούνται να το εγκαταλείψουν και λένε ότι θα παραμείνουν σε αυτό για να σώσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. 

Εθελοντές Σαμαρείτες, μαζί με την ομάδα εθελοντών του τμήματος Πολιτικής Προστασίας, παρέχουν πρώτες βοήθειες στους κατοίκους που αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αφού ο καπνός προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα.

Την ίδια ώρα, δίπλα στο Ροδάκινο, εξελίσσεται το μεγάλο μέτωπο πυρκαγιάς, που ξέσπασε στις 15:45. Στην περιοχή έχουν σπεύσει 17 οχήματα, ενώ εκκενώθηκε το χωριό Κόρακας. Πρόκειται για ένα επικίνδυνο μέτωπο σε μια ευαίσθητη τουριστικά περιοχή, με τους ανέμους να πνέουν με μεγάλη ένταση, δυσχεραίνοντας το έργο της κατάσβεσης.

Οι καταστροφές, μέχρι τώρα, σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο είναι μεγάλες, ενώ εκτεταμένες είναι οι ζημιές στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα πολλά χωριά να έχουν μείνει στο σκοτάδι.

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Νέα Κρήτη το βράδυ της Παρασκευής 15/7,  περί τις 8 το βράδυ μέτωπο φωτιάς κατευθύνεται προς την Αγία Γαλήνη, ενώ εστάλη μήνυμα από το 112 για προληπτική εκκένωση του χωριού Μέλαμπες προς την Νέα Κρύα Βρύση.

Σε αρκετές περιοχές απο όπου έχει περάσει το πύρινο μέτωπο, έχει κοπεί το ρεύμα, με τη σημερινή φωτιά να ξυπνά αναμνήσεις απο την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στην Αγία Γαλήνη το 2016.

Πύρινα μέτωπα στο Ρέθυμνο - Η «εικόνα» στον κόκκινο Πύργο

Ειδικότερα, η πρώτη φωτιά μαίνεται μεταξύ των χωριών Ορνέ και Κρύας Βρύσης, έχοντας ως «σύμμαχο» τους ισχυρούς ανέμους, πράγμα που κάνει εξαιρετικά δύσκολο το έργο της κατάσβεσης με 58 Πυροσβέστες να επιχειρούν απο εδάφους, δίνοντας μεγάλη μάχη για να την ελέγξουν.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής,  συνεχώς ενισχύονται καθώς ο αέρας στην περιοχή δεν λέει να κοπάσει.

Ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, ο οποίος απο την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πύρινο μέτωπο παρουσίασε αργά το απόγευμα αναπνευτικά προβλήματα και δυσφορία λόγω των καπνών.

Η φωτιά, η οποία καίει σε χορτολιβαδικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, μεταξύ Κρύας Βρύσης και Ορνέ ο οποίος εκκενώθηκε αρχικά προληπτικά, δεν έχει οριοθετηθεί.

Σημειώνεται, ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκε ελαφρά ένας πυροσβέστης, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr o Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Τατάρακης, «η φωτιά έφτασε 70 μέτρα έξω από τον οικισμό».

Με εντολή του δημάρχου της περιοχής έγινε και η απομάκρυνση κατοίκων από την Ορνέ, με τον ίδιο να αναφέρει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «τα χωριά δεν κινδυνεύουν πλέον, η πυρκαγιά έχει πορεία προς τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από το Ρέθυμνο στην Αγία Γαλήνη και πιστεύω ότι οι πυροσβέστες θα καταφέρουν να την τιθασεύσουν».

Στο σημείο ήδη επιχειρούν δυο ελικόπτερα και ένα της ΕΜΟΔΕ το κατευθύνει τα υπόλοιπα δυο.

Στη μάχη ρίχτηκαν όλες οι επίγειες δυνάμεις της Περιφερειακής Ενότητας Ρέθυμνου, καθώς και πυροσβεστικά οχήματα από το Ηράκλειο.

Η προσπάθεια των πυροσβεστών ήταν  τιτάνια προκειμένου η φωτιά να μην επεκταθεί εντός του οικισμού και να αποφευχθούν τα χειρότερα, ωστόσο οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.

Συγκεκριμένα, επιχειρούν 58 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 16 οχήματα και 3 Ε/Π., ενώ από αέρος συνδράμους, τρία ελικόπτερα. 

Συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες Ο.Τ.Α.

Η ατμόσφαιρα στο χωριό Ορνέ είναι αποπνικτική λόγω των πυκνών καπνών, ενώ οι νεότεροι σε ηλικία φυγάδευσαν τους ηλικιωμένους σε κοντινά χωριά και συγγενικά σπίτια. Παράλληλα, κτηνοτρόφοι απομάκρυναν τα ζώα τους από την περιοχή.

Αναμένεται να μεταφερθεί 92χρονη κατάκοιτη

Οι κάτοικοι του οικισμοί είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι ενώ δυνάμεις της αστυνομίας που βρίσκονται στο σημείο, ζήτησαν αρχικά την συνδρομή του Κέντρου Υγείας Σπηλίου προκειμένου μια 92χρονη κατάκοιτη να μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Στο σημείο έχει κληθεί ασθενοφόρο και αναμένεται το αν τελικά η 92χρονη θα χρειαστεί να μεταφερθεί.

Φωτιά στο Ροδάκινο

Αναφορικά με το νέο μέτωπο, που ξέσπασε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι στην περιοχή Κόρακα στο Ροδάκινο, και που στο ίδιο σημείο που εκδηλώθηκε και πριν από λίγες ημέρες, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, όπου το έργο τους δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. 

Την ίδια ώρα έχει ζητηθεί βοήθεια από άλλους νομούς, ενώ σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή της Πυροσβεστικής Κρήτης Γιώργο Τσικαλά, ο οποίος μίλησε στο neakriti.gr «η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη και έχει ζητήσει εναέρια βοήθεια και από άλλες περιοχές εκτός Κρήτης».

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε εντολή εκκένωσης του Κάτω Ροδάκινου, καθώς απειλείται το χωριό.  

Αργά το απόγευμα εστάλη μήνυμα από το 112 για προληπτική εκκένωση του χωριού Μέλαμπες προς την Νέα Κρύα Βρύση, ενώ πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς Αγία Γαλήνη. 

Στο σημείο βρέθηκε ο Σταύρος Αρναουτάκης

Στη μεγάλη πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου βρίσκεται ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Μαζί με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη, την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή και τον Περιφερειακό Σύμβουλο Ρεθύμνου Νίκο Μανουσάκη, ο περιφερειάρχης Κρήτης βρέθηκε στο μέτωπο της πυρκαγιάς, όπου εξελίσσεται μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης.

Με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, στην περιοχή πνέουν βόρειοι άνεμοι με μέσες εντάσεις στα 5-6 μποφόρ και ριπές που ξεπερνούν τα 60-70 km/h (σταθμός Πλακιά). 

 Με βάση την ανάλυση των τελευταίων διαθέσιμων προγνωστικών δεδομένων οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα παραμείνουν δυσμενείς έως και τις πρώτες βραδινές ώρες οπότε και περιμένουμε τη σταδιακή βελτίωση τους (Εικόνα 1). Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επιδεινωθούν εκ νέου το Σάββατο.

Όπως τονίζει o μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος «έχουμε ήδη ενημερώσει με προηγούμενες ανακοινώσεις μας, η πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι καθοδηγούμενη από τον άνεμο.

Λόγω των μεγάλων εντάσεων του ανέμου, αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα εμφάνισης κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών μπροστά από το κύριο μέτωπο της φωτιάς), ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο.

Επιπροσθέτως, οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την επικρατούσα βλάστηση της περιοχής είναι ικανοί να δώσουν πολύ υψηλές ταχύτητες εξάπλωσης».

Η παρακάτω εικόνα δίνει τη θέση των ενεργών εστιών στην αρχή της πυρκαγιάς, όπως ανιχνεύθηκαν από το δορυφόρο MODIS της NASA και επεξεργαστήκαμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)