to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:11 | 28.04.2013

Διεθνή

Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές ασκούν πιέσεις στον Ομπάμα για ανάληψη δράσης στη Συρία

Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές άσκησαν σήμερα πιέσεις στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την ανάληψη μιας δράσης στον εμφύλιο πόλεμο στην Συρία, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιτεθούν στις συριακές αεροπορικές βάσεις με πυραύλους. Ωστόσο οι ίδιοι υπογράμμισαν ότι η Αμερική δεν θα πρέπει να στείλει χερσαίες δυνάμεις.


Τον τελευταίο καιρό αυξάνονται οι πιέσεις στον Λευκό Οίκο να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους Σύρους αντάρτες που πολεμούν κατά των κυβερνητικών δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, οι οποίες, σύμφωνα με την κυβέρνηση Ομπάμα, έκαναν πιθανώς χρήση χημικών όπλων κατά την σύγκρουση.

Αν απαλειφθεί το αεροπορικό πλεονέκτημα που έχουν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έναντι των ανταρτών "θα μπορούσαν να αλλάξουν οι ισορροπίες στην μάχη αρκετά γρήγορα", δήλωσε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ στην εκπομπή "Face the Nation" του CBS.

"Ένας τρόπος με τον οποίο μπορείς να σταματήσεις τις συριακές αεροπορικές δυνάμεις να πετάνε είναι να βομβαρδίσεις τις συριακές αεροπορικές βάσεις με πυραύλους κρουζ", πρόσθεσε ο γερουσιαστής.

Ο ίδιος σημείωσε ότι χρειάζεται διεθνής δράση για να οδηγηθεί η σύγκρουση σε ένα τέλος, αλλά "δεν χρειάζεσαι χερσαία στρατεύματα από αμερικανικής πλευράς".

Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ έχουν περιορίσει την ανάμειξή τους στην σύγκρουση στην Συρία στην παροχή μόνον "μη θανάσιμης" βοήθειας στους Σύρους αντάρτες.

Την ίδια ώρα και ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν, ο οποίος ήταν υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2008, δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να ενισχύσουν την υποστήριξή τους προς τους Σύρους αντάρτες ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι οι δυνάμεις του Άσαντ δεν έκαναν χρήση χημικών όπλων στην σύγκρουση.

"Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε συστοιχίες πυραύλων Πάτριοτ και πυραύλους κρουζ", δήλωσε στην εκπομπή "Meet The Press" του NBC ο Μακέιν, ο οποίος έχει επιρροή στην αμερικανική Γερουσία όσον αφορά τα στρατιωτικά ζητήματα.

Ο Μακέιν υπογράμμισε επίσης ότι μια "διεθνής δύναμη" θα πρέπει επίσης να προετοιμαστεί ώστε να πάει στην Συρία για να εγγυηθεί την ασφάλεια των αποθεμάτων χημικών όπλων.

"Υπάρχουν κρυψώνες με χημικά όπλα. Δεν πρέπει να πέσουν στα χέρια των τζιχαντιστών", σημείωσε, αναφερόμενος στους ισλαμιστές που κάνουν ιερό πόλεμο.

Ταυτοχρόνως ο Μακέιν υπογράμμισε ότι θα ήταν λάθος αν αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις εισέβαλαν στην Συρία, επειδή αυτό "θα έστρεφε τον λαό εναντίον μας".

Μετά τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, η αποστολή χερσαίων δυνάμεων σε άλλη μία σύγκρουση θα ήταν κάτι το οποίο θα γινόταν δύσκολα αποδεκτό στις ΗΠΑ.

Πηγή ΑΠΕ - ΑΜΠ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)