to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:19 | 20.04.2021

Πολιτική

Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: «Τριτοκοσμική» η κατάσταση για την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα

H ετήσια έκθεση της οργάνωσης ΡΧΣ έρχεται να επιβεβαιώσει κάτι που εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν αντιληφθεί: ότι οικονομικά συμφέροντα, κυβερνητικός έλεγχος, λογοκρισία και διαπλοκή ποδηγετούν την ελευθερία του τύπου επιβάλλοντας μια ασφυκτική πολιτική μονοφωνία στα ΜΜΕ


Επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα - Καταγγελία για λίστα πέτσα και έλεγχο ρεπορτάζ

Η ενότητα για την Ελλάδα που περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα ξεκινάει με τη φράση: «Η ελευθερία του Τύπου υπέφερε στην Ελλάδα το 2020».

Και συνεχίζει: «Η συντηρητική κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη χορήγησε γενναιόδωρες φορολογικές εκπτώσεις στη διαφήμιση στα μέσα ενημέρωσης, αλλά επιδίωξε, άμεσα ή έμμεσα, να ελέγξει στενά τη ροή πληροφοριών ως τμήμα της προσπάεθιας της να αντιμετωπίσει και τη πανδημία και την προσφυγική κρίση».

Παράλληλα επισημαίνει: «Τα ερευνητικά μέσα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που επικρίνουν την κυβέρνηση είτε παραλείφθηκαν είτε έλαβαν ένα δυσανάλογα μικρό μερίδιο της διαφήμισης που προέκυψε από την αμφιλεγόμενη εκστρατεία ενημέρωσης των 20 εκατομμυρίων ευρώ για τον ιό (σ.σ. Λίστα Πέτσα)».

Επίσης η έκθεση καταγγέλει φαινόμενα ασφυκτικού ελέγχου των ρεπορτάζ για τη πανδημία: «οι δημοσιογράφοι έπρεπε να λάβουν την άδεια της κυβέρνησης πριν κάνουν ρεπορτάζ σε νοσοκομεία, ενώ το υπουργείο Υγείας απαγόρευσε στο ιατρικό προσωπικό να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης. Τον Φεβρουάριο του 2021, τα δημόσια τηλεοπτικά κανάλια διατάχθηκαν να μην μεταδώσουν βίντεο που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά μέσα που έδειχνε ότι ο πρωθυπουργός αγνόησε το lockdown (σ.σ. Ικαρία)».

Παράλληλα η έκθεση στέκεται στη προβληματική δημοσιογραφική καταγραφή της κρατικής βίας ειδικά σε ότι αφορά το μεταναστευτικό αναφέροντας: «Η αστυνομία κατέφυγε σε βία και αυθαίρετες απαγορεύσεις για να εμποδίσει την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στα νησιά. Στη Λέσβο, οι δημοσιογράφοι εμποδίστηκαν να καλύψουν τις συνέπειες της πυρκαγιάς στο στρατόπεδο προσφύγων στην Μόρια, ενώ μια ομάδα Γερμανών δημοσιογράφων ενώ προσπαθούσε να καλύψει την άφιξη νέων μεταναστών. Στη Σάμο, ένα γερμανικό πλήρωμα ταινιών ντοκιμαντέρ συνελήφθη χωρίς να απαγγελθούν κατηορίες και υπέστη κακομεταχείριση από την αστυνομία».

Κόλαφος τα συμπεράσματα της έκθεσης και για την επιτελική ΕΡΤ: «Η Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση, η οποία ελέγχεται άμεσα από τον πρωθυπουργό, παρόλο που το ανώτατο δικαστήριο το έκρινε ως αντισυνταγματικό, λογόκρινε ρεπορτάζ με αναφορές στα νέα στρατόπεδα μεταναστών στα νησία».

Φαγοπότι Μητσοτάκη / Η διοίκηση της ΕΡΤ έδωσε έγγραφη εντολή να «θαφτούν»  πλάνα και φωτογραφίες | Αυγή

Επιπλέον η οργάνωση κατακρίνει τα νομοθετικά μέτρα Χρυσοχοΐδη για τη κάλυψη των διαδηλώσεων αλλά και την εν γένει στάση της ΕΛΑΣ. Συγκεκριμένα η έκθεση καταγράφει: «Στην Αθήνα, η αστυνομία παρεμπόδισε φωτορεπόρτερ που κάλυπταν εκδήλωση στα τέλη του 2020 και τιμώρησε έναν δημοσιογράφο για υποτιθέμενη παραβίαση των περιοριστικών μέτρων για την Covid-19 με στόχο τη προσωρινή κράτηση του». Για να τονίσει «υπάρχει ανησυχία για τους νέους κανόνες για την αστυνόμευση διαδηλώσεων, διότι οριοθετεί συγκεκριμένους χώρους για τον τύπο».

Και καταλήγει με το μείζον θέμα της μαφιόζικης δολοφονίας του δημοσιογράφου Γ. Καραϊβάζ: «Τον Απρίλιο του 2021, η κοινότητα των Ελλήνων δημοσιογράφων συγκλονίστηκε από τη δολοφονία του δημοσιογράφου που ειδικεύεται σε θέματα εγκλήματος Γιώργος Καραϊβάζ».

Στην 70η θέση η χώρα μας

Στην 70η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς την ελευθερία του Τύπου υποχώρησε η Ελλάδα το 2021, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη που παρακολουθούν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Η χώρα μας έχασε 5 θέσεις σε σχέση με το 2020 (στην 65η θέση ήταν και το 2019, έχοντας κάνει άλμα 9 θέσεων αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια -το 2018 ήταν στην 74η θέση, το 2017 στην 88η θέση, το 2016 στην 89η, το 2015 στην 91η, το 2014 στην 99η, το 2013 στην 84η).

Ενώ σε καλύτερη θέση της λίστας βρίσκονται χώρες όπως η Μαδαγασκάρη, ο Νίγηρας, το Μαλάουι, το Μπουτάν και η Μογκολία! 

Ετήσια έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα

Η άσκηση της δημοσιογραφίας, του «κυριότερου εμβολίου κατά της παραπληροφόρησης», παρακωλύεται «εντελώς ή εν μέρει» σε πάνω από 130 χώρες αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF), καθώς η υγειονομική κρίση έχει προστεθεί – είτε για πραγματικούς λόγους, ή ως πρόσχημα – στα σοβαρά εμπόδια σε κάθε προσπάθεια κάλυψης της επικαιρότητας.

Σύμφωνα με την ετήσια παγκόσμια κατάταξη ως προς την ελευθερία του Τύπου στο 73% των 180 χωρών που αξιολογούνται καταγράφονται καταστάσεις «πολύ σοβαρές», «δύσκολες» ή προβληματικές» για την άσκηση του επαγγέλματος.

Αν και οι χώρες που απεικονίζονται με μαύρο, κόκκινο ή πορτοκαλί στον παγκόσμιο χάρτη παρέμειναν λίγο ως πολύ οι ίδιες σε σχέση με πέρυσι, μόλις σε 12 χώρες από τις 180, ή στο 7%, έναντι 8% το 2020, η κατάσταση χαρακτηρίζεται «καλή». Αυτή η «λευκή ζώνη» δεν ήταν «ποτέ» τόσο «μειωμένη» σε έκταση από το 2013 και μετά, υπογραμμίζει η RSF.

Κάτσης-Γκαρά: Η κυβέρνηση δεν έχει σταματήσει ούτε μια μέρα να προσπαθεί να επιβάλει τον απόλυτο έλεγχό της στα ΜΜΕ

"Νέα υποχώρηση στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου παρουσίασε για το 2021 η Ελλάδα στη σχετική έκθεση του οργανισμού «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα»", τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε δήλωσή τους.


"Η έκθεση της οργάνωσης «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» έρχεται, δυστυχώς να επιβεβαιώσει τόσο τις διαπιστώσεις μας όσο και την κριτική μας για τις απαράδεκτες πρακτικές της κυβέρνησης αναφορικά με την Ενημέρωση στη χώρα μας.


Χαρακτηριστικά σημειώνει πως «η συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη […] επιδίωξε, άμεσα ή έμμεσα, να ελέγξει στενά τη ροή πληροφοριών». Αρνητική αναφορά γίνεται στις Λίστες Πέτσα, αλλά και σε πρακτικές λογοκρισίας στην ΕΡΤ.


Η κυβέρνηση δεν έχει σταματήσει ούτε μια μέρα να προσπαθεί να επιβάλει τον απόλυτο έλεγχό της στα ΜΜΕ και αυτό πλέον καταγράφεται αρνητικά και στις εκθέσεις Διεθνών Οργανισμών. Οι αδιαφανείς λίστες, τα δωράκια στους καναλάρχες, η επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών των εργαζομένων στα ΜΜΕ, έχουν συμβάλει καθοριστικά στη συρρίκνωση της Ελευθεροτυπίας και του πλουραλισμού. Τα πρωτοφανή περιστατικά λογοκρισίας σε έγκριτους κι έμπειρους δημοσιογράφους διαδέχονται το ένα το άλλο, χωρίς να υπάρχει ίχνος λογοδοσίας.


Θυμίζουμε πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την κυβέρνηση, η Ελλάδα βρίσκονταν 99η ανάμεσα σε 180 χώρες στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου. Πέντε χρόνια μετά, η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική με την Ελλάδα να έχει σκαρφαλώσει στην 65η θέση. Μετά ανέλαβαν οι…«άριστοι».

Με την ΕΡΤ και το ΑΠΕ να είναι υπό την άμεση εποπτεία του κ. Μητσοτάκη, η Ελλάδα κατρακύλησε 5 θέσεις στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου.


Δυστυχώς, είμαστε πεπεισμένοι, πως η χώρα και η ενημέρωση των πολιτών έχουν μπει και πάλι σε ένα καθοδικό σπιράλ «επιτελικής» κατρακύλας, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση της Δημοκρατίας".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)