to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:18 | 20.12.2016

Κοινωνία

Ρεπορτάζ του left.gr: Παραβίαση της επιχειρησιακής σύμβασης από την «Παπαστράτος»

Η εταιρεία Παπαστράτος ΑΒΕΣ (θυγατρική της Philip Morris International Inc) έδειξε την πόρτα της εξόδου σε νεαρό μηχανικό, παραβιάζοντας τη ατομική και επιχειρησιακή σύμβαση - Το left.gr μίλησε με τον εργαζόμενο και το επιχειρησιακό Σωματείο


Μία μόλις μέρα μετά την εκκαθάριση της χρηματικής αποζημίωσης για ιατρικά έξοδα, που ο εργαζόμενος δικαιούνταν με βάση το ομαδικό ασφαλιστήριο του εργοδότη, του επιδόθηκε η καταγγελία της σύμβασής του, με το επιχείρημα της «ανεπιτυχούς δοκιμής».

Πριν καν ολοκληρώσει το δοκιμαστικό πρώτο έτος και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία επίσημη αξιολόγηση, όπως προβλέπεται στην Επιχειρησιακή Σύμβαση, στους επτάμισι μόλις μήνες, ο εργαζόμενος βλέπει την πόρτα της εξόδου.

Σύμφωνα με όσα ορίζει η σύμβαση, ο υπογράφων αυτής θα έπρεπε να κριθεί εφόσον ολοκληρωθεί το ένα έτος και αφού θα είχαν πραγματοποιηθεί δύο επίσημες αξιολογήσεις.

Ο λόγος για εργαζόμενο (τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση του left.gr) τον οποίο η εταιρεία παραγωγής προϊόντων καπνού Παπαστράτος ΑΒΕΣ (θυγατρική της Philip Morris International Inc), παρά τα επίσημα πορίσματα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του υπουργείου Εργασίας, αρνείται να επαναπροσλάβει, κατά παράβαση της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως επισημαίνει το ΣΕΠΕ σε σχετικό πόρισμα, το οποίο υιοθετεί και το υπουργείο.

Χωρίς να έχει προηγηθεί επίπληξη ή παρατήρηση και χωρίς να έχει γίνει επίσημη αξιολόγηση, εντελώς καταχρηστικά, παράνομα και απροειδοποίητα η εταιρεία κατήγγειλε τη σύμβαση εργασίας με τη δικαιολογία της «ανεπιτυχούς δοκιμής» και ενώ γνώριζε, σύμφωνα με τον εργαζόμενο, ότι ο ίδιος πάσχει από σοβαρό αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο 3 μήνες μετά την πρόσληψη υποτροπίασε και οδήγησε στην νοσηλεία του.

«Από τη νοσηλεία μου και μετά δρομολογήθηκε η συστηματική υπονόμευση της δουλειάς μου με τελικό σκοπό να φανώ ανεπαρκής ώστε να δικαιολογείται η απόλυσή μου. Δεν με καλούσαν σε meeting, απέτρεπαν συναδέλφους να συνεργαστούν μαζί μου, δεν μου έδιναν καθήκοντα να αναλάβω για να φανεί προβληματικός ο χαρακτήρας μου και η συμπεριφορά μου», τονίζει ο ίδιος στο left.gr.

Όπως προαναφέραμε, ο απολυμένος της Παπαστράτος απευθύνθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία κατά την παρέμβασή της στην επίλυση εργατικής διαφοράς, στις 13 Ιουλίου 2016, εντόπισε παραβίαση της ατομικής και επιχειρησιακής σύμβασης, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία δεν προσκόμισε κανένα έγγραφο που να δείχνει τυχόν μη προσήκουσα παροχή υπηρεσιών από πλευράς του προσφεύγοντος, συστήνοντας την επαναπρόσληψή του και τονίζοντας ότι η εργοδότρια εταιρεία πρέπει να λάβει υπόψη της το πρόβλημα υγείας του προσφεύγοντος, «διότι η οποιαδήποτε ενέργεια κατά αυτού συνιστά διάκριση».

Το Σωματείο των Εργαζομένων στη επιχείρηση στήριξε το αίτημα του εργαζόμενου, κομίζοντας στην Επιθεώρηση Εργασίας τη σύμβαση βάσει της οποίας ο εργαζόμενος έπρεπε να μείνει στην Παπαστράτος τουλάχιστον για 12 μήνες (5 επιπλέον από το χρονικό σημείο κατά το οποίο αυθαίρετα καταγγέλθηκε η σύμβαση).

Ακολούθησε τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, με τον εκπρόσωπό του να υιοθετεί με τη σειρά του το πόρισμα του ΣΕΠΕ.

Η εργοδοσία ωστόσο αρνείται να συμμορφωθεί και δεν προχωρά σε επαναπρόσληψη (σ.σ.: το πόρισμα του ΣΕΠΕ δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα). Αντίθετα, προτείνει την καταβολή από πλευράς της όλων των μισθών που θα είχε εισπράξει ο προσφεύγων αν η σύμβασή του είχε διαρκέσει όλο το διάστημα της δοκιμαστικής περιόδου συν τρεις ακόμη μισθούς «υπό την προϋπόθεση της ταυτόχρονης παραίτησής του από κάθε αξίωση και ισχυρισμό του εναντίον της εταιρείας».

Ο νεαρός μηχανικός έχει κινηθεί νομικά καταθέτοντας αγωγή για καταχρηστική απόλυση και διάκριση λόγω προβλήματος υγείας, ζητώντας επαναπρόσληψη και αποζημίωση για το διάστημα της απουσίας του, υπόθεση για την οποία έχει οριστεί δικάσιμος για τις 9 Ιανουαρίου 2017.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της Παπαστράτος και αναπληρωτής γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Καπνοβιομηχανίας Ελλάδας (Ο.Ε.Κ.Ε.), Γιώργος Δρούγκας, μιλώντας στο left.gr, σημείωσε ότι η εταιρεία παραβιάζει την επιχειρησιακή σύμβαση και ο ίδιος, όπως έκανε και στην Επιθεώρηση Εργασίας, θα τονίσει την αυθαιρεσία και στη διαδικασία της 9ης Ιανουαρία στη δικαστική αίθουσα. Τονίσε δε ότι στην τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας το Σωματείο είχε εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρό του, Λευτέρη Τράκα, ο οποίος επισήμανε την παραβίαση της σύμβασης από μέρους της επιχείρησης, συμβάλλοντας στην εισήγηση του υπουργείου για επιστροφή του εργαζόμενου στη θέση του. Όπως σημείωσε στο left.gr ο αντιπρόεδρος του Σωματείου, το τελευταίο διεκδίκησε την επαναπρόσληψη με όλα τα μέσα και μπήκε μπροστά για να τη δικαιωθεί ο εργαζόμενος, πράγμα που θα συνεχίσει να κάνει μέχρι το τέλος της υπόθεσης

Ο απολυμένος της Παπαστράτος αναφέρει στο left.gr: «Ένα πρόβλημα υγείας το ονόμασαν πρόβλημα συμπεριφοράς»

«Ενώ ήρθα με δόξες και τιμές από το εξωτερικό και επιλέχτηκα ανάμεσα από πάνω από 500 υποψηφίους, ξαφνικά λίγους μήνες μετά την ενημέρωση της προϊσταμένης μου και της εταιρείας για την αυτοάνοση νόσο μου, ο ταλαντούχος επιστήμονας έγινε "ανεπαρκής"», μας λέει ο νεαρός μηχανικός.

«Η "ανεπάρκεια" είναι πολύ μεγαλύτερο χτύπημα για μένα από αυτό της υγείας μου» τονίζει ο ίδιος.

Ο νεαρός μηχανικός δεν έχει να παλέψει, λοιπόν, μόνο το σοβαρό πρόβλημα υγείας που τον χτύπησε, αλλά και την αναλγησία μιας εταιρείας που προτίμησε να απαλλαχτεί από τον ίδιο βρίσκοντας μια ψεύτικη αφορμή -αυτή της ανεπάρκειας- που τον στιγματίζει για μια ζωή.

Επιπλέον, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μείνει ανασφάλιστος στο μέλλον και να αδυνατεί να καλύψει την αναγκαία και ακριβή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που χρειάζεται καθώς πληρώνει με διακανονισμό το ΤΣΜΕΔΕ του και η δικαστική περιπέτειά του μπορεί να κρατήσει με τις αναβολές έως το 2020.

Ο ίδιος καλεί την κυβέρνηση, η οποία επιζητεί την πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και δίνει μεγάλο βάρος στο πώς θα επιστρέψει το εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό στην Ελλάδα, «να πάρει ανοιχτή θέση και να καταγγείλει την εργοδότρια εταιρεία».

«Είναι ο πιο δύσκολος δρόμος αυτός που επέλεξα, θα μπορούσα να έχω δεχτεί προσφορά της εταιρείας» (η οποία δόθηκε μετά τη δικαίωση του απολυμένου από το ΣΕΠΕ και το Υπουργείο Εργασίας), αλλά θέλω να δοθεί μεγάλη έκταση στο ζήτημα της διάκρισης και του ρατσισμού στο χώρο εργασίας για άτομα που πάσχουν από κάποια ασθένεια ή για άτομα με ειδικές ανάγκες και να δώσω ερέθισμα ώστε να βγουν να καταγγείλουν και άλλοι παρόμοια περιστατικά, αλλιώς δεν θα αλλάξει αυτή η κοινωνία».

Η επιχειρησιακή σύμβαση της «Παπαστράτος»:

Κατερίνα Καραβία - Τάσος Γιαννόπουλος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)